Nye energikrav kræver ny viden i virksomhederne
Med en lang række tiltag bliver Energistyrelsens videncenter Byggeri og Energi i løbet af 2024 opdateret og forbedret. Det omfatter bl.a. en indsats for at klæde byggebranchens aktører bedre på til at skabe energibesparelser i bygninger.
Vi kender tallene, der udpeger byggeri og bygninger som nogle af de helt store klimasyndere. Tilsammen er de ansvarlige for cirka en tredjedel af Danmarks CO2-udledninger og cirka 40 % af det samlede energiforbrug.
Af samme årsag er der fokus på at skabe energibesparelser i den eksisterende bygningsmasse, og det bliver kun skarpere i årene, der kommer.
Det betyder samtidig, at der er nok at holde styr på, hvis man vil holde sig opdateret på den nyeste viden på området. Det gælder også nuværende og kommende krav fra EU, der selvfølgelig har fået øjnene op for det store potentiale, der ligger i at skabe energibesparelser i bygninger, og som ikke kan nå sine klimamål uden en indsats på tværs af medlemslandene.
- Der findes allerede mange regler og krav, man skal efterleve, når man arbejder med byggeri, og reglerne udvikler sig løbende - særligt i disse år. Ikke mindst i form af nuværende og kommende direktiver fra EU, der skal accelerere indsatsen med at sikre flere og bedre energibesparelser i den eksisterende bygningsmasse, siger Matilde Grøn Bjørneboe, der er specialkonsulent i Energistyrelsen.
Læs også:
Energivejlederordningen klæder håndværkeren på til rådgivning af kunden – og måske et mersalg…
Gør lovgivning og krav lette at forstå
Hun opfordrer til at være på forkant med udviklingen og peger på Energistyrelsens videncenter Byggeri og Energi som et oplagt sted at holde sig opdateret.- Hvis man beskæftiger sig med renoveringer og energibesparende tiltag i bygninger, kan man med fordel gøre sig bekendt med hjemmesiden byggeriogenergi.dk, hvor vi indsamler og formidler relevant viden. Det er målrettet alle, der beskæftiger sig professionelt med byggeri, og videncentret har som en af sine primære opgaver at sikre, at lovgivning og krav er lette at forstå og arbejde ud fra, siger Matilde Grøn Bjørneboe.
Opkvalificering på tværs af faggrupper
Udviklingen gør opkvalificering til et vigtigt middel, der kan være med til at sikre, at den danske byggebranche på tværs af faggrupper er klar til at løfte opgaven. Derfor tilbyder Byggeri og Energi adgang til undervisningsmaterialer og giver f.eks. håndværkere nogle ekstra redskaber i værktøjskassen.- Der er masser af nyttig information at finde; lige fra guides og vejledninger med svar på, hvordan alt fra efterisolering til funktionsafprøvning kan løses rigtigt, over beregnere, der kan vise potentialet ved at gennemføre forskellige tiltag. Og vi sørger for, de er opdaterede, så de afspejler de krav, der stilles i bygningsreglementet, forklarer Matilde Grøn Bjørneboe.
Blandt de mest populære materialer på Byggeri og Energi er de knap 100 energiløsninger, der gennemgår en række energibesparende tiltag såsom efterisolering, udskiftning af oliefyr og installering af solceller.
- De er lavet, så de kan bruges af de fagprofessionelle, når de skal lave de forskellige renoveringer. De oplister fordele ved at gennemføre løsningen, der f.eks. kan bruges i dialogen med kunden, de oplyser om forventede energibesparelser, og de giver brugbare råd til udførelsen.
Læs også:
Lennart Østergaard, VELTEK Ventilation: Energieffektivisering og indeklima skal gå hånd i håndRådgivning sidder klar
Derudover indeholder Byggeri og Energi en række andre værktøjer, bl.a. Besparelsesberegneren, der giver et kvalificeret bud på den faktiske energibesparelse ved efterisolering og udskiftning af bygningsinstallationer, en fugtberegner og BR 18-overblikket.- I BR 18-overblikket kan man nemt finde de krav, der gør sig gældende, uanset om det drejer sig om en udskiftning, ombygning, vedligeholdelse eller reparation af bygningsdele og installationer. Og det kan man også, hvis der er krav til komponenter, rentabilitet eller særlige forhold, der gør sig gældende, siger Matilde Grøn Bjørneboe og fortsætter:
- Og finder man ikke de det svar, man leder efter, kan man altid ringe eller skrive til vores rådgivning, og så hjælper vi med at finde svaret.
Videncentret gennemgår i løbet af 2024 en række forbedringer, der gør det lettere at finde frem til den relevante viden og materialer.
Læs flere artikler om Energioptimering her