<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Iveco Daily 2022 (23)

Ny Iveco Daily – et seriøst stykke værktøj

 • Varevogne og Transport
 • 2022-05-30
 • | Af Thomas Schiermacher

  Italienske Iveco bygger solide varebiler, som passer til byggeriet og i årevis har Iveco Daily været at finde på byggepladser rundt om i landet. Fra sommeren 2022 kommer en ny udgave, der lever op til de moderne krav som entreprenører og håndværkere stiller til deres arbejdsbil.

   

  Iveco Daily 2022 (24)
  Iveco Daily 2022 (26)
   
   

  Når man skal kigge på en arbejdsbil er det vigtigt at holde sig for øje, hvad man skal bruge den til. Skal du bare rundt med lidt materialer, så spring Daily over. For Iveco Daily er en rigtig slider. Det er ikke til at se, men alle udgaver af den nye (og den gamle, for den sags skyld) er bygget på en chassisramme og selv om det ingen nyhed er, så er det måske et af de vigtigste kendetegn. Det giver bedre muligheder opbygninger og er bare mere solidt. Der kan vælges mellem chassisrammer med mellem 3,1 og 5 meters akselafstand og varerum der rummer fra 7 m3 op til – hold fast – 19,5 m3. Det sidste er en meget stor kassebil, hvis du skulle være i tvivl.

   

  Vi tog med på en præsentationstur I Sverige af den nye Iveco Daily MY 22. Udseendet er frisket op og kølergrill og frontdesign er i tråd med resten af Iveco-familien.

   

  Nyhederne står i kø. Forrest står en nyudviklet luftundervogn, der ved præsentationen var så ny, at der endnu kun kunne vises en prototype frem. Men på den kunne man se, at den bagerste aksel, når udstyret med luft, kan hæve/sænke sig 12 centimeter. Praktisk, når man skal laste bilen ved en rampe og der lige mangler lidt den ene eller anden vej for at palleløfteren kan køre ind i lastrummet. Men den feature må vi vente lidt på, for Iveco kan pga. af leveringsudfordringer ikke levere luftundervognen før senere på året.

   

  Motorprogrammet byder stadig på dieseludgaver til alle behov. Mindste udgave er ”light duty” 2,3 liters diesel med 116 hestekræfter og 340 nm i drejningsmoment. Heftigst er den store 3-liters med 207 hestes ”heavy duty” og 470 nm. Indimellem er der 2,3 liters udgaver med 136 hk, 160 hk og en 3 liters med 176 hk. Alle motorer har fået ændret topstykket og andre stempler, samt et kraftigt forbedret regenereringssystem, der med hjælp af Ad Blue, sikrer færre partikler og renere ”røg” fra afgangsrørene. Iveco lover, at det forbedrer brændstoføkonomien med op til fem procent. Lidt, men godt.

   

  Nye gearkasser skal forbedre økonomien

  Der er også udviklet en ny manuel gearkasse. Men det skal du være ligeglad med. Selv om Iveco-folkene stolte hævder, at den er med til at hente en brændstofbesparelse. For det du i stedet skal have, er den velfungerende automatgearkasse. Den giver en afslappet kørsel og medmindre du skal have monteret kran eller andet udstyr, der kræver kraftudtag fra gearkassen, er der ingen grund til at tænke i manuelt gear.

   

   

  Luft i sædet

  I store biler som Daily, der ofte skal bumpe henover ujævne byggepladser er det rart at sidde godt. I den opdaterede kabine er sæderne ny-designede og forbedrede. Det betyder bedre støtte, længere siddeflade og polstringen er nu med ”memory-foam”, der skal støtte bedre. Og så er førersædet luftaffjedret. Det er det, som gør de ujævne veje til en leg at forcere.

   

  Iveco Daily 2022 (18)
  Iveco Daily 2022 (19)
  Iveco Daily 2022 (17)
  Iveco Daily 2022 (25)
   
   

  Rattet kan desværre ikke justeres ud/ind, men kun op ned og det er lidt irriterende, for jeg har korte arme. Udover det er kabinen ganske fint indrettet. Det hele sidder, hvor det skal, men der er en lille anke. Infotainment systemet er stadig det samme. Og det er irriterende lang tid om at starte op og betjene.

   

  Digitaliseringen holder også sit indtog i hos Iveco. Det er muligt at tilkøbe flådestyringssoftware, der giver mester mulighed for at se, hvor længe man holder på grillen i frokostpausen. Det kan også bruges til at planlægge kørsel, serviceeftersyn og opgaver optimalt.

  Kører den egentlig godt?

  Iveco Daily er ikke en personbil. Det er et seriøst stykke værktøj. Men den er så komfortable som det er muligt. Sæde med luft og fint udstyr. Let ind- og udstigning og masser af aflæggeplads. Det er som det skal være.

   

  Kørslen er behagelig. Vi tester med 500 kg ballast og det går fint. Det små 2.3 liters motorer er støjsvage. Den sto0re 3-liters brummer lidt mere, men det er prisen for at få masser af kræfter til at hive minigraveren med.

   

  Iveco Daily 2022 (2)

   

  Iveco Daily kan får med en helt nyudviklet manuel gearkasse. Det forventer Iveco dog ikke bliver det store hit i Danmark, hvor 95 procent af kunderne kører med den glimrende 8-trins Hi-Matic automatgearkasse.

   

  Der er endeløse muligheder for op bygninger og konfigurationer af både kassevogne og chassis-modeller. Det koster, men fordi Daily er bygget som en slider og mere henvender sig til entreprenører end Nemlig-bude, så koster tingene lidt. Hold øje med kampagnetilbud, når du skal kigge på ny varevogn, for priserne er svære at illustrere, netop fordi konfigurationen er det der giver prisen. Standardudstyret er ikke prangende og jo flere krydser, du sætter på listen, jo mere skal du betale. Sådan er det.


  Når det er sagt, så er Iveco, som allerede nævnt, en arbejdsbil, der tåler tæsk og som holder til at blive brugt.

  Anbefalede artikler