<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
https://dl2phipa8wx75.cloudfront.net/mediaxpress/600x426/cbd55d3d450fafb77d8ed2034625fe3cc9cdc176/article/1605612884-4kqpelapMANTGEL4DoKa_1920.jpg

MAN TGE – En arbejdshest med muligheder

  • 2020-11-17
    Thomas Schiermacher, Alt Om Varebiler

De fleste arbejdsbiler skal dække mange behov. De skal slide og slæbe, holde til lidt af hvert, og så skal de kunne indrettes og opbygges rigtigt. Det kan en MAN TGE.

MAN TGE er en stor bil. Den testede version er den udgave, der hedder 3.180 L4 DoKa. Det betyder, at den er godt 6,5 meter lang, har 177 heste og dobbeltkabine. I denne version er det en afgiftsfritaget mandskabsvogn, men for godt 56.000 kr. kan du betale stykafgiften, og det giver dig ret til at flå bagsæderne ud og i stedet indrette det store rum bag forsæderne til opbevaring af alt det dyre værktøj.

MAN har traditionelt gjort mest ud af lastbilmarkedet. MAN fik for et par år siden fik lov at sælge VW’s Crafter under eget mærke og fra da af tog det fart for MAN på varebilsmarkedet. Den store ladvogn i testen er desuden baghjulstrukken og udstyret med 6 manuelle gear. Testdagene er gået med at køre uden læs, men med grus på ladet og en trailer på krogen er det klart en fordel, at trækket er på baghjulene.

 

Udefra er MAN TGE ganske nydelig. Fronten er pæn, der er godt lys på og den testede version var udstyret med blink i fronten og på riggen bag styrehuset.  Under ladopbygningen er der placeret store bokse med lås i begge sider af bilen og bagerst er der træk – et af de solide af slagsen, der kan tåle, at man bakker helt hen til anhængeren. Den testede version af TGE’en er opbygget til brug i byggebranchen. Alu-ladet er kraftigt og på riggen bag det store styrehus er der monteret holdere til værktøj og ekstra bagudrettet lys, så man kan finde, hvad man leder efter og se, hvad man laver.

 

MAN TGE L4 DoKa_5
Den store arbejdsbil kan godt se rå ud. Fronten er ganske flot

 

Opbygningen bestemmer du selv

Men alt det er i virkeligheden ligegyldigt. For køber du en MAN TGE af denne type, så bliver den leveret som chassis, og sammen med sælgeren hos MAN finder du frem til, præcis, hvordan bilen skal bygges op. Det er faktisk det, som MAN gerne vil fremhæve som en særlig kompetence.

 

Hos MAN er fokus traditionelt på lastbiler og i den boldgade er det mere reglen end undtagelsen at vognmænd og chauffører konfigurerer opbygning, indretning og udstyr til helt særlige behov og ganske specifikke krav. Ekspertisen fra de tunge lastbiler overfører man så, til de mindre biler i TGE-serien. TGE’en er i en klasse, hvor luksus i kabinen ikke er blødt stof og læder. Bilen kan tåle at blive brugt, så det der er brug for, er hårdførhed. Og hårdfør er TGE’en. Gulvet er belagt med solidt kraftig plads, der tåler skidt og møg og hårdt brug. Gulvet og de kraftige gummimåtter kan tåle at blive vasket, hvis det bliver nødvendigt. Der er dejligt, at tingene virker til at være bygget til at holde.

 

Sæderne i testbilen er ikke standard. Det er en opgradering, med en oppustelig pude i lænden og armlæn på begge sider. Man sidder og det er let at indstille sædet og rattet til en god kørestilling.

Der er monteret oliefyr i testbilen og der følger fjernbetjening med til det. Det er guld værd om vinteren og det virkede på årets første nat med ’rigtig’ frost. Der var det bare skønt at komme ud til en varm kabine og ruder uden is. Det samme gælder spejle med varme i.  Isen forsvinder på ingen tid.

 

I midten af instrumentpanelet sidder infotaintment-systemet. Det fungerer fint og opkoblingen til telefonen er ganske let.  Der er bakkamera og der er en god detalje på så lang en bil, som den testede TGE.

 

TGE er også udstyret med adaptiv fartpilot, der holder automatisk afstand til forankørende. Den er et produkt fra VW’s hylder og det virker bare. Desværre var test-TGE’en med manuelt gear. Det er godt, når man skal køre bilen på vanskeligt underlag eller med tungt læs, men på landevejen med adaptiv fartpilot er automatgear klart at foretrække.  Så hører du til dem, der bruger meget tid bag rattet, så skal du overveje at smide lidt penge efter den 8-trins automatiske gearkasse.

 

En ting, der giver have plus i karakterbogen er, at der i TGE’en er herligt mange små rum og aflæggepladser. Der er plads oven på instrumentbrættet, store lommer i dørene, store rum over forruden og samme sted er der også mindre rum, hvor solbriller og mobil kan ligge. Det lyder fjollet, men det er det ikke. Der skal være plads til fakturaer, madpakker, skruer og bit og alt muligt andet – inklusive solbriller og telefon.

 

En detalje man først opdager, når man ikke har det, er håndtaget monteret ved foruden. Skal man lige ind og hente noget i forruden eller svinge sig hurtig op i bilen, så er det guld værd. Det letter indstigningen – og alle varebiler skulle have det.

 

MAN TGE L4 DoKa_1
MAN TGE L4 DoKa_6
MAN TGE L4 DoKa_3
MAN TGE L4 DoKa_4
MAN TGE L4 DoKa_7
MAN TGE L4 DoKa_2
 
 

 

Bomstærk bil

Åbner man for motorrummet i en moderne bil er der ikke meget at se. Men alligevel kan det godt betale sig at kaste et blik derned, for hører man til dem, der gerne vil passe på sin bil, så er det vigtigt, at man kan komme til det vigtige. I TGE’en er det er let at tjekke olie og fylde efter, hvis det er nødvendigt. Det samme gælder for sprinklervæskebeholderen. Alt er placeret, så det er let at tilgå.

 

Men selv om ikke kan udlede meget ved at kigge ned i motorrummet, så er der alligevel 177 heste dernede. De trækker godt og der er 410 nm. Sammen med baghjulstrækket er TGE’en skabt til at trække trailer – også de tunge. 3.500 kan den tage på krogen og den maksimale vogntogsvægt er 7.000 kg, hvis du kun har et lille kørekort. TGE fås også i en 5 tons-version til dem, der har brug for det.

 

Størrelsen betyder noget. TGE’en i denne udgave er ikke en lille væver bil. Det er en rigtig arbejdshest, der er bygget til at tage slæbet. Og det gør den rigtig godt.

 

Man TGE fås i et utal af konfigurationer. Dem, der ikke skal slæbe trailer og tunge ting, kan nøjes med forhjulstræk. Men der er også mulighed for firehjulstræk, baghjulstræk med enkelthjul og baghjulstræk med tvillinghjul. Så er der forskellige længder og kabinestørrelser. Mulighed for at få kassevogn eller chassis og listen af muligheder for udstyr og udrustning gør, at MAN giver muligheden for, at din TGE bliver præcis som du vil have den.

 

Alt det koster selvfølgelig penge. Og jo flere krydser man sætter på udstyrslisten, jo flere penge skal du af med. Og den del skal man jo altid afveje med bankrådgiveren. Men en ting er sikkert, hvis du vælger en TGE er, at du får en stærk og solid arbejdshest.

FAKTA:

MAN TGE 3:180 L4 Doka
Kontantprisen er 269.770 kr. ex. moms og afgift.

Foretrækker man modellen uden bagsæder koster den 326.570 kr.

Billigste MAN TGE koster 217.873 kr. ex. moms.

 

Motor:
4-cylindret 2,0 liters turbodieselmotor
Transmission: 6-trin manuel gearkasse
Effekt: 177 hk
Moment: 410 nm
Forbrug: 9,2 km/l
Co2-udledning: 214 g/km
Totalvægt 3.500 kg.
Køreklar vægt:
 2.037kg.
Lastevne:
1.453 kg.