<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
nic3
Annonce

Nic Rasmussen

Nic’s VVS i Nuuk opruster med 900 m2 og ny smedeafdeling

 • Byggeriets udvikling
 • Nordatlantisk Byggeri
 • 2022-10-26
 • Tekst af Frank Ulstrup
 • Når man driver VVS- og smedeforretning i Grønland, og samtidig favner bredt, kræver det masser af værksteds- og lagerplads. Med nye lokaler er det problem nu løst for Nic’s VVS, der ud over mere og mere projektarbejde også ombygger rejetrawlere og etablerer forskercamps i øde egne.

  5S5Z9642Nic Rasmussen


  ”Har du problemer med vand, varme eller afløb, så tøv ikke med at ringe til Nic’S VVS”.

  Sådan står der på 43-årige Nic Rasmussens VVS-hjemmeside.

  Men han kunne lige så godt have skrevet, at man også kan ringe, hvis man skal have modificeret sin rejetrawler, opbygget en forskercamp in the middle of nowhere – eller for den sags skyld, at Nic Rasmussen og hans ti lokale medarbejdere er ved at åbne en helt ny smedeafdeling i Nuuk.

  Lidt ekstreme

  For Nic’s VVS er uden tvivl en meget bredt favnende forretning, og har været det lige siden 2018, hvor Nic sprang ud som selvstændig. Sådan er det nødt til at være i Grønland, siger han:

  - Vi er måske lidt ekstreme, men der er en generel tendens til, at virksomheder heroppe favner bredere, og at man påtager sig opgaver, som i Danmark ville blive sendt videre til andre faggrupper. Men fordi, det er Grønland, vi taler om, er forholdene bare anderledes med færre specialister og i det hele taget færre håndværkere, lyder forklaringen.

  Men det generer nu ikke Nic Rasmussen – snarere tværtimod - for det gør arbejdsdagen langt mere udfordrende og varieret:


  - Den ene dag er det traditionelle spjældopgaver i beboelsesejendomme. Og den næste er det så en rejetrawler, der skal have ændret installationerne eller forskere, der brug for tag overhovedet. På den måde lærer man hele tiden noget nyt, og det bliver meget sjældent kedeligt, smiler Nic Rasmussen.

   

  Åbner smedeafdeling

  Det er da også gået stærkt siden 2018, hvor Nic Rasmussen startede sin virksomhed i Nuuk med en enkelt ansat. Dels fordi, der bare sker rigtig meget i Grønland i disse år, og dels fordi Nic Rasmussen ikke er typen, der siger nej, når muligheden for at udvikle forretningen, byder sig.

   

  2
  3
  4
   
   


  Et eksempel er, at hans firma mere og mere bevæger sig i retning af projektarbejde og samtidig er lydhør overfor de forespørgsler, som kunderne kommer med. Planerne om en kommende smedebutik er f.eks. et resultat af det sidste, fortæller Nic Rasmussen, der oprindelig er uddannet maskinarbejder:


  - Vi har gennem årene fået rigtig mange forespørgsler på mere traditionelt smedearbejde med klipning og bukning. Det har vi nu taget konsekvensen af, siger han og peger på tilkøbet af 900 m2 værksteds- og lagerplads:
  - Det betyder, at vi kan åbne smedeforretningen og samtidig have masser af lagerplads. Og det med lagerpladsen er altså et must i Grønland, når man ud over det maritime og forskningsrelaterede også laver ventilation, kloak, fjernvarme og varmepumper. Med tre ugers leveringstid fra Danmark er vi bare tvunget til at have rigtig meget på lager, hvis vi skal kunne yde den gode service, som vi insisterer på, siger Nic Rasmussen.

  Fra 5 til 25 byggekraner

  Han fortæller, at væksten og de mange bygge- og anlægsprojekter har sat deres tydelige præg på Grønland og på Nuuk i særdeleshed. Og det har også givet travlhed i den unge VVS-forretning:

  - Når jeg kikkede ud over byen for et par år siden, kunne jeg måske se fem byggekraner. I dag er der 25. Der bliver bygget helt vildt – både i forhold til lufthavnen, men også fordi kommunen forventer, at Nuuk vil have 30.000 indbyggere i 2030. Det betyder, at der pt mangler boliger til omkring 10.000 mennesker. Så vi har rigeligt at se til og klager bestemt ikke, lyder det.

  IMGP0030
  nic5
   
   

  Leverpostej i ødemarken

  Én af de mere eksotiske opgaver, som Nic Rasmussen har taget del i, siden han for 15 år siden kom til Grønland fra Holbæk, er etablering af forskercamps.

  Det er som navnet antyder lejre til forskere, der f.eks. søger efter mineraler i undergrunden, og som har brug for basale faciliteter for at kunne klare sig i øde egne.

  Det er en opgavetype, som Nic og hans folk ikke ville være foruden:

  - Vi bliver typisk fløjet ud med helikopter, og skal så finde et egnet sted til lejren. Typisk vil det være tæt på en sø, hvor vi kan pumpe vand fra, og så får vi ellers en lejer op at stå med de til rådighed stående midler, siger han og nævner at folkenes brændstof de første par dage typisk er leverpostejmadder. Derefter er der som regel etableret et lille køkken, så der kan laves varm mad.

   

  mormors billeder 2012 164

  Man skal kunne regne med os

  Det hele er ret så primitivt, men også vanvittigt udfordrende og sjovt, lyder det:

  - Derude er det jo ret begrænset, hvad vi har af værktøj og materialer, så det handler ofte om at være kreativ, siger Nic Rasmussen og peger på endnu en ting, der er afgørende, når man arbejder under ekstreme forhold langt fra civilisationen:

  - I vores almindelige VVS-forretning kalder vi det jo for god service – at vi altid tager telefonen, kommer med det samme og overholder aftaler. Men når du er en halv time med helikopter fra Ilulissat og har et minimum af fornødenheder med dig, så bliver den slags dyder endnu vigtigere.

  - Her skal man kunne regne med os. Og det krav forsøger vi egentlig at leve op til ligegyldigt, om vi besøger en kunde i det centrale Nuuk, eller om vi står på en forblæst fjeldside, lyder det fra Nic Rasmussen.

   

  Anbefalede artikler