Peder Fynholm
Træbyggerier skal ikke være skrækeksempler
Det store fokus på træbyggeri, med rigtig mange træbyggerier i pipeline blandt bygherrerne i Danmark, vækker glæde hos ekspert i træbyggeri på Teknologisk Institut, Peder Fynholm. Udover glæden ved at opleve større interesse for favoritmaterialet, er de mange kommende træbyggerier også en anledning til, lige at minde om at når man bygger med træ, kan man ikke gøre ”som man plejer”.
For ja, vi skal bygge mere i træ og ja, vi skal bruge materialet på lige fod med andre materialer – men vi skal også huske, at erfaringen med at bygge i træ bestemt ikke er noget alle kan trække på – og her både kan og skal vi undgå de helt oplagte fejl, ifølge Peder Fynholm fra Teknologisk Institut.
- Det er helt vildt dejligt at opleve den store interesse for træbyggeri, der er lige nu. Den kan vi kun støtte op om, for vi har arbejdet med at gøre træ til et valg på lige fod med andre materialer, igennem mange år efterhånden. Desværre har vi også arbejdet med at afhjælpe skader på træbyggeri, og derfor vil vi gerne slå et slag for at undgå, at der sker fejl, når vi opfører træbyggerier – for det gør der, hvis vi ikke tænker os om og bare gør som vi plejer, forklarer Peder Fynholm.
Uddannelse og erfaring mangler – også i udlandet
Og det er, ifølge Peder Fynholm ikke så underligt, for der mangler viden om at bygge med træ som materiale.
- Branchen mangler ganske enkelt erfaring i og viden om at bygge med træ. Det er ikke noget, der er obligatorisk på skoleskemaet i uddannelserne og det er heller ikke noget ret mange har erfaring med ude i virksomhederne. Og det kan altså blive dyrt, hvis man ikke sørger for efteruddannelse og for at tage sine forholdsregler undervejs i processen, understreger Peder Fynholm.
Generelt skal vi være meget bedre til at udbrede viden om træbyggeri i praksis. Det gælder både i uddannelserne – men også i branchen, hvor efteruddannelse inden for området er nødvendigt.
- Vi ved desværre fra en lang række byggesager, at det her med at gøre som man plejer med andre materialer, når man bygger med træ, er et problem, som branchen skal tage alvorligt. Især nu, hvor der projekteres rigtig mange træbyggerier rundt omkring – for ellers risikerer vi pludselig at stå med mange dårlige eksempler på træbyggeri, hvor det er gået galt. Og det vil simpelthen være så ærgerligt, siger Peder Fynholm, og fortæller, at Teknologisk Institut også står bag det nystartede Community, Build-in-Wood Community, som er et internationalt online community, hvor alle med interesse i træbyggeri kan netværke og dele viden.
Læs også:
Planlæg bedre og undgå fugt i træbyggeri
Konference som afsæt for videndeling
Manglende viden om træbyggeri og mangel på undervisning i netop træ som byggemateriale, er ikke kun en udfordring i Danmark. Andre lande har også fokus på det ”gap” der er mellem uddannelserne og den øgede efterspørgsel på træbyggeri.
Samtidig kan vi lære meget af de lande, hvor erfaringen med træbyggeri er større end i Danmark og derfor har Teknologisk Institut, i samarbejde med bl.a. Netværk for træbyggeri og WE BUILD DENMARK netop afholdt en større konference med både store, internationale oplægsholdere og en række af de danske virksomheder og uddannelsesinstitutioner, som går forrest både i forhold til træbyggeri og uddannelse, heriblandt NCC, Waugh Thistleton Architects, COWI og Taasinge Elementer, siger Peder Fynholm og slutter af:
- Vi er bestemt ikke i mål med at lukke det videnhul der eksisterer – men der sker heldigvis mange gode tiltag rundt omkring og dem skal vi lære af, så vi kan sikre, at de mange træbyggerier som skyder op, bliver til gode eksempler og ikke skrækeksempler. Derfor er det så vigtigt fortsat at diskutere hvad vi skal gøre sammen med både uddannelserne og virksomhederne.