<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Drone1

Digitale redskaber kan understøtte grøn omstilling i byggebranchen

 • IT og ny teknologi
 • Byggeriets udvikling
 • 2020-12-17
 • | Foto af Alexander Tengbjerg

  Digitale styringsredskaber vinder ind i store entreprenørvirksomheder. Men det er vigtigt, at små- og mellemstore virksomheder også kommer med på vognen. Det mener Lars Hjort, som er formand for IDA Byg.

  Tekst af Anne-Sophie Rømer Thostrup

  De danske byggepladser er endnu ikke blevet overtaget af robotter og droner, men kigger man 30 år ud i fremtiden, skal vi nok vænne os til at dele bygepladserne med fjernstyrede kollegaer.

   

  - Der er en stor udvikling inden for IT og digitale teknologier i byggebranchen, men jeg oplever også at den teknologiske udvikling lige skal nå at bundefælde sig. Da man opfandt murerskeen var det jo også en revolution inden for murerfaget, men nu er det blevet et naturligt redskab. På samme måde tror jeg, at IT efterhånden bliver en naturlig del af byggebranchen, siger Lars Hjort, som er formand for ingeniørforeningens fagtekniske netværk IDA Byg.

   

  lars_hjortLars Hjort er formand for ingeniørforeningens fagtekniske netværk IDA Byg.

   

  Digitale værktøjer til udformning og planlægning af byggeprocessen er allerede en naturlig del af hverdagen i de større entreprenørvirksomheder. Mens ringbind og håndskrevne følgesedler efterhånden er fortid. Teknologier som blockchains gør det muligt at samle og journalisere store mængder data, som kan give et bedre overblik i byggeprocessen og skabe større effektivitet.

   

  - Jeg oplever, at digitale platforme er med til at effektivisere byggeprocessen. Det gør det muligt at samle alt information om byggeprojektet et sted, samtidig med at alle interessenter i byggeprocessen har adgang til den samme information, siger Lars Hjort.

   

   

  3D minimerer risikoen

  Dog oplever han, at de små og mellemstore entreprenørvirksomheder ikke i lige så høj grad gør brug af de digitale redskaber. Mange bruger stadig programmer som Word og Xcel, når de skal lave kvalitetssikring af projekter.

   

  - For små virksomheder kan det være en stor chance at tage, når man går i gang med at bruge nye systemer. Mange har en skepsis over for nye systemer, som kan være sund, fordi man simpelthen er bange for at komme til at bruge tid og ressourcer på noget, som man i sidste ende ikke får noget ud af, siger han, og understreger, at han håber, at de mindre virksomheder også kommer i gang med at bruge de digitale redskaber i fremtiden.

   

  Når et byggeprojekt projiceres op i 3D bliver det muligt at bevæge sig visuelt rundt i bygningen og se den fra alle hjørner. Det giver i højere grad mulighed for at forudse eventuelle udfordringer med byggeriet.

   

  - Står man først ude på byggepladsen og finder ud, af at noget skal laves om, så koster det rigtig mange penge. Der er en høj risiko forbundet med byggeri, og den kan man minimere ved at bruge 3D- visualiseringerne.

   

  Robotter til renovering

  I et miljømæssigt perspektiv kan de digitale værktøjer også være med til at reducere materialespil. I renoveringen af den tidligere Nordea-bygning ved Knippelsbro på Christianshavn har man f.eks. anvendt robotter til at opmåle bygningen. Entreprenørvirksomheden NCC står bag renoveringen.

   

  - Man er begyndt at bruge robotter til at opmåle bygninger, som skal renoveres. Robotterne sendes ind gennem bygningen og registrerer nogle punkter, som giver en effektiv og meget præcis opmåling, som f.eks. kan bruges til at mængdeberegne, så man undgår materialespild, siger Lars Hjort og fortsætter:

   

  - Hvis man vil nå regeringens mål om 70 procents reduktion af CO2 inden 2030, så kræver det, at hele byggebranchen tager de digitale redskaber til sig, ellers kan det ikke nås.

   

  Genanvendelse af byggematerialer hører også med til den grønne omstilling. Men for at kunne genbruge materialer, kræver det, at man har en stor mængde dokumentation på materialerne. Generelt er der en stigende brug af dokumentation inden for byggebranchen og i den sammenhæng er de digitale platforme også nyttige.

   

  - Mange byggeprojekter er i dag langt større og mere komplekse end før i tiden, og der stilles store krav til miljømæssig dokumentation, og her kan de digitale systemer være med til at skabe overblik. Det er faktisk svært at forestille sig, at man ville kunne få det samme overblik, hvis én mand alene skulle sidde og holde styr på det, siger Lars Hjort.

   

   

  Corona baner vejen

  Han håber, at corona-situationen måske kan være med til at skubbe byggebranchen i en mere teknologisk retning, fordi vi er blevet tvunget til at tænke ud af boksen og i højere grad bruge digitale løsninger til at kommunikere med.

   

  - Byggebranchen er en lidt konservativ branche, men jeg tror, at corona-situationen har gjort, at vi har fået øjnene op for alle de digitale muligheder, og har vænnet os til at kommunikere på nye måder, siger han.

   

  Desuden er der kommet flere serviceudbydere på markedet, som kan hjælpe små og mellemstore virksomheder med at komme i gang med de digitale redskaber. Her er det muligt at købe en pakkeløsning, som gør det mere tilgængeligt for mindre virksomheder at komme i gang med at bruge de digitale redskaber.

   

  Kigger man 30 eller 50 år frem i tiden, så suppleres de digitale styringsredskaber ifølge Lars Hjort også af droner og robotter på byggepladsen.

   

  - I dag bruger man allerede droner til at lave opmålinger på byggepladser, men i fremtiden kommer vi helt sikkert til at se mere af den slags, siger han.

   

   

  Anbefalede artikler