Rene-03-scaled-2

René Hjortgaard

Smedemester: Arbejd ikke for lånte penge

  • Materialer og Løsninger
  • Byggeriets udvikling
  • Stål
  • Uddannelse og Rekruttering
  • Håndværker-portræt
  • Målbar bæredygtighed
  • 2025-05-21
  • | Af Astrid Helene Seier Ellemo

    René Hjortgaard fra Hjortgaard Smed & Montage har tilpasset sin virksomhed efter, at de store projektopgaver i kølvandet efter coronakrisen forsvandt. I 2023 fik han en AAA-kreditvurdering, hvilket han tilskriver sin omstillingsparathed.

    Mange små og mellemstore virksomheder oplever stadig eftervirkninger af coronakrisen, som satte en stopper for meget store ordrer i byggebranchen, hvor efterspørgslen på indkøb af f.eks. stålkonstruktioner som trapper og altaner faldt drastisk. Det mærkede smedemester René Hjortgaard i sin virksomhed, Hjortgaard Smed & Montage, da byggebranchen nærmest gik i stå. Siden grundlæggelse af enmandsvirksomheden i 2001 har også krigen i Ukraine – ud over coronakrisen – den aktuelle usikkerhed i USA påvirket smedebranchen.

    F0B0EFE8-A035-412B-BEAF-2061E74A2487

    - Vi er gået fra at være 20 mand i 2020 til kun at være 8-9 stykker i dag. Der er sket en masse ændringer inden for byggeriet siden 2019, hvor branchen fik et knæk, og det kun er gået den anden vej. Vi har godt kunne mærke, at vi lige skulle i gang igen efter to hårde år i 2020 og 2021, hvor vi mistede store ordrer, siger René Hjortgaard og fortsætter:

    - De igangværende rammeaftaler til byggeriet med trapper og altaner stoppede helt, og er ikke rigtig kommet i gang igen. Det er siden gået fremad på indtjeningen, men ikke på arbejdsmængden og bemandingen.

     

    Benhård konkurrence

    Hjortgaard Smed & Montage mærker derfor i høj grad usikkerheden i verden, da ingen tør sætte større projekter i gang. Virksomheden klarer sig dog igennem, da de laver alt fra bittesmå dele til meget store ordrer. Men de store ordrer fra tidligere som f.eks. på 30 altaner, 400 meter værn og 20 trapper oplever René Hjortgaard ikke længere.

    - Man skal nok også være mere hidsig end os for at få opgaverne på grund af den benhårde konkurrence. Men opgaver, der kommer lige ind ad døren, har vi rigeligt af. Det kan f.eks. være private forbrugere eller små virksomheder, der kommer ind for at få lavet en håndliste til en hovedtrappe eller en havelåge – eller noget bygningsstål til afstivende stålkonstruktioner. Det er stadig det samme, fortæller René Hjortgaard, som derfor anbefaler omstillingsparathed og lav gearing.

    Han har siden opstarten af sin enkeltmandsvirksomhed aldrig været ude at låne penge, men har kun udvidet i det omfang, at der var indtægterne på kontoen til at gøre det.

    - Jeg har aldrig indkøbt til bunke og har ikke arbejdet for lånte penge. Jeg sørger for, at virksomheden hele tiden er omstillingsparat til de tider, vi kommer ind i. Man skal ikke være alt for hårdt gearet, da man risikerer at slå sig for hårdt, hvis kriser i byggeriet opstår, forklarer René Hjortgaard, som forventer at have samme størrelses virksomhed om 10 år.

    Indtil finanskrisen – i de første 10 år af virksomhedens eksistens – var han kun sig selv. Men udviklingen gik rigtig stærkt for ham, da han netop ingen forpligtelse havde over for medarbejdere. Det var kun ham selv, der fik hjulene til at køre.

    - Netop det, at jeg ikke skyldte nogle noget – ikke havde lånt penge til at etablere og drive virksomheden – gjorde, at jeg stod rimeligt stærkt i dårlig periode. Jeg er derfor også kommet igennem de to rigtige dårlige år i 2020 og 2021, siger René Hjortgaard, som altid har sørget for, at alt blev betalt med det samme

    - Jeg er kommet gennem finanskrisen og coronakrisen uden ar på finanserne. Det betød, at jeg i 2023 fik en AAA-kreditvurdering. Så det handler om ikke at spille over evne og ikke at låne til maskiner, der ikke bliver brugt, men sætte hver tjent krone direkte i banken, forklarer René Hjortgaard.

     

     

    IMG_9390
    IMG_7577
    IMG_9233
     
     

    Dræbende dokumentation

    Selv om de sidste otte år har været en udfordring, har Hjortgaard Smed & Montage i øjeblikket gang i et halvstort projekt på Nørrebro i København. Her står de for at fremstille et indskudt dæk i en gammel biograf, som skal omdannes til butikker.

    - Vi er næsten færdige med at producere konstruktionsstålet og skal i gang med at montere i næste uge. Derefter følger nok 2-3 måneder med montering. Det er en fin opgave, som vi gerne vil have flere af, siger René Hjortgaard, som til gengæld er temmelig træt af de mange dokumentationskrav.

    Særligt DS1140 volder ham en del besvær, da dokumentationen er en administrativ tung byrde, selv for en mellemstor virksomhed som hans.

    - Vi har ikke en akademiker ansat til at tage sig af denne type papirarbejde, så jeg gør det selv. Det er udfordring, og jeg har lært mig selv det hen ad vejen. Siden 2014, hvor kravet om, at alle byggevarer skal være CE-mærket, har det tilført os masse administrativt arbejde, siger René Hjortgaard og fortsætter:

    - DS1140 kræver dokumentation på det, man monterer. Altan skal være CE-mærkede, når vi producerer, og de skal DS1140-dokumenteres, når vi monterer. Vi skal dokumentere, at vi fremstiller og monterer ud fra ingeniørtegningerne og beregningerne i projektet. Det bliver endnu mere langhåret, når EU-retningslinjer bliver læst på forskellig måde. Det vil sige, at et ene af to ellers ens projekter risikerer ikke at blive godkendt på grund af to statikeres måde at læse sagen på.

    Løsningen kan ifølge René Hjortgaard være, at dokumentationssystemet forenkles, så den enkelte statiker ikke fortaber sig i kommatering, slåfejl eller orddelinger.

     

    Alle Fotos-230_NB


    Skoda eller Ferrari?

    Det vigtigst for René Hjortgaard er at levere et stykke smedehåndværk af høj kvalitet – at det opfylder krav, mål og geometri samt ser godt ud. Man skal kunne se, at det er lavet rigtigt og færdigt. Så spørgsmålet om, om kunder og samarbejdspartnere gerne vil betale ekstra for kvalitet –eller om hele ikke bare skal handle om pris, lyder hans svar:

    - Både ja og nej. Der er selvfølgelig en del kunder, der gerne vil betale for, at stålet er lidt lækkert. Man kan sammenligne det med, at man i gamle dage opdelte bilkøbere i dem, som købte en Skoda, og dem, der købte en Ferrari. Inden for trapper, gelændere og altaner kan man også nøjes med en standardvare til en billigere pris eller betale ekstra for kvalitet og godt design. Medicinalindustrien er f.eks. næsten ligeglad med, hvad det koster – bare det er kvalitet.

    René Hjortgaard har ligesom mange andre håndværksvirksomheder svært ved at rekruttere og finde dygtige unge lærlinge/håndværkere. Derfor er han i løbende dialog med både teknisk skole og ungdomsskoler i kommunen.

    - Vi har fået et samarbejde med Helsingør Ungdomsskole, hvor vi afholder ”Smed for en dag”. Her kan elever fra 8. og 9. klasser komme og prøve faget. Vi deltager også i Mini Skills i Helsingør, hvor 30 håndværksvirksomheder deltager med en stand. Alle 7. klasser kan komme forbi og prøver kræfter med håndværk, så de kan se, at det ikke er så farligt at blive håndværker, slutter René Hjortgaard, der opfordrer unge mennesker til at tænke sig om i forhold til, om de skal gå samme vej som kammeraterne, typisk på gymnasiet eller få et godt arbejdsliv som klejnsmed med mulighed for at læse videre til ingeniør, konstruktør eller togfører samt undgå nedslidning ved at skifte til et konsulent- eller sælgerjob inden for faget på et senere tidspunkt.

    Anbefalede artikler