<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
9R2A4155

Tom Ewers: Socialt ansvar er vejen til arbejdskraft i kloakbranchen

 • Byggeriets udvikling
 • Anlæg
 • Håndværker-portræt
 • Uddannelse og Rekruttering
 • 2022-05-25
 • | Af Frank Ulstrup
 • Moder Natur har med sine store nedbørsmængder været god ved landets kloakmestre. Men mestrene skal også huske at betale lidt tilbage – f.eks. ved at give unge, rodløse drenge nogle faste rammer, siger tidligere formand for Danske Kloakmestre og indehaver af Sydkystens Brolægning & Kloak A/S, Tom Ewers.

  Der er kommet masser af nyt udstyr og mange flere rotter.


  Men de store nedbørsmængder fra nullerne og frem er det, der har forandret kloak- og brolæggerbranchen allermest gennem de sidste 25 år.


  Det mener i hvert fald tidligere formand for Danske Kloakmestre og indehaver af Sydkystens Brolægning & Kloak A/S i Hedehusene, Tom Ewers.


  Vi har bedt ham tage et kik på de 24 år, der er gået, siden han startede sin virksomhed – og samtidig komme med et bud på kloakbranchens fremtidige udfordringer.

  9R2A4308Tom Ewers


  Regnvand boostede branchen

  Han starter med et tilbageblik:


  - Moder Natur har jo givet kloakbranchen rigtig meget at se til i form af skybrudssikring - ikke mindst her i hovedstadsområdet. Det har været et kæmpe boost for hele branchen, og der er lavet omfangsdræn og LAR-løsninger til den store guldmedalje, siger han og nævner, at vandet ovenfra også har givet anledning til en helt ny uddannelse, nemlig regnvandskonsulent.


  Dertil kommer selvfølgelig alt det nye teknisk isenkram som TV-inspektioner, højvandslukkere og diverse pumpebrønde – og så selvfølgelig de allestedsværende rottespær.


  Dem har Tom Ewers og hans medarbejdere installeret oceaner af, fordi rottebestanden bare er vokset og vokset efter Miljøstyrelsens giftforbud i 2010.


  Men ud over at holde rotterne på afstand, har rottespærene også givet kloakmestrene en række fordele, fortsætter Tom Ewers:


  - Vi har som så mange andre firmaer etableret abonnementsordninger, hvor vi tilser og servicerer rottespærene en gang om året. Det hjælper os jo med at holde kontakten til kunderne, så vi har en del at takke de små gnavere for, smiler han.


  Rekruttering er og bliver et problem

  Retter man blikket fremad og spørger Tom Ewers om de fremtidige udfordringer, peger han entydigt på rekruttering:


  - Der er jo allerede et akut behov for flere kloakmestre, og det vil kun blive endnu mere udtalt. Derfor synes jeg også, at man som selvstændig kloakmester skal forsøge at kombinere et større socialt ansvar med fremtidige rekruttering. Altså at slå to fluer med et smæk, siger han og fortsætter:


  - Hvis man skal være lidt poetisk, kan man måske sige, at Moder Natur med sine store nedbørsmængder har været god ved landets kloakmestre og givet os masser af arbejde. Nu er tiden måske kommet til at vi betaler lidt tilbage i form af et øget socialt ansvar, som ovenikøbet kan være en gevinst for virksomheden, lyder det.

   

  9R2A4196  De skriger på faste rammer

  Tom Ewers fortæller, at Sydkystens Brolægning & Kloak siden 2008 selv har taget en lang række skoletrætte og rodløse drenge i praktik og efterfølgende tilbudt flere af dem lærepladser.


  Faktisk er en række af virksomhedens mangeårige medarbejdere startet på den måde:


  - Vi har rigtig gode erfaringer med at tage dem ind og give dem de faste rammer, som de har savnet hele deres liv, siger han og nævner, at han godt selv kan huske, hvordan det var at være 15-16 år og ikke ane, hvad man skulle bruge resten af livet på:


  - Mine egne forældre blev skilt, da jeg var 6, og jeg boede derefter i lange perioder hos mine bedsteforældre. Mine forældre var heller ikke synderligt gode til at hjælpe mig i forhold til skole og uddannelse, så jeg ved godt lidt om, hvad det er for en situation, de står i, siger han og vender tilbage til de to fluer med et smæk.


  For ud over at løfte et socialt ansvar – og gøre en stor forskel i et ungt menneskes liv - får firmaet også dedikerede medarbejdere, der vil gå gennem ild og vand for virksomheden:


  - Nogle af mine bedste og mest trofaste medarbejdere er jo startet på den måde. Og eftersom hele branchen råber på arbejdskraft – og eftersom der er masser af unge knægte, der har brug for en fast hånd – ja så synes jeg, det er oplagt at tage dem ind. Det er i hvert fald min opfordring, lyder det fra Tom Ewers, der siden 2012 har samarbejdet med LøkkeFonden, hvis mål det netop er at bringe drenge væk fra kanten og ind i fællesskabet.  Modtog erhvervspris

  For sin sociale indsats modtog Sydkystens Brolægning & Kloak i 2020 Høje Taastrup Kommunes Erhvervspris. Det betød rigtig meget, siger Tom Ewers:

  - Jeg så det som en stor anerkendelse og som et udtryk for, at det rent faktisk flytter noget, det vi gør. Det var en rigtig god oplevelse, og en oplevelse, som jeg gerne deler med mange flere i branchen, lyder det.  Fakta

  Kort om Sydkystens Brolægning & Kloak A/S

  • Tom Lisberg Ewers, der netop er fyldt 60 år, grundlagde sit oprindelige brolæggerfirma i 1998. I 2000 fik han autorisation som kloakmester og udvidede derefter forretningen.

   

  • Fra 1998 og frem gik det slag i slag med brolægning og kloakering, og da finanskrisen ramte i 2008, havde han ti mand i sit brød.

   

  • Trods alle odds, lykkedes det at ekspandere virksomheden under finanskrisen, og i dag tæller virksomheden 14 medarbejdere inklusive Tom Ewers kone, der arbejder på kontoret.

   

   

   

   

  Anbefalede artikler