<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Eldrevne maskiner er endnu ikke svaret på vores problemer
Eldrevne maskiner er endnu ikke svaret på vores problemer

Eldrevne maskiner er endnu ikke svaret på vores problemer


Fremtidens bæredygtige teknologier bliver ivrigt diskuteret både i og uden for byggebranchen. Men spørger man Jens Ejsing, adm. direktør i Volvo Entreprenørmaskiner A/S, har vi for stort fokus på løsninger, der hører en fjern fremtid til. Imens vi venter på mere bæredygtige løsninger, bør vi i stedet se på de løsninger, der ligger lige foran os.


Hvis man ser på hvilke entreprenørmaskiner, der stjæler rampelyset i medierne, fylder fremtidens batteridrevne maskiner meget. Men det er ikke helt fortjent ifølge Jens Ejsing:

 

- Inden eksisterende løsninger bliver erstattet af mere bæredygtige løsninger, går der måske ét eller to årtier. Hos Volvo har vi skabt en prototype på en autonom CO2 neutral dumper. Det er et helt vildt spændende projekt med rigtig gode udsigter. Men det tager lang tid at finpudse, teste og optimere maskinen før den overhovedet er klar til at kunne masseproduceres. Derfor er det heller ikke en maskine, jeg som daglig leder vil fokusere for meget på, for den hjælper os jo ikke lige her og nu. Vi bør i stedet kigge på morgendagens løsninger, dem som kan hjælpe os lige her og nu. Vi er faktisk i stand til at lave en aktiv grøn indsats lige nu, forklarer Jens Ejsing.

 

 

Morgendagens løsninger

Men hvordan kan byggebranchen så bevæge sig i en mere bæredygtig retning i forhold til entreprenørmaskiner?

 

- Det er vigtigt at kigge på entreprenørernes konkrete udfordringer i forhold til drift og økonomi. Heri ligger nogle muligheder for at gøre grønne fremskridt. Tomgangstider er f.eks. et sted, hvor vi med vores tilgængelige viden og teknologi kan gøre store fremskridt. Tomgangstider slider unødigt på maskinerne og suger en masse brændstof. Hvis vi ser lidt stort på det og siger, at en maskine har en levetid på 10.000 timer, vil man ved at skære ned på tomgangstiderne kunne spare 140.000 kr. over hele maskinens levetid, da der både bruges mindre brændstof og levetiden ganske enkelt forøges, siger Jens Ejsing og uddyber:

 

- Hos Volvo sender vi førere på et kursus, kaldet ECO Operator, hvor vi sætter fokus på, hvordan man udnytter vores maskiner bedst muligt. Førerne er glade for at blive udfordret i de nyeste teknologier, og når de kommer tilbage, kan man se mærkbart forskel i maskinernes levetid og brændstofforbrug. Når maskinerne reducerer tomgangstiden, så kører de ikke så mange timer om dagen og skal derfor ikke serviceres så ofte. Man kunne jo næsten sige, at vi med vores ECO Operator-uddannelse saver af de grene, som vi selv sidder på, da service er stor del af enhver maskinleverandør og producents forretning, griner Jens Ejsing.

 

 

 

Den næste store nyhed

At vi skal se på de løsninger, der er tilgængelige lige her og nu, er Jens Ejsings fremmeste pointe. Men det betyder ikke, at han og Volvo ikke også ser ud i fremtiden. Men spørgsmålet er så, hvad bliver det næste nye?

 

- Vores brug og indsamling af data er noget, vi selv arbejder intensivt med, og jeg tror bestemt, at der kommer til at ske nogle store fremskridt på dette område, der bl.a. vil hjælpe os med at analysere og optimere vores maskiners drift yderligere. I dag er de målingsmetoder endnu behæftet med en del usikkerhed. Det vil også give os flere muligheder i forhold til autonome maskiner, der vil kunne overtage endnu flere opgaver for menneskelige førere, i situationer, der er behæftet med risici.

 

- Virtual Reality har også et spændende potentiale, og vi vil meget snart kunne høste fordelene ved denne teknologi. På sigt vil det betyde, at en dansk mekaniker kan hjælpe til ved en reparation af vores maskiner, selvom maskinen befinder sig på et sydkoreansk værksted og omvendt. Det vil jo betyde, at man lettere har den ypperste ekspertise til rådighed uanset, hvorhenne i verden den befinder sig. Alt dette er teknologiske fremskridt, der kommer til at gavne og forme vores branche, afslutter Jens Ejsing.