Tæthedsplanet i en let bygning udgøres oftest af en dampspærre. Tætheden skal sikres overalt, f.eks. ved gennembrydninger, samlinger væg/loft og tilslutninger ved vinduer.
Placér og montér dampspærren korrekt – og undgå fugtproblemer
De fleste fugtproblemer i forbindelse med dampspærrer i tag og vægge i boliger og bygninger skyldes ofte enten dampspærrens placering eller manglende lufttæthed. Ofte opstår sidstnævnte ved uhensigtsmæssig projektering af samlings-, tilslutnings- og gennemføringsdetaljer. Nyt erfaringsblad fra Fonden BYG-ERFA gennemgår korrekte monteringsdetaljer.
Fugttransport ved vanddampdiffusion, fugtransport forårsaget af gennemstrømmende luft (konvektion) og varmetab forårsaget af gennemstrømmende luft (konvektion).
Det er groft sagt de tre faktorer, som dampspærren i en bolig eller et byggeri skal sikre mod. Det skyldes nemlig ofte enten dampspærrens placering eller at dampspærren ikke er lufttæt, når der opstår fugtproblemer ifm. dampspærrer i tag og vægge.
- Det gør bygbarheden ringere, når uhensigtsmæssig projektering af samlings-, tilslutnings- og gennemføringsdetaljer bliver til manglende lufttæthed – og så bliver det vanskeligt at udføre korrekt. En del utætheder skyldes manglende eller mangelfuld udbedring af skader, der er opstået under og/eller efter montering af dampspærren, siger Lars Pedersen, civilingeniør og direktør i DUKO ApS.
Han er en af forfatterne bag det nye erfaringsblad ’Dampspærrer – monteringsdetaljer’ (ID-nr. (39) 24 01 10) fra Fonden BYG-ERFA. I erfaringsbladet behandles netop viden om korrekt projektering, korrekt udførelse, egnede materialer og monteringsdetaljer – samt baggrund og teori ifm. fugttransport og betydningen af diffusion og konvektion (luftstrømning, red.) – hvilket bakkes op af trin-for-trin-illustrationerne på membran-erfa.dk.
- Dampspærrer placeres på den side af klimaskærmen, som har det højeste vanddamppartialtryk, for at undgå vanddampdiffusion ind i konstruktionen. I boliger og kontorer er det på isoleringens varme side – højst 1/3 inde i varmeisoleringen. Overholdelse af dette princip gør det også muligt at placere en ekstra, ny dampspærre på den varme side af en eksisterende dampspærre, forklarer Lars Pedersen.
- Hvis dampspærren placeres for langt inde i isoleringen, er der risiko for skimmelvækst og kondens, fordi den relative luftfugtighed (RF) bliver høj ved membranens overflade, når det er koldt ude. Også brug af uegnede materialer, f.eks. folie med utilstrækkelige egenskaber eller uegnet klæbemiddel mellem forskellige materialer, giver mange problemer, lyder det.
Hæftning af membran mod underlag. Opsætningsprincip for dampspærre på træskeletkonstruktion.
Gennemføringer, samlinger og tilslutninger i nybyg
For at sikre en lufttæt og holdbar udførelse af dampspærren skal der være et stabilt, fast underlag – f.eks. en stolpe, en lægte, et bræt eller plademateriale – under alle samlinger og omkring alle gennemføringer. Underlaget skal være tilstrækkeligt stift til at sikre fastgørelse – f.eks. 15 mm krydsfinerplade.
Omkring rør og ventilationskanaler er det vigtigt, at rør og kanaler fastgøres til underlaget, så uønskede bevægelser undgås. Dampspærrens tilslutning til rør eller kanaler udføres lufttæt – f.eks. ved hjælp af egnet tape, klæber eller præfabrikerede manchetter.
- Med dampspærrens placering et stykke inde i konstruktionen, dog højst 1/3 fra den varme side, kan installationer – f.eks. kabler, dåser og rør – føres, uden at dampspærren gennembrydes. Dette reducerer samtidigt risikoen for, at dampspærren punkteres ved sømning og skruning i væggen, siger Lars Pedersen og tilføjer:
- Hvor det er nødvendigt at gennembryde dampspærren, kan der f.eks. anvendes præfabrikerede kabelmanchetter, der svarer til kabeldiameter – altid på fast underlag. Lufttætte eldåser kan bruges til at undgå nogle af utæthederne ved kabelføring. Brug af lufttætte dåser kræver, at de er beskrevet i udbudsmaterialet.
På membran-erfa.dk vises flere eksempler på, hvordan lufttætte konstruktioner kan opbygges ved brug af dampspærre i forbindelse med udførelse af el- og vvs-installationer. Og i erfaringsbladet er yderligere viden om samlinger og tilslutninger – også ifm. renovering.
Læs også:
Byg-Erfa: Beskyt tagdækningen med et sundt undertagDampspærre i træskelethuse. Tætning af overgang mellem let væg og loft.
Korrekt placering og omhyggelig projektering
En effektiv dampspærre kræver omhyggelig projektering og udførelse af detaljer som f.eks. gennemføringer, samt disponering af installationer og føringsveje, så der kræves færrest mulige gennembrydninger af dampspærren.- Det er vigtigt at undgå at beskadige dampspærren – både under og efter opsætning – og at de skader, som uundgåeligt opstår, udbedres korrekt og med materialer, som leverandøren foreskriver. Erfaringsbladet anviser hvordan – men den omhyggelige projektering skal man selv sørge for.
Find alle trin-for-trin-illustrationer på membran-erfa.dk
Figur 2-14 i erfaringsblader viser eksempler på sammenbygningsdetaljer med dampspærrer.
På membran-erfa.dk illustreres disse og flere andre detaljers udførelse trin-for-trin i serier af 10-15 3D-tegninger.