<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Iveco Daily MY19: En kassevogn med bonede gulve
Iveco Daily MY19: En kassevogn med bonede gulve

Iveco Daily MY19: En kassevogn med bonede gulve

Varevogne og Transport BYGGEPLADSEN

Den nye IVECO Daily er lastet med sikkerheds- og bekvemlighedssystemer. Indrettet og rekonstrueret med ergonomi, komfort og et godt arbejdsmiljø for øje. Bygge- og Anlægsavisen har lånt Daily MY19 for at teste hvordan den vil løfte trivsel og køreglæde til branchens højeste niveau.

Kassevognen Daily MY19 minder lidt om en mindre lastbil i størrelsen, som den står og nærmest blokerer indgangen til IVECOs kontorbygning i Rødovre. For os, der ikke kører rundt i disse kæmpe-kasser til hverdag, kan den ved første øjekast virke intimiderende.

 

Men man skal jo ud af sin comfort-zone, som det så populært hedder. Hos Bygge- og Anlægsavisen kaster vi os derfor ud på de små snoede og trafikalt kaotiske veje i det indre København, inden turen i denne hvide brumbasse fortsætter af de længere landevejsstrækninger.

 

FA1084CC-AB24-4C2A-B669-E9C35C588088_1_105_c
B9844925-B560-4D43-87C8-C681A031393D_1_105_c
C2FFD6F0-E334-44CA-AF4A-E9F1B29256E7_1_105_c
 
 

 

Jeg mærker en følelse af overlegenhed, mens jeg sidder her i førersædet af den nye IVECO Daily. Hævet over resten af trafikken og med et vejgreb, der minder mere om en sænket sportsvogn end en mastodontisk varebil, har jeg følelsen af at sidde for bordenden. Med specifikationerne på IVECOs Daily MY19, er det selvskrevet, at vi har med en kassevogn at gøre, der fylder både i lastrum, kabine og på vejen. 

 

Til assistance

Storbyens pulserende gadeliv med Vesterbro, Nørrebro og indre bys snørklede ensrettede gader, kan give de fleste bag et rat grå hår. Det må være trættende at bruge sin dag konstant årvågen over trafik, cyklister, fodgængere og parkeringsåbninger. Men her må Daily siges at give noget af en hjælpende hånd.

 

Daily er konstrueret overensstemmende med bygge- og anlægsbranchens daglige vilkår. Herunder rummelighed, ydeevne og komfort for chauffør og passagerer. IVECOs forståelse for marked og brugere må siges at gennemsyre både design og funktion i denne hidsige, smidige og voluminøse kassevogn. Det er især rummeligheden og betjeningskomforten, der gør indtryk i denne test, og de mange assistentsystemer gør min Daily-ilddåb til en sikker fornøjelse.

 

728FCC79-EE1A-4959-86FE-E1E70658D103_1_105_c

 

Stil ind på komfort

Der tales meget om ergonomisk smarte løsninger i forbindelse med arbejdslivet herhjemme. Det står efterhånden de fleste klart, at dårlige siddestillinger, møbler og kontorindretning kan have indgribende konsekvenser for den enkeltes sundhed, sikkerhed og trivsel. En del af dem, der holder hjulene i gang - både økonomisk og bogstavelig talt - har imidlertid kontor bag et rat. Her skal de forholde sig til både trafik, bil og tid - i tillæg til de egentlige arbejdsopgaver, og oven i være opmærksomme på deres siddestilling og positur.

 

En ergonomisk smart indrettet kassevogn med gode indstillingsmuligheder er afgørende for, at medarbejderne kommer ud til kolleger, kunder eller partnere med en stærk facon og et skarpt sind. Derfor er det i den grad glædeligt, at der i IVECOs nye Dailyer tænkt så meget over netop sikkerhed, komfort og ergonomi.

 

I den nye Daily mærker man bevægelsesfrihed og har luft om benene, når man hiver sig op i kassevognens chefstol. Udsynet og overblikket er upåklageligt, der er plads til alle leder og lemmer, og man kan nå aflægningsrum og betjeningsknapper uden at anstrenge sig. Det er samtididgt intuitivt bygget op, så man får hurtigt kontrol over de mange funktioner og teknologier. Den er behagelig at sidde i og ubesværet at køre.

 

Daily rangerer pga. sin nærmest optimale pladsudnyttelse med ergonomisk indretning, god benplads og de mange indstillingsmuligheder, i toppen af sin klasse. Blandt disse finder man I det rummelige førerhus et nyt 4-vejs justerbart multifunktions-rat i læder, der kan indstilles i både længde og hældning. Daily introducerer en ny elektrisk servostyring, der reducerer styreindsats og bidrager til en jævn og rar kørsel ved at kompensere for udskridning, ubalance og vibration. Rattet er desuden gjort mindre til fordel for bedre benplads.

 

Der er lagt et kirsebær på toppen af rat-kagen med en ny city-mode funktion, der gør det endnu lettere at manøvrere rundt på mindre og udfordrende gader. IVECO har gentænkt og rekonstrueret hele styresystemet for at reducere styreindsatsen med 70 procent, og det bemærker man tydeligt, når denne store italiener skal styres rundt mellem forhindringer som cykler, mennesker og biler på de mindre gader. Idéen er, at det skal føles som at køre i en personbil i den dyre ende, forstås.

 

Hensigten indfries til UG! Assistenterne reagerer og fungerer som man ellers kender dem fra sin personbil og andre kassebiler, og trods den muskuløse kæmpe alligevel vejer en del mere end de fleste almindelige personbiler, tager det ikke mange meter, at blive tryg ved at køre Daily. Generelt kan de, der kører kassevogn i landets byer, se frem til markant bedre kontrol over vej, vogn og læs end tidligere. Turen gennem Københavns brokvaterer virker fra cockpittet i Daily pludselig væsentlig mere rolig, sikker og i flow end ellers.

 

636904131505133225 (1)

 

 

Dagens testmodel er godt spækket med noget af al det ekstraudstyr, der kan tilvælges for at understøtte det sikre og ergonomisk korrekte arbejdsmiljø. En højopløselig farveskærm på instrumentpanelet, dæktryksovervågning i realtid og et 7 tommer stort infotainment system er sammen med fartpilot, adaptiv fartkontrol med kø-assistent, vejbaneassistent med pro-aktiv styring, sidevindsassistenten, AEBS+City breaks, fjernlysassistent, lys- og regnsensor og meget andet med til at gøre IVECOs nye Daily sikker, behagelig og sjov at køre i. Det er både business and pleasure.

 

Agile vendinger

Humøret tager et lille dyk, da det er på tide at vende næsen hjemad. En næse i øvrigt, der er skabt i et omkostningsbesparende design gennem en 3-delt kofanger. Det betyder, at man kan nøjes med d at udskifte dele af kofangeren, frem for den hele, hvis mindre uheld skulle være ude. Det nye frontgitter forbedrer ventilationen ift. tidligere modeller, da det er større og mere robust.

 

Inden jeg lander hos IVECO og noget modvilligt returnerer nøglerne, får jeg mulighed for at afprøve venderadiussen, som IVECO praler af skulle være kategoriens bedste. Knap 11 meter for modellen med en akselafstand på 2790. For mig gik det at vende denne 12 m3 store lastvogn midt på en smal landevej forbavsende let – og uden behov for tre-punkt.

 

Muligheden for at lave en hurtig og smidig vending midt på landevejen - frem for at køre til næste kryds eller vejsideparkering, - booster alligevel både køreglæde og sikkerhed betragteligt. Samtidigt er det tids- og brændstofbesparende, da der i det lange løb er væsentlige besparelser på både firmakontoen og Co2 udledningen at hente, ved at højne vognflådens agilitet. Desuden er det endnu et Daily element i rækken, der skaber sikkerhed, gør betjeningen let og får en lastvognsnovice som jeg til trygt at køre rundt i både land og storby.

 

611A28C7-834F-4E96-BAF0-6E1BC3965A57_1_105_c

 

Tredje generation 42 år senere

IVECO Daily er ikke en ny spiller. Daily er en anerkendt italiensk kending, der siden 1978 har taget sin faste plads på vejene i både by og land. Daily er blevet brugt til alt fra persontransport, gods og logistik til sundheds- og sikkerhedsindustrien. Med tiden er tilkommet nye versioner og en række ansigtsløft gennem nu tre generationer. I 2006 gjorde Daily sig beundret på verdensmarkedet med et ikonisk og gennemtænkt trendsættende italiensk design.

 

Til vores glæde kan vi her i 2020 konstatere, at den ansigtsløftede Daily MY19 med rette kan køre videre ad det spor, som dens forgængere har banet vejen for. Også i 2020 har Daily sin berettigelse, da man stadig lever op til forventningerne til design, funktion og banebrydende teknologi. IVECOs imponerende standardpakke, samt udstyrskatalog af sikkerheds- og komfortsystemer, og det i øvrigt altid stående tilbud om specialindretning, giver ryglæn til titlen som en af de sikreste, økonomiske og mest komfortable kassevogne på markedet.

Fakta om den testede bil: IVECO Daily MY19

IVECO Daily trækker som standard 3.500 kg på krogen og har klassens mindste venderadius bl.a. takket være det solide baghjulstræk.

 

3.0 motor med 180HK/ 430Nm

8 Trins ZF Automat gearkasse

 

IVECO DAILY STANDARDUDSTYR OMFATTER BLA:

 • Webastofyr m. timer
 • Affjedret førersæde m. armlæn og varme
 • Opvarmet frontrude (V. vinduesviskere)
 • Åben opbevaring m. USB indgange
 • Tågelygter m. kurvelys
 • Airbag i førerside
 • Elektriske sidespejle m. varme
 • ESP inkl. ABS, ASR, Hill holder  & trailer stabilisering
 • DAB Radio m. Bluetooth for håndfri tlf. via ratkontakter
 • 4 vejs justerbart rat • Dobb. Passagerbænk m. opbevaring
 • Elektriske sideruder
 • Elektrisk servostyring med CITY funktion

 

EKSTRA UDSTYR PÅ DENNE MODEL:

Træbund og beklædning hjulkasser

Bakkamera (Kun sammen med Hi-Connect)

HI-CONNECT + NAVIGATION

Indvendig beklædning (Kunststof)

TELEMATICS BOX

 

Pack Business Exclusive

4 vejs ratjustering

Polstrede nakkestøtter

Fuldautomatisk klimaanlæg

DAB+ m. buss. up

Tabletholder m. USB

Læderrat

Fartpilot

Full LED-lygter

 

Pack Hi-drive Hi-Matic

Adaptiv fartpilot m. kø-assist

Vejbaneassist m. pro-aktiv styring

AEBS+City brake

Sidevindsassistent

Elektrisk håndbremse

Fjernlysassistent

Lys & regnsensor

TPMS Dæktrykovervågning

 

Anbefalede artikler