<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
nordhavnsnedkeren-topbillede

Her er der lavet døre til Københavns Universitet

Portræt af Nordhavnssnedkeren: Går efter det gode håndværk og ingen overfladiske løsninger

 • Materialer og Løsninger
 • Træ
 • Håndværker-portræt
 • 2024-03-27
 • | Af Malene K. Holm
 • | Fotos af Nordhavnssnedkeren
 • Dobbeltdøre blev tilfældigvis en åbning for snedker Peter Broe Stummann til at specialisere sig i skræddersyede døre. Maskinsnedkeriet ligger i farens gamle skibsværft, hvor også ChatGPT er blevet en del af hverdagen. 

  Peter er ved at prøve samle en glasdørPeter er ved at samle en glasdør

  Ingen døre er ens, så dem bliver man aldrig træt af at lave. De kan altid forfines og bliver bedre og bedre. Skræddersyede døre er blevet snedker Peter Broe Stummanns speciale, og det kom egentlig i gang på en lidt tilfældig måde. Med opgaverne er maskiner rykket ind i værkstedet, efterhånden som der er blevet brug for dem, og digitale værktøjer og platforme som AutoCad, Instagram og ChatGPT er blevet gode hjælpere for snedkeren i hverdagen.

   

  Hvert stykke træ er helt sit eget

  For Peter Broe Stummann og hans medarbejdere i Nordhavnssnedkeren er hvert eneste stykke træ sit eget.

  - Hver dør er sit helt egen, for hvert stykke træ er sit eget. Det kan være en lille flig eller en lille knast, der gør, at træet skiller sig ud. Derfor bliver alle døre forskellige, fortæller Signe, der er lærling hos Nordhavnssnedkeren. - Det er for fedt at tænke på at dørene lever længere end vi gør.

  Dørene er så forskellige, nogle kan være megahøje, andre brede, nogle har glas i eller ekstra profillister på. Alle er speciallavede til lige den karm, de skal sættes i, og det er en opgave Peter Broe Stummann virkelig nyder. Han tager selv ud og måler op hos kunderne, tegner dørene op og er med til at montere dem.

  Snedkeriets anden lærling Frederik er på vej til at blive møbelsnedker og han var lidt skeptisk i begyndelsen om kun at skulle lave døre:

  - Men man kan lære rigtig meget. Der er mange ting, man kan forfine og dykke ned i. Virkelig nørde ned i detaljerne.

  Alle Peters lærlinge har fået bronze, så der er forventninger, siger de to lærlinge med et smil.

  Alle er samlet til morgenkaffe i Nordhavnssnedkerens tilbyggede køkken på toppen af værkstedet med udsigt over småhusene i Fiskerihavnen. Værkstedet lå oprindelig i Sydhavn, men for mange år siden stod Peters far over for en markant forandring, da hans bådeværft i Sydhavnen blev opsagt i 1996. Han blev præsenteret for en enestående mulighed: At flytte sit skibsværft til den spritnye fiskerihavn i Nordhavn. Denne udfordring tog han op på en spektakulær måde ved at dele sin arbejdshal over midten. De to halvdele blev omhyggeligt løftet ned på en pram og bugseret ud til deres nye hjem i fiskerihavnen. Peter Broe Stummann, opvokset i Nordhavn, trådte senere i sin fars fodspor. Først overtog han halvdelen af værkstedet og endte med at tage hele herligheden til sig.

  Hverdags billede af værkstedet_

   

   

  Digitale døre til snedkeriets udvikling

  Mange af snedkeriets kunder kommer til fra Nordhavnsnedkerens Instagramside, og Peter Broe Stummann har taget flere digitale værktøjer til sig for at udvikle virksomheden. Men han forsøger at finde en balance mellem håndværket og computeren:

  - I dag skal alting gå så stærkt, både e-mails og sociale medier. For at få mere ro og tid i hverdagen forsøger jeg at skrive mine e-mails og planlægge dem til senere afsendelse, så folk ikke svarer tilbage med det samme. Jeg er også begyndt at give min makker Nicolas min mobil, så jeg ikke bliver forstyrret unødvendigt meget, og mange af spørgsmålene kan Nicolas også svare på.

  Efter en succesfuldTo glade lærlinge Signe og Frederik, efter en succesfuld opgave

  Døre med uendelige historier

  Træet til dørene er fyrretræ, som er blødt og godt at arbejde med.

  - Vi anvender usorteret træ, som er den bedste del af træet. Det her med, at man siger, at man ikke kan få så godt træ som i gamle dage, det holder ikke. Nogle af de gamle vinduer holder utrolig længe, fordi de er malet over med maling, som man ikke må bruge i dag, siger Peter, som lægger vægt på at lave døre, som er langtidsholdbare:

  - Vi laver ikke standarddøre. Alle døre er skræddersyede til. For snedkerlavede døre er mere miljørigtige, da man kan reparere dem. Får døren et hak, kan vi fylde det ud. Det kan du ikke med fabrikslavede døre på samme måde. Og det er ikke meget dyrere at få lavet en dør hos os end de dyreste fabrikslavede døre på markedet.

   

  Fra to mand i en kassevogn til gazelle

  Der er travlhed hos Nordhavnssnedkeren, hvor kunderne kommer især fra Københavnerkvarterne, men også fra Odense, Silkeborg og Aarhus. Endda fra Færøerne er der bud efter døre, oftest til ældre bygninger.

  Peter begyndte sin snedkervej et helt andet sted:

  - Min far havde et bådeværft med masser af træspåner, Det var nu ikke skibene, som trak i mig. Men en dag skulle en af min fars venner, en dygtig snedker lave en kahyt til et af skibene, og jeg skulle bare hjem efter skole og se ham arbejde med apteringen til båden. Hvordan han høvlede og skar træet op.

  Senere kom han i erhvervspraktik først hos en møbelsnedker i Albertslund, men det var ikke lige ham.

  Derefter hos en tømrer, hvor han stod og lavede gipsvægge, og det ringede heller ikke lige hos den unge snedkerspire.

  Til sidst kom han i lære hos Jørgen Vibe Tømrer og Snedkerfirma på Skjulhøj Allé og startede i august lige efter 9. klasse.

  - Dagen efter jeg fik mit svendebrev i marts 2009, blev jeg selvstændig. Vi startede op to mand i en gammel Toyota Hiace, og i begyndelsen var det både tømrer- og snedkeropgaver over en bred karm, der blev taget ind. Først senere kom dørene til.  Dobbeltdøre startede det hele

  Det var en gammel tømrermester på Østerbro, som satte Peter Broe Stummann i gang med at lave døre. Han havde fået en opgave ind med et sæt dobbeltdøre med 12 glas i.

  - Jeg vidste faktisk ikke helt, hvordan man skulle gribe det an, men fik hjælp af en snedker der boede her ned i haven. Han viste mig for eksempel, hvordan man opstillede snedkerimaskinerne korrekt.

  - Efter et par uger skulle tømrermesteren igen bruge et par døre. Denne gang var det fyldningsdøre. Så jeg måtte ud og have nyt fræseværktøj til at lave dørene.

  Med opgaverne er flere maskiner efterhånden flyttet ind. Gerne købt på DBA. Indtil videre har han leveret cirka 1.000 døre, og kun to gange har han modtaget reklamationer. Hvorfor lige de døre blev skæve, kan han ikke sige.

  Frederik er ret stoltFrederik er ret stolt over at have fremstillet denne lidt specielle dør, som er til et hus på Frederiksberg

   

  ChatGPT er en sparringspartner

  Det er i værkstedet, at Peter helst vil være. Men det er nok en klassiker, at man som virksomhedsejer kommer til at bruge mange timer på drift, salg med mere.

  - I starten tegnede jeg først i hånden, men med Autocad kan jeg spare meget tid. Undervejs har jeg også lært at lave tilbud. I starten forestillede vi os at have store, tegnede skabeloner hængende af dørene, som kunderne kunne vælge ud fra. Men jeg har lært, at det er nødvendigt med en prisliste. Det har sparet mig tid at lave et katalog, som kunderne kan vælge ud fra, fortæller Peter.

  Hvor mange måske er tilbageholdende overfor ChatGPT, er det blevet en sparringspartner for Peter Broe Stummann. Den har for eksempel givet gode råd til, hvordan han kunne bygge sin prisliste op.

  - Jeg forsøger at optimere min tid og bruger også ChatGPT til e-mails og kundekontakten. Den hjælper mig til at formulere e-mails, der lyder godt, og når jeg får længere mails fra arkitekter, kan jeg bede ChatGPT om at give mig et resumé af, hvad de skriver. Eller hvis man får urimelige mails, kan den hjælpe med at give en ordentligt svar tilbage og svare mere professionelt. Det er hurtigt blevet et uundværligt værktøj for mig.

  Et råd til håndværkere, der vil være selvstændige:

  - Bliv del af et erhverv netværk f.eks. BNI-netværk. Der får du ideer og man giver opgaver til hinanden. Man mødes tidligt om morgenen, så det er nemt at finde tid til.

  Anbefalede artikler