<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Helle Trudslev Pedersen

Helle Trudslev Pedersen, faglærer på bygningsmaleruddannelsen på EUC Nord.

EUC-lærer var aldrig i tvivl: Hun ville håndværksvejen

 • TIL HÅNDVÆRKEREN
 • Håndværker-portræt
 • Portrætter
 • Uddannelse og Rekruttering
 • 2024-05-08
 • | Af Frank Ulstrup
 • Faglærer på bygningsmaleruddannelsen, Helle Trudslev Pedersen, ville egentlig have været murer, men endte som bygningsmaler og faglærer på EUC Nord. Det har hun ikke fortrudt et eneste sekund.

  Findes der andre fag, hvor man den ene dag arbejder på et sommerhus i yderste klitrække, mens solen skinner og lærken synger – og den næste befinder sig på en hektisk byggeplads med puls og masser af folk?

  Svaret blafrer i vinden, men Helle Trudslev Pedersen hælder mest til et nej:

  - Jeg synes, at malerfaget er ekstremt varieret og kontrastfyldt i forhold til de omgivelser, man arbejder i. Det er en af de ting, jeg rigtig godt kan lide. Lægger du dertil, at man som maler gør ting endnu smukkere, end de er i forvejen og bliver anerkendt for det – ja så har du jo verdens bedste fag, smiler den 55-årige faglærer på EUC Nord i Hjørring.


  Med far på byggepladserne

  Det var også her i en lille by udenfor Hjørring, at Helle Trudslev voksede op, og nærmest fik håndværkerlivet ind med modermælken. Hendes far drev en kloakmesterforretning, og Helle var med ham på et hav af forskellige byggepladser:

  - Jeg syntes, det var megafedt at være med og se, hvad de lavede derude. På den måde var jeg meget forskellig fra min søster, der havde mere feminine interesser med kjole og sløjfe i håret. Jeg var til min mors store fortvivlelse mere til bukser og træsko – også når vi skulle i byen, griner hun og tilføjer, at hendes drengede interesser dog faldt i god jord hos faren.

  I hvert fald indtil hun en dag fortalte ham, at hun havde tænkt sig at blive murer:

  - Jeg tror, det er den eneste gang, min far nogensinde har sagt nej. Han mente, det var for hårdt for en pige, så der slog han hånden i bordet. I dag er jeg glad for at han stoppede mig – ellers var jeg jo ikke blevet maler, lyder det.

  Bed tænderne sammen

  Men, det var nu ikke fordi malerfaget var et skånejob på nogen måde. Faktisk tværtimod. Fuldspartling af vægge og sandspartel, der skulle slæbes op på 4. sal, krævede både kræfter og viljestyrke.

  - Der var ikke ret mange piger i malerfaget i 1980’erne, så vi følte nok, at der var noget, vi skulle bevise. Jeg gjorde i hvert fald, siger hun og fortæller, at omkring halvdelen af de færdiguddannede malere i dag er piger.

  Derud over er der kommet en masse hjælpemidler, som gør faget mindre fysisk krævende. Og det med hjælpemidlerne er noget, Helle Trudslev og hendes kolleger gentager og understreger gang på gang overfor eleverne:

  - Hvis man bruger dem og sørger for at variere sit arbejde, så er alt godt. Så bliver man ikke nedslidt, og man vil kunne glæde andre mennesker med sit arbejde i rigtig mange år, lyder det.

  Bygningsmaler
  Bygningsmaler2
   
   
  Studerende på bygningsmaleruddannelsen under deltagelse i Skills 2023


  Det bedste fra to verdener

  Spørger man Helle Trudslev, er der faktisk kun et job, der er bedre end at være malersvend. Og det er det, hun påtog sig for snart 20 år siden:

  - Som faglærer på bygningsmaleruddannelsen får man jo det bedste fra to verdener.

  - Du har det kreative og praktiske i faget, og samtidigt oplever man glæden ved at se de unge vokse. Det er helt vildt at se den forandring, der sker med dem under uddannelsen – og særligt når de kommer tilbage efter første praktik. De vokser simpelthen og begynder at identificerer sig med faget. Som faglærer er det noget, der giver mig en meget stor glæde at se, siger hun.


  Læreplads- og jobgaranti

  En anden ting, som Helle Trudslev glæder sig over, er de mange piger, der har fået øjnene op for malerfaget:

  - Det er jo positivt fordi, pigerne bliver rigtigt gode malere med et særligt øje for finish. Dertil kommer, at de jo heller ikke skal snyde sig selv for de muligheder, faget giver, siger hun og peger på læreplads- og jobgaranti som to af de væsentlige:

  - Branchen skriger jo på malere, og der er ikke udsigt til arbejdsløshed, så langt øjet rækker. Det er for mig at se helt afgørende. Og sammenlagt med de andre kvaliteter er det jo noget, der burde få de unge til at stille sig i kø foran skolen.  Støvsuget for nøgne damer

  Spørger man Helle Trudslev om, hvordan hun selv har oplevet at være kvinde på mandsdominerede byggepladser, falder svaret prompte:

  - Jeg har faktisk altid befundet mig godt, og har aldrig følt mig forulempet eller krænket på nogen måde. Men, det er klart, jeg har set min del af kalenderpiger og hørt en hel del lumre vittigheder. Men det har nu aldrig generet mig, og i dag er skurvognene jo nærmest også støvsuget for nøgne damer. Så det er i hvert fald ikke det, der skal holde pigerne væk, slutter Helle Trudslev Pedersen.


  Anbefalede artikler