<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
egesund macduff august 2016_1920
Annonce

Opskriften på succes: Du skal have de rigtige folk, og du skal have ekstrem respekt for naturen

 • Danske Havne
 • Anlæg
 • Femern
 • Sikkerhed
 • 2023-06-30
 • | Af Frank Ulstrup

  På verdenshavene er fem søfolk i en slæbebåd ubetydeligt små. Det gør respekten for havet og respekten for søfolkenes kompetencer altafgørende, lyder det fra et af Danmarks største slæbebåds-rederier NH Towage i Svendborg.

  Det kan se tilforladeligt ud, når en slæbebåd med en tungt lastet pram driver forbi i horisonten. Men det fredfyldte billede kan lynhurtigt ændre sig, hvis det blæser op - eller værre endnu - hvis slæbet springer læk.

  Ejer af NH Towage i Svendborg, Niels Ove Henriksen, ved hvad han taler om.

  Hans forretning har eksisteret siden 1977 – først med faren ved roret, og derefter fra 1986 med ham selv som ejer og direktør.

  Årene har lært ham at to ting er helt afgørende:

  – Man skal for det første rekruttere de rette medarbejdere, og for det andet skal man aldrig – som i aldrig nogensinde – lægge sig ud med naturens kræfter eller tage unødvendige chancer. Det gælder i danske farvende, og det gælder på verdenshavene, siger Niels Ove Henriksen og fortsætter:

  – Vi bugserer jo alt fra skibsskrog til vindmøllevinger og byggematerialer over store dele af verden. Og når du er derude midt på havet, er du altså meget, meget lille. Der lønner det sig at have respekt for vejrguderne, og at have gjort sit hjemmearbejde ordentlig.

   

  Dolphin-Maligiaq S_1600


  Udramatiske typer

  Og med ”hjemmearbejde” mener Niels Ove Henriksen bl.a., at man skal have afbalancerede og kompetente søfolk ombord. Dem har NH Towage ikke færre end 50 styks af - plus seks på kontoret:

  – Det skal for det første være udramatiske typer, der er i stand til at arbejde tæt sammen i lang tid ad gangen. Mange af turene tager jo op mod en måned, og så går det ikke med dårlig stemning ombord, siger han og nævner at slæbebåd og slæb ofte snegler sig afsted med fem – seks knob svarende til 10 – 12 km i timen. Dermed tager det sin tid at tilbagelægge de 9000 km fra f.eks. Tyrkiet til Nordnorge, som er en ofte besejlet rute.


  På vej i dybet

  Men folkene på broen skal også være mennesker, der ikke går i panik, hvis der opstår problemer, fortsætter Niels Ove Henriksen og fortæller om én telefonsamtale tilbage i 2011. Det var én af den slags samtaler, man som skibsreder frygter allermest:

  – Det var i februar måned, og nogle af folkene var på vej fra Island til Danmark med en 80 meter lang fisketrawler, der skulle hugges op. Da de var midt ud på Nordatlanten, ringede skipperen til mig og fortalte, at trawleren 600 meter bag ham lå højt med forenden. Det kunne være et tegn på, at den tog vand ind, men skipperen var ikke sikker, så vi så tiden an.

  Niels Ove Henriksen skulle dog ikke vente ret længe, før skipperen ringede igen. Og denne gang var han ikke i tvivl: Trawleren var på vej ned. En situation, der potentielt kunne udvikle sig katastrofalt, fordi trawler og slæbebåd i sagens natur var forbundet med en wire, og fordi trawleren var meget større – og navnlig meget tungere, end slæbebåden.

  – Blev der ikke gjort noget, ville trawleren trække både slæbebåd og mandskab med sig i dybet. Men de gjorde præcis det, de skulle. Holdt hovedet koldt, greb vinkelsliberen og fik wiren skåret over, hvorefter trawleren forsvandt ned på 1200 meter. Den slags oplevelser er der heldigvis ikke ret mange af, men når de kommer, skal man være parat, lyder det.


  Ingen unødvendige chancer

  Historier som den er gode at have i baghovedet, når NH Towage’s seks både og to pramme stævner ud fra Svendborg:

  – Vores respekt for naturen og vores uvilje mod at tage unødvendige chancer er helt sikker én af grundene til, at vi har eksisteret så længe. Gør du dit forarbejde grundigt og planlægger din tur gavner det ikke bare sikkerheden. Materialer og gods når også frem i tide, og den slags sætter modtagerne selvfølgelig pris på, lyder det.

  NH Towage har i gennemsnit otte sømænd m/k under oplæring samt én kvindelig skipper, der er uddannet i virksomheden.

  Anbefalede artikler