<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Foto 1_

Foran den nye IVECO eDaily. PR & Kommunikations Manager for 8 lande hos IVECO Jan-Åke Carlsson (tv) og Motorredaktør Sean Fitzgerald Coard (th)

Test af den nye IVECO eDaily – et spark i den rigtige retning

 • Varevogne og Transport
 • TIL HÅNDVÆRKEREN
 • 2022-12-12
 • | Tekst af Sean Fitzgerald Coard.

  Bygge- & Anlægsavisen er taget til Torino for at opleve den nye IVECO eDaily i det italienske støvleland. Ved første øjekast er det en konstatering, at den nye model har fået ”et spark i den rigtige retning” – varebilen er nemlig udtænkt som en "elektrisk tvilling" til den ikoniske Daily.

  Forventningerne til denne tur er store, da det er den eneste eldrevne varevogn, der giver op til 20 m³ varerumsvolumen, har en nyttelast på op til 4,6 t nyttelast og kan trække op til 3,5 t.

  Endvidere er IVECO eDaily udvidelse af det potentielle interesseområde for kørsel på el vil udgøre et væsentligt bidrag til at fjerne CO2 fra transportsektoren. Den helt nye nul-emissionsmodel eDaily fik sin dåb på IAA Transportation 2022-messen i Hannover, hvilket gjorde, at jeg virkelig har set frem til at se nærmere på modellen i alle hjørner.


  Foto 2_Så er der åbnet op til IVECO’s nye vidunder eDaily.

  Foto 3Velkommen til kabinen med 3 sæder, hvor komforten er god. Der er også nok kopholdere, god plads til alverdens papirer og tommestokke m.m.

  Foto 4_Den eneste eldrevne varevogn, der giver op til 20 m³ varerumsvolumen, har en nyttelast på op til 4,6 t nyttelast og kan trække op til 3,5 t.
   
   

  Årligt sælges 1000-1500 kassevogne i Danmark, hvor IVECO har ca. 15%. Generelt viser de statistikker, jeg er bekendt med, at virksomheder primært kører ca. 70 km dagligt. Det betyder, at det ikke er dumt at tænke i nye bæredygtige retninger.

  Du har som håndværkervirksomhed intet behov for at ændre processer og vaner. Vognen har samme køreegenskaber og lasteevne samt op til 400 kilometers reel rækkevidde ved f.eks. bykørsel. Med eDaily bliver karrosseriopbyggere også til en del af den elektriske revolution.

   

  eDailys produktivitet og brugervenlighed forbedres af et komplet økosystem af digitale og elektriske tjenester lige fra den mest velegnede ladeinfrastruktur til daglig energistyring eller fjerndiagnose og proaktiv vedligeholdelse til den nye GATE-"pay-per-use"-forretningsmodel.

   

  På turen har jeg et fint interview med Jan-Åke Carlsson, der har været hos IVECO i snart 15 år. I dag ansvarlig som PR & Kommunikations manager i otte lande, herunder Danmark. 

   

  - Vi stiler højt med den nye model og ser meget frem til at få den på vejene i Danmark. Hvis din virksomhed ikke har en miljøprofil, er det værd at overveje. Flere og flere kunder ser dette som et plus hos sine leverandører. Især store virksomheder har nu til dags en Miljøprofil og skifter sin egen flåde ud i takt med den grønne udrulning.
  Vi forventer, at den nye model vil skyde til tops fra start, fastslår Jan-Åke Carlsson overfor Bygge- & Anlægsavisen.

  Jeg erfarer, at ydeevnen svarer til ICE-versionen. En maksimal ydelse på 190 hk (140 kW), et maksimalt drejningsmoment på 400 Nm og en tophastighed på op til 120 km/h.

  Køreegenskaberne er gode og forbedret, fordi elmotoren leverer den fulde trækkraft med det samme. Når der er behov for ekstra kraft, kan føreren drage fordel af et ekstra boost ved at aktivere eDAILYs karakteristiske Hi-Power-funktion. Energiforbruget kan optimeres grundet køretøjets Driving Mode Selector.

  Modellen gør det muligt enten at udnytte den maksimale ydelse eller at minimere energiforbruget. eDAILYs One-Pedal Drive-indstilling gør det lettere at køre og omdanner kinetisk bremseenergi til elektricitet, hvilket reducerer energiforbruget og slitagen på bremseklodserne.


  Op til 50 % færre udgifter til vedligeholdelse

  Med eDaily, som i øvrigt har fået nyt Chrome logo i stedet for det velkendte, får håndværkeren i dagligdagen stor rækkevidde, som de har brug for. Den modulopbyggede batteriinstallation giver ejeren mulighed for at vælge den rækkevidde, der passer bedst til behovet. Konfigurationen kan opgraderes i hele køretøjets levetid.

  eDaily er fuldt opkoblet og muliggør en optimering af rækkevidde, køreegenskaber og driftstid – samt fjernstyring af opladninger og klimaregulering i køretøjet. Med forhåndsindstillingen får køretøjet samtidigt den optimale kabinetemperatur, mens det stadig er sluttet til ladestikket. Opladning sker foran på eDaily.

  Dokumenteret driftssikkerhed og elbilsspecifikke løsninger muliggør ekstremt konkurrencedygtige driftsomkostninger kombineret med betydeligt reducerede vedligeholdelses- og reparationsudgifter i forhold til dieselmodeller, hvilket helt klart er interessant, når valget skal falde på en vogn på el.


  Foto 5_Efter mit interview med Daniele Galluccio, der er ansvarlig for Digital – Ecosystem and Customer Management Technology and Digital hos IVECO, tog vi også et kig på hvordan mulighederne er for varevognsindretning i lastrummet.
  Værdig til opgaven

  eDaily tilbyder naturlig og intuitiv elektrisk mobilitet, der sikrer maksimal energieffektivitet og en perfekt udførelse af enhver opgave.

  eDAILY kan klare alle opgaver. Det elektriske system er blevet testet med succes under ekstreme forhold fra -30°C (-22°F) til +50°C (+122°F). Igangsætning op ad bakke er garanteret op til hældninger på 30%. Apropos test af ekstreme forhold, fik jeg lov til at se en af deres medarbejdere over skulderen hvad angår denne arbejdsopgave, da jeg også besøgte deres helt nye batterifabrik.

  Dog var det forbudt at tage foto dokumentation, antager at processen var en forretningshemmelighed. Samme ultrastærke chassis som normalt, ingen dele, der stikker ud fra den øverste ramme samt digitale og analoge grænseflader (som f.eks. CAN BUS 2.0B) gør eDaily til den mest alsidige og komplette elbilsplatform til opbygningsløsninger.

  Der er mulighed for en række eldrevne kraftudtag på op til 15 kW til at drive køling, kraner og andre overbygninger – også de mest krævende som fx renovationsopgaver og lifte, som det vises på standen. Energien fra elnettet kan bruges til at forsyne udstyret, når køretøjet er sluttet til en oplader eller et stikudtag.

  Strømforsyningen fra hovedbatterierne gør det muligt at bruge de eldrevne kraftudtag, også når elmotoren er slukket.

   

  Power og skalerbare batterier

  Den nye model eDAILY fås med 1, 2 eller 3 batterier. Modellen jeg testede, havde 2 batterier. Modulopbyggede FPT Industrial / Microvast 37-kWh-batteripakker giver en energidensitet i topklasse (265 Wh/kg på celleniveau) og klassens bedste anvendelige energi på 95%.

  De er omfattet af en 8 års og op til 250.000 kilometers batterigaranti inklusive udskiftning, når kapaciteten falder til under 80%. eDAILY kan oplades ved offentlige opladere, industrielle stikudtag og almindelige stikudtag. Lademulighederne omfatter lynopladning med 80 kW, hvilket giver op til 100 kilometers rækkevidde på blot 30 min.

  Opladning kan administreres 100% via den dertil beregnede app. eDAILY-frontopladningsporten er let tilgængelig, uanset hvilken retning kablet kommer fra. Under skydeafdækningen, der beskytter stikket mod vand og støv, viser en LED-indikator status og opladningsniveau til brugeren med det samme.

   


  Den digitale tidsalder er lige foran dig

  Kundernes produktivitet og førernes komfort er forbedret, da eDaily altid er er opkoblet: Konnektivitetsboksen muliggør dataudveksling i realtid og du har adgang til alle IVECO-tjenester.

  Ejere af eDaily kan få adgang til de opkoblingsaktiverede tjenester via IVECO ON-portalen med dens nye datastyring og nye web-API-funktioner uden at skulle ændre deres behovsprofil, arbejdscyklus eller brugsmønstre. Køretøjets software opdateres regelmæssigt via clouden.

  Data i realtid genereret af køretøjet overvåges eksternt af IVECO Control Room. Med proaktiv og prædiktiv diagnose forebygger du uplanlagte stop og muliggør rettidig planlægning af serviceeftersyn.


  Foto 6Indgangspartiet pryder at vi var på rette sted, IVECO i Torino
  Foto 7I Italien har man selvfølgelig sin egen café, hvor gæsterne, i dette tilfælde motorjournalister/motorredaktører kan få en italiensk espresso og croissant. Nydes under det internationale pressemøde kombineret med synet af alverdens s IVECO-modeller


   
     eDaily Routing-appen interagerer med køretøjet for at forudsige køretøjets rækkevidde, nødvendige opladninger for at nå frem til destinationen og det nøjagtige ankomsttidspunkt.

  Rækkeviddealarmer informerer den flådeansvarlige proaktivt, når den tilbageværende opladning af batteriet nærmer sig grænsen eller i tilfælde af opladningsproblemer.

  Køre- og regenereringsindstillinger kan forhåndsindstilles af den flådeansvarlige for at optimere energiforbruget.

  Energiforbrugsovervågning beregner energiforbruget konstant (under hensyntagen til elektriske kraftudtag) og giver brugeren detaljerede rapporter om anvendt energi i forhold til den kørte strækning. Intelligent opladningsstyring giver brugerne mulighed for at planlægge opladning, når det passer bedst.

  I Torino møder jeg også Daniele Galluccio, der er ansvarlig for Digital – Ecosystem and Customer Management Technology and Digital hos IVECO, der bl.a. udtaler følgende ved et eksklusivt interview med Bygge- & Anlægsavisen.

  - Man kan på nuværende tidspunkt ikke se i app’en hvad ens last vejer i kg i Chassisen. Iveco vil nu gøre sit til, at det bliver muligt i fremtiden”. Den udmelding kommer, efter at jeg har påpeget dette, som et vigtigt issue set med mine øjne. Det er jo rart som håndværker at vide, at man ikke overlaster vognen og en feature, der burde være ”let” at aktivere.

  Særlige elrelaterede tjenester omfatter IVECO ON Easy Daily-appen med nye funktioner til mærkets eldrevne modeller som f.eks. kørestilsanalyse for energi, genopladning og forhåndsindstilling af fjernprogrammering, udvidet instrumentbræt med køretøjsparametre ud over alle de funktioner, der fås til Daily lige nu.

   

  Anbefalede artikler