<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Digitalisering og krisetider set fra udlejningsbranchen
Digitalisering og krisetider set fra udlejningsbranchen

Digitalisering og krisetider set fra udlejningsbranchen


Hvor bevæger udlejningsbranchen sig hen, og hvilke udfordringer står den overfor? Det spørgsmål har Riwal, Danmarks største liftspecialist hjulpet Bygge og Anlægsavisen med at besvare midt i en tid, hvor usikkerheden råder.

Der er meget usikkerhed i byggebranchen lige nu, ikke mindst som følge af den omsiggribende pandemi. Men foruden pandemien har man i branchen også haft en frygt for, at opsvinget var ved at nå til vejs ende, med en potentiel stejl nedtur forude:

 

- Selv før pandemien brød ud så vi jo nogle tendenser til at konjunkturerne stagnerede. Derfor vil pandemien ramme byggebranchen hårdt, da virksomhederne, der arbejder indenfor byggeriet ofte, arbejder med lille margin. fortæller Jakob Udesen, Commercial Manager hos Riwal Danmark.

 

Specialist versus generalist

Men vil det ikke også have en effekt på jer?

 

- Lavkonjunkturer og pandemier rammer os alle sammen. Men jeg vil faktisk sige, at vi er rigtig godt rustet. Vi har en solid bund, og vores maskiner bliver brugt meget indenfor både renovering og nybyg samt andre segmenter. Samtidig er vi specialister indenfor lifte, hvilket giver fordele og ulemper. Nogle kunder leder efter en onestop-leverandør, men vi mener, det giver mening at gå til specialisten, der kan hjælpe til at udføre en opgave hurtigst og bedst muligt. Netop vores specialisering tror jeg vil hjælpe os igennem en kommende krise, siger Jakob Udesen.

 

Riwal2_BOA

 

 

Elektrificeringen tager til

Men hvor bevæger udviklingen sig hen i forhold til maskinparkerne? Og hvor ligger fremtidens efterspørgsel?

 

- Vi oplever, at elektrificeringen af maskinerne tager til. Små elektriske maskiner har længe været fast inventar på byggepladserne, men vi kan nu se, hvordan de store maskiner også begynder at køre på el. Det er jo en udvikling vi også selv driver, hvilket har betydet, at vi nu producerer verdens største elektriske bomlifte. Vi har i den forbindelse konverteret flere dieselmaskiner til el, så udviklingen kommer til at gå denne vej, forklarer Jakob Udesen og uddyber:

 

- Men jeg ser også, at digitaliseringen tager fart og medfører flere og flere kundefordele. Vores kunder få et fulgt overblik over deres leje hos os. Vores maskiner kan skrives ind i projekterne ved hjælp af BIM-modeller, så man kan se, om de lever op til byggepladsens mange krav. Augmented reality gør det muligt at opleve liftene i real time, hvilket også er en hjælp i forhold til uddannelsen af førere.

 

riwal_BOA

 

Sikkerhed og dataindsamling

- Vi har dog også, som de første, fysiske kurser, hvor man lærer at bruge vores maskiner korrekt. Selvom det ikke er et lovkrav, mener vi stadig, at det er det rigtige at gøre. Det gavner sikkerheden og giver en bedre og mere effektiv håndtering af liftene ude på pladserne, siger Jakob Udesen og afslutter:

 

- Digitaliseringen hjælper os også til at samle data, som kommer kunderne til gode på flere parametre. Vi har f.eks. en kundeportal, hvor alle nøgletal samles, så de kan følge med i alle deres leverancer og bestillinger. Her kan man også se maskinernes CO2-udledning. Det er smart lige nu, men vi er sikre på, at den grønne omstilling starter ude på byggepladsen og kommer til at berøre alle led af byggeprocessen. Derfor skal vi som udlejer være på forkant, hvis vi skal kunne yde vores kunder den bedst tænkelige service.

 

Om Riwal

Riwal Danmark A/S er Danmarks største liftspecialist og er en del af Hollandske Riwal Group, der har datterselskaber i 16 lande og en liftflåde på over 19.000 maskiner.