<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
20170928_
Annonce

NH Towage slæber over alt – og nu går turen også til Rødbyhavn

 • Femern
 • Veje og Infrastruktur
 • Anlæg
 • 2021-12-20
 • | Af Frank Ulstrup

  6500 tons på slæb i en wire hen over verdenshavene er hverdag for NH Towage A/S. Men slæbeture til Femernbyggeriet måtte der gerne være endnu flere af, lyder det fra Svendborg-rederiets direktør.

  Siden 1977 har Svendborg rederiet NH Towage A/S besejlet verdenshavene og assisteret alverdens entreprenører, skibsbyggere og kabellæggere med at få det ofte tonstunge materiel frem til rette tid og sted.

  Og aktiviteterne fortsætter i fuld fart fremad. Eksempelvis er én af rederiets fem slæbebåde i øjeblikket på vej fra Polen til Skotland, mens en anden fragter et halvt færdigt skibsskrog fra Tyrkiet til Vestnorge.

  20150312_1600


  Dertil kommer de rigtig lange ture – de såkaldte langtursslæb - som NH Towage og dets 45 danske medarbejdere gennem årene har opbygget en særlig ekspertise indenfor.

  Det er f.eks. ture, der går fra Norditalien til Ghana – eller for den sags skyld til Canada eller Rusland. For NH Towage takker ikke nej til en opgave med henvisning til afstanden.

   

  bladt_szczecin_1600


  Tålmodighed og fokus

  Heller ikke selvom transporterne foregår med fem – seks knob svarende til 10 – 12 km i timen.

  Det kræver en god portion tålmodighed og evne til at fastholde både fokus og koncentration, siger direktør Niels Henriksen:

  – Det er ofte meget store og tungt lastede pramme, vi slæber, og det tager bare den tid, det nu tager, siger han og peger på, at hastværk ofte er lastværk, når man har tusindvis af tons på slæb og er oppe imod naturens kræfter:

  – Én af grundene til, at vi har eksisteret i så mange år, er netop, at vi har ekstremt stor respekt for naturens kræfter, siger han og forklarer, at det bl.a. drejer sig om at kunne læse havet - og ikke mindst om at være meget lydhør overfor diverse varslinger.

  egesund_macduff

   

  Aflevering til aftalt tid

  Er man det, går det sjældent galt. Man taber f.eks. ikke sit slæb som følge af en knækket wire, og man ligger heller ikke underdrejet og spilder sin tid.

  Dermed når materialer, maskiner og hvad der nu ellers er lastet op på prammene frem i tide. Og den slags sætter modtagerne selvfølgelig pris på, siger Niels Henriksen:

  – Vi slæber f.eks. rigtig mange skibsskrog, der skal fra et værft til et andet for at blive gjort færdige. Dermed er der ofte rigtig mange mennesker, der er afhængige af, at vi når frem til aftalt tid. Så det sætter vi en ære i, lyder det.


  Fra opera til tunnelbyggeri

  De rettidige afleveringer sætter man selvfølgelig også pris på hjemme i Danmark, som stadig er det primære marked for NH Towage. Her handler det om alt fra havnejobs og stensejladser til slæb af tagkonstruktioner til operahuse.

  Sidstnævnte hører til i den mere eksotiske ende, smiler Niels Henriksen og fortæller, at det i sin tid var NH Towage, der slæbte tagdelene til Operahuset fra Aabenraa til København.

  På samme måde er man i dag engageret i Femern-byggeriet, hvor man indtil videre har slæbt tre entreprenørpramme til Rødbyhavn.

  Men det må gerne blive til meget mere, hvis man spørger direktøren:

  – Det er desværre ofte udenlandske slæbebåde, der løber med de daglige serviceopgaver. Vi byder på opgaverne, men det er meget svært at komme ind, når der er tale om udenlandske entreprenører, der ikke nødvendigvis kender os, siger han og tilføjer, at samme fænomen gør sig gældende ved Storstrøms-projektet:

  – Begge er jo fantastisk spændende byggerier, som vi gerne ville deltage endnu mere i, siger han og nævner, at NH Towage dog ikke bliver arbejdsløs lige med det første:

  – Nej, vi har i realiteten masser at lave med ordrebogen fyldt indtil midten af næste år. Men vi er jo trods alt et dansk rederi med dansk indregistrerede skibe og danske besætninger, så det er klart, at store danske infrastrukturprojekter også ligger vores hjerte nær, lyder det fra Niels Henriksen.

  Anbefalede artikler