JCB 19C-1E-Tec er den første 100 % batteridrevne minigraver i 2-tonsklassen
JCB 19C-1E-Tec er miljøvenlig, lydløs og stærk som sine diseldrevne brødre og søstre. Minigraveren åbner op for arbejde på skæve tidspunkter og ikke mindst i særligt beskyttede miljøzoner.
Der er hybrider, der kombinerer diesel- og batteridrift, og der er minigravere, der er nødt til at have et elkabel på slæb.
Men sådan er det ikke med JCB 19C-1E-Tec, der som den første minigraver i 2-tons klassen, er 100 % batteridrevet, og som dermed præsterer lige så autonomt som en dieseldrevet – og lige så miljøvenligt som en Tesla.
For den danske JCB forhandler Nicolaisen & Larsen A/S er præsentationen af JCB 19C-1E-Tec på det danske marked, da også noget af en milepæl:
- Det er ikke helt forkert at kalde det for en genre af fremtidsmaskiner, siger marketing og produktchef, Thomas Frederiksen og peger på to væsentlige forhold:
-Med regeringens mål om en 70 % CO2-reduktion i 2030 og de følgende restriktioner, leder mange jo efter miljøvenlige alternativer til diesel. Der er en stor efterspørgsel, skulle jeg hilse og sige. Dertil kommer, at batteriteknologien er i rivende udvikling, og dermed må forventes at blive endnu bedre - og også billigere i fremtiden.
Masser af saft og kraft
Men det er nu ikke fordi, batteridriften sætter nogen form for begrænsning på JCB 19C-1E-Tec, som tingene er i dag. Faktisk tværtimod.
Fuldt opladet er der nemlig saft og kraft nok i de fire litium-batterier op til fire-fem timers konstant arbejde – svarende til behovet under en normal arbejdsdag. Dertil kommer, at batterierne kan oplades på både 230 V og 415 V på henholdsvis otte og to timer.
Og batteriernes levetid er der heller ikke noget at udsætte på, siger Thomas Frederiksen:
-De holder maskinen ud, og har efter ti år – eller 2000 opladninger – 85 % af kapaciteten tilbage.
Mindre trættende
Ud over batterierne på 48V og en samlet kapacitet på 20kW, er minigraveren bygget på helt samme platform som dens diseldrevne tvilling med navnet JCB 19C-1. Gravearm, bånd osv., er der heller ikke pillet ved.
Det betyder, at maskinen kan helt det samme, men føles meget anderledes, fortsætter Thomas Frederiksen:
- Man er jo vant til den konstante brummen, så det første man lægger mærke til er, hvor lydløs den er. Vi får da også tilbagemeldinger på, at maskinføreren er meget mindre påvirket af støj og vibrationer, og dermed er meget mindre træt i hoved og krop efter en lang arbejdsdag, lyder det.
Arbejde på skæve tider og i lukkede rum
Men, der er to andre forhold, som kunderne også er rigtig glade for, fortsætter Thomas Frederiksen. Det første har igen med den kraftigt reducerede støj at gøre:
- Det handler jo om, at man med næsten lydløst maskineri kan få lov til at arbejde på andre tidspunkter af døgnet. Det kan f.eks. være aktuelt i tæt bebyggelse, hvor traditionelle dieselmaskiner jo ellers kun er velkomne i afgrænsede tidsrum.
Det andet drejer sig om f.eks. grave- og nedbrydningsarbejde i lukkede rum.
- Der slipper man jo helt for at bekymre sig om udstødningsgasser og udluftning. Det er bare at køre på siger Thomas Frederiksen og nævner at brændstofomkostningerne heller ikke kommer til at holde nogen tilbage. I runde tal er de nemlig halveret, hvis man sammenligner med en dieseldrevet maskine i samme størrelse.
Fakta om JCB 19C-1E-Tec:
- Egenvægt: 1900 kg.
- Maksimal aflæsningshøjde: 2,87 m.
- Maksimal gravedybde: 2,81 m.
- Batteriernes standby kapacitet er på op til 120 timer.