<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
3 Gyproc genbrugsgips 2

Saint-Gobain Gyproc inviterede til 50 års fødselsdag

 • Byggeriets udvikling
 • Materialer og Løsninger
 • Virksomhedsnyt
 • Gulve, Vægge og Lofter
 • 2022-10-31
 • I år er det 50 år siden, at Saint-Gobain Gyproc kunne slå dørene op til en helt nyopført fabrik på Kalundborgs havneområde. Det blev fejret med åbent hus, hvor tilmeldingerne strømmede ind til rundvisning.

  Fredag den 28. oktober havde Saint-Gobain Gyproc inviteret Kalundborgs borgere og alle interesserede til åbent hus for at fejre 50 års jubilæum for fabrikken. Dengang repræsenterede den en investering på ca. 40 millioner kroner. I dag er ca. 164 medarbejdere beskæftiget på Gyproc med fremstilling af gipsplader og letvægtsbyggesystemer i genanvendelig gips og stål. Sammen med medarbejdere og deres familier - Gobain Gyproc

   

  1 Gyproc Første SpadestikGyproc Første Spadestik
  2 Gyproc Luftfoto 1972Gyproc Luftfoto 1972
   
   


  Der var overvældende interesse for at komme inden for, og Gyproc måtte lukke for tilmeldinger, da over 400 havde tilmeldt sig dagen, hvor der var mulighed for rundvisninger, aktiviteter med gips og mulighed for at få stillet sulten ved en pølsevogn.

   

  Første spadestik til Gyproc-fabrikken blev taget i 1970 af daværende borgmester J. Hageman-Petersen, og beliggenheden på havneområdet øst for Kalundborg var langt fra tilfældig. Ledig arbejdskraft, gode transportforbindelser og mulighed for at få leveret råvarer via en veludbygget havn gjorde beliggenheden ideel til at opføre en helt ny gipspladefabrik på den 120.000 m2 store grund.

   

  På produktsiden er Gyproc i dag blandt andet kendt for de perforerede akustikloftsplader under varemærket Gyptone.

   

  - Gyptone-lofterne eksporteres til hele verden, og gennem årene har Gyproc opnået flere patenter på perforerede akustiklofter med unikke egenskaber. Akustisk rådgivning til både byggebranchen og private husejere er også en stor del af Gyprocs ydelsespalette, fortæller Søren Arens, fabriksdirektør på Gyproc.

   

   

  Eget genbrugsanlæg

  Oprindeligt var ejeren svenske Gyproc AB. I 1998 solgte Scancem-koncernen imidlertid sin aktiemajoritet i Gyproc til den verdensomspændende gips-koncern British Plaster Board (BPB), som indtil da havde ejet 25 procent af fabrikken. Fra oktober 1998 blev Gyproc en enhed i BPB. For 17 år siden – i 2005 - blev hele virksomheden opkøbt af den franske koncern Saint-Gobain, der er verdens førende producent af gipsplader og gipspuds.

   

  5 Gyproc åbent hus 50 årGyproc Åbent Hus 50 år
  6 Gyproc Åbent Hus 50 årGyproc Åbent Hus 50 år
   
     Gyproc har, siden fabrikken stod klar i Kalundborg, også været en del af den Industrielle Symbiose i Kalundborg, der ligeledes kan fejre 50 års jubilæum i år. Via symbiosen samarbejder lokale virksomheder om en cirkulær tilgang til produktion. Symbiosen er i dag internationalt anerkendt og tiltrækker besøgsdelegationer fra hele verden.

   

  - Gyproc har helt fra første spadestik i Kalundborg haft det erklærede mål at producere gipsplader med så lille belastning af miljøet som muligt. Allerede i 1979 etablerede Gyproc for eksempel et genbrugsanlæg, som gjorde det muligt at genanvende gipsaffald fra både produktionen og fra byggepladser. Og den ambition er stadig et pejlemærke for os i dag, fortæller Søren Arens.

   

  Gipsplader fra Gyproc bliver i dag produceret med op til 30 procent genbrugsgips – alt efter hvor meget genbrugsgips, der er tilgængeligt.

   

  - Produktion med genbrugsgips, også kaldet cirkulær produktion, begrænser CO2-udledningen. Det nedsætter samtidigt behovet for at udvinde rågips fra gipsbrud og tærer dermed mindre på klodens jomfruelige og knappe ressourcer. Gyproc samarbejder med en række andre brancheaktører for at øge mængden af anvendelig genbrugsgips, for vi har faktisk kapacitet til at bruge langt mere genbrugsgips i produktionen. Så det er et af vores store fokusområder, fortæller Søren Arens.

   

  Bestod ufrivillig test

  Selve fabrikken er naturligvis opført med gipsplader på den ene side af stålskeletvæggene. Og mindre end et år efter første spadestik var taget, kom pladerne på en ufrivillig styrkeprøve, da der udbrød brand på den nybyggede fabrik. Det medførte store ødelæggelser, men midt i katastrofen var der en interessant iagttagelse; gipspladerne havde modstået ilden, og det bidrog i høj grad til, at branden kunne begrænses. Efter branden blev de ødelagte dele af fabrikken genopbygget, og den blev indviet i september 1972.

   

  Innovation og bæredygtighed

  Saint-Gobain koncernen, der ejer Gyproc, blev grundlagt i Frankrig helt tilbage i 1665, og en af de første store ordrer var spejlene til spejlsalen på Louis XIV’s slot i Versailles. I dag er det overordnede mål at opnå nul-udledning af CO2 senest i 2050, og at så stor en andel af råvarerne i produktionen som muligt er genbrugsmaterialer. Gyproc foretager derfor også løbende investeringer i at nedbringe miljøaftryk og CO2-udledning fra produktionen.

   

  7 Gyproc åbent hus 50 årGyproc Åbent Hus 50 år
  8 Gyproc åbent hus 50 årGyproc Åbent Hus 50 år
   
     - Tidligere på året gennemgik vi vores til dato mest innovative opgradering af produktionen, så vi nu selv kan produceres gipsplader, der er 25 % lettere end den tidligere standardplade. Det betyder både mindre råvare- og energiforbrug, mindre CO2-udledning i forbindelse med produktion og transport og mindre belastning af de håndværkere, der skal arbejde med pladerne, fortæller Søren Arens og fortsætter:

   

  - Gyproc er desuden i dag en af de virksomheder i byggebranchen med flest certificeringer og mest data til rådighed for at kunne udarbejde et synligt miljø- og CO2-regnskab for hver enkelt bygningsdel. 

   

  Insekter, biller og fugle på fabriksgrunden

  For at understrege koncernens strategi om at tage aktivt del i den grønne omstilling, er udearealer på Gyprocs 11 hektar store fabriksgrund blevet omdannet fra kortklippet græs til naturlig flora som led i et biodiversitets-projekt, som skal tiltrække fx sommerfugle, insekter, biller og fugle.

   

  - Klimaforandringerne truer også biodiversiteten, og vores biodiversitets-projekt fungerer som et synligt og helt konkret symbol på, hvorfor den grønne dagsorden er så vigtig. Desuden er det rart for vores medarbejdere at have noget kønt at kigge på udendørs, understreger Søren Arens.

   

  Udpluk af Gyprocs mange priser og udmærkelser

  1991 – Miljøpris for god miljøforvaltning

  Ingeniør-sammenslutningen tildeler Kalundborg Symbiosen (Asnæsværket, Gyproc A/S, Novo-Nordisk A/S, Statoil A/S samt Kalundborgs Kommunale Værker) miljøprisen ”God Miljøforvaltning”, fordi virksomhederne genbruger hinandens restprodukter og derigennem nedsætter den samlede miljøbelastning og formindsker ressourceforbruget.

   

  1992 – Vestsjællands Amts Miljøpris

  Den Industrielle Symbiose i Kalundborg (bestående af Asnæsværket, Statoil A/S, NOVO-Nordisk A/S samt Gyproc A/S) modtager Vestsjællands Amts Miljøpris.

   

  2007 – Årets Leverandør

  Ved årets generalforsamling i Danske Trælasthandlerunion – kåres Gyproc som ”Årets Leverandør.

   

  2008 – Kloge Kvadratmeter

  Gyproc får ”kloge kvadratmeter” prisen for energi- og miljørigtig produktion.

  Prisen gives af Realkredit Danmark til ”en virksomhed, der både gennem sin produktion og tiltag i øvrigt medvirker til at frembringe energi- og miljøbesparende byggematerialer, som fremmer såvel erhvervs- som almindeligt boligbyggeri”.

   

  2014 – Gyproc vinder prestigefyldt miljøpris

  Gyproc vinder ved årets BYGGERI’14 i Fredericia, Byggeriets Miljøpris for den nye gipsplade Gyproc ErgoLite - Danmarks letteste gipsplade, som vejer 25 procent mindre end en standard-gipsplade.

  Gyproc ErgoLite er en stor gevinst for arbejdsmiljøet – især for montører, som har hyppige, tunge løft.

  Prisen blev overrakt af HKH Kronprins Frederik.

   

  2016 – Top Employer

  I februar 2016 bliver Gyproc sammen med Weber, Isover og Brdr. Dahl certificeret af Top Employers Institute som Top Employer på baggrund af virksomhedernes medarbejderforhold.  Denne certificering er blevet gentaget hvert år siden.

   

   

   

   

   

  Anbefalede artikler