<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
articlebanner
Zoolab-interi├©r4

Zoolab vinder Tømrerprisen 2022

 • Byggeriets udvikling
 • Byggeprojekter
 • 2022-11-08
 • | Fotos af Laura Stamer
 • Tømrerprisen 2022 er netop blevet uddelt til Zoologisk Have København i forening med Arkitekt Claus Pryds for bygningen ”Zoolab” opført i 2020. Prisoverrækkelsen skete i Zoolab.

  Det i forvejen meget roste ”Zoolab” får nu en anerkendelse mere for bygningens arkitektur, materialevalg og funktion. Som et interaktivt museum, hvor både små og store børn får lov til at ”pille” ved tingene og tilegne sig ny viden om dyrenes forunderlige verden.

  Foto af overrækkelse

   

  Arkitekten Claus Pryds og Zoologisk Have København får Tømrerprisen 2022 fordi bygherre og arkitekt i forening har formået at løse opgaven, så funktion, arkitektur og beliggenhed spiller sammen på en yderst vellykket måde.

  Især også med havens øvrige bygninger og åbne rum, og at bygningens lette konstruktion til trods, så syner Zoolab med stor tyngde fint sammen med omgivelserne. Claus Pryds, har en livslang forkærlighed for fyrretræet.

  Og for at anvende materialer, andre måske rangerer lavere – og ikke har som et førstevalg til synlige flader. Zoolab er et harmonisk byggeri, der både falder naturligt ind i omgivelserne og dels viser at et materiale, som en simpel krydsfinérplade kan meget mere, når man tør bruge det utraditionelt.

   

  0S0A8927
  0S0A8962
  Zoolab
   
   


  For arkitekt Claus Pryds, afspejler huset både sine historiske omgivelser og den smukke natur:

  - Zoolab lægger sig ind i en sammensat kontekst i en historisk have, der skal give nutidige oplevelser og viden til nye generationer. Huset underlægger sig havens logik og tone, samtidig med at det markerer sig som et helt særligt sted. Med et klart arkitektonisk udtryk båret frem af naturlige materialer og en poetisk fortolkning af skoven som habitat er det projektets ambition at skabe en robust ramme for de mange aktiviteter, huset skal fyldes med.

   

  Med sans for detaljen har Claus Pryds tegnet Zoolab som et hus der overrasker. Det nyplantede træs krone ved Zoolabs bue, vil med tiden vokse sig stor og danne en smuk ramme når man sidder på betonbænken ude eller på træbænken inde.

  Selv tagrenderne er tænkt ind i helheden - sænket lidt fra taget så både tagrende og rendejern danner en synlig skulptur.

  Inde er bygningen fyldt med overraskelser i form af nicher, forskellige loftshøjder, ovenlys 5 meter oppe og skiftende akustik, samt smukke åremønstre i krydsfinérpladerne.

   

   

  Tømrerprisen er indstiftet og finansieret af Kirsten og Freddy Johansens Fond. Formålet med tømrerprisen, som uddeles af Københavns Tømrerlaug, er at belønne personer, firmaer, organisationer eller bygherrer, som har udført eller har deltaget i et byggeri, hvor trækonstruktioner indgår som en markant bygningsdel, eller hvor tømrerfaget på anden vis har spillet en afgørende rolle.

  Tømrerprisen kan også gives ved nytænkning og dristig arkitektur, hvor træ er hovedbygningsdelen. Det er et krav, at både håndværk og materialer er af høj kvalitet.

  Tømrerprisen er på 150.000 kroner. Den kan uddeles hvert år og evt. opdeles. Hvis priskomitéen ikke vurderer, at der er en egnet modtager, kan komitéen undlade at uddele prisen.

   

   

  Tidligere prismodtagere:

  2009: The Scandinavian Golf Club i Farum

   

  2011: Pier i Svanemøllebugten i København

   

  2012: Kræftpatienternes Hus Hejmdal i Århus

   

  2014: Hotelfløjen på Forsikringsakademiets kursus- og konferencecenter Rungstedgaard i Nordsjælland, arkitektfirmaet Lundgaard & Tranberg og entreprenørfirmaet HP BYG

   

  2015: Forskning i krydslamineret træ, CLT (professor Poul Henning Kirkegaard, Aarhus Universitet). Planlagt højhus i CLT (arkitektfirmaet C. F. Møller). Dome of Visions (NCC). 2016: Frilandsmuseet i Lyngby, genopførelse af Stenstruphuset

   

  2017: Danmarks Tekniske Universitet, DTU sammen med arkitektteamet Rørbæk og Møller Arkitekter/ Christensen & Co. Arkitekter for opførelsen af Bygning 201 - i daglig tale kaldet ”Biosfæren”.

   

  2018: Besøgscenter ved Hammershus Borgruin til hovedentreprenøren – Nordbornholms Byggeforretning ApS - og rådgiverteamet, Arkitema Architects i samarbejde med professor Christoffer Harlang og Wissenberg Rådgivende Ingeniørfirma.

  Anbefalede artikler