Last Planner System handler om at få involveret alle de enkelte fagentreprenører, fortæller Morten Skaarup Jensen fra Lean Construction-DK netværket.
Med Lean Construction er man forberedt på det uforudsete
Lean Construction handler om at arbejde smartere og bedre med hinanden. For byggeprojekter kan være kaotiske, og det giver værdi at blive klog på opgaverne i fællesskab, siger netværkets koordinator Morten Skaarup Jensen.
Bliv klogere så tidligt som muligt
Lean-tilgangen handler om at have fokus på opgaveflow.
- I stedet for at tænke ”Den tager vi ude på byggepladsen”, så handler Lean Construction netop om at se sit byggeprojekt som komplekst og foranderligt. Det handler om at arbejde smartere sammen på byggepladsen, så tingene kører bedre, og man gør det lettere for hinanden, derfor hjælper det at planlægge i fællesskab, fortæller Morten Skaarup Jensen.
Siden 2020 har han været koordinator for det danske Lean Construction-netværk under Værdibyg. Han har ikke det sorte bælte i lean, men har efterhånden deltaget i over 100 Lean-arrangementer og har derigennem tilegnet sig en stor viden om de praktiske erfaringer med lean i den danske byggebranche.
- Når vi i højere grad også skal kigge på at renovere den eksisterende bygningsmasse, er der i den proces ofte mange ukendte ting. Her skal man gøre en særlig indsats for at blive så klog så tidligt som muligt, mener han:
- Særligt på renoveringsområdet passer Lean Construction godt. Det handler om at anerkende, at et byggeri godt kan være ret kaotisk. Det er fint at have en plan. Men man skal også vide, at der vil komme nogle uforudsete ændringer, der skal løses, når de opstår.
- Dette er særligt kendetegnende ved renoveringsprojekter. Der bliver man klogere undervejs og skal kunne agere i det. Og det rimer rigtig godt på en lean-tankegang.
Orden og overskuelighed giver arbejdsglæde
Flere nationale og internationale forskningsprojekter viser, at projekter, hvor der anvendes en lean-tilgang, giver højere effektivitet og bedre trivsel. Senest har en undersøgelse lavet af Aarhus Universitet og BAT-kartellet vist, at også håndværkerne på byggepladsen vurderer, at de er mere effektive og får større arbejdsglæde, når de er tilknyttet projekter, hvor der bruges inddragende metoder og processer fra Lean Construction.- Der er mange eksempler på, at når man planlægger opgaverne ordentligt, giver det en højere effektivitet. Hvor man ikke skal stoppe op, vente eller gøre noget om, fortæller netværkskoordinatoren.
Hjælper fagene ud af siloerne
Lean handler også om noget så enkelt som at huske at tale sammen på tværs af fag, inden opgaverne går i gang.
- Det kan lyde ligetil, men vi ved, at hele det her med at få samlet alle fag og få åbnet op og talt om en overordnet plan ikke er så nemt, som det lyder.
- Ved et fælles møde kan man allerede nå til en forståelse af – hvorfor eksempelvis elektrikeren gerne vil ind på pladsen før mig! Og det betyder noget at have mødt hinanden og vide, hvem de andre på pladsen er og hvilke ønsker andre fag har til arbejdet og processen. Her har man faktisk nået en optimering af processen, forklarer Morten.
Husk at anerkende værdikæderne på byggepladsen
Vil man i gang med Lean Construction-værktøjerne, er Last Planner System det rigtige sted at begynde.
- Last Planner System handler om at få involveret de enkelte fagentreprenører. Så formændene fra hver enkelt faggruppe bliver inddraget og får indflydelse i planlægningen. Man skal sørge for, at de koordinerer med hinanden. Samtidig skal man sikre, at der er en forståelse for, hvordan man arbejder i de enkelte fag og hvorfor man ønsker at overtage en opgave på en bestemt måde, forklarer Morten Skaarup Jensen, og tilføjer:
- Særligt Last Planner System er et godt arbejdsredskab til at planlægge, så man er sikker på, at materialer er bestilt, mandskab og aftaler er på plads osv. Så alt er klar til, når man går i gang.
Savner data fra byggeprocesser til læring
Kigger man ud i fremtiden, er der dog et område, hvor byggebranchen i Danmark er bagud i forhold til andre lande, og det handler om anvendelsen af data.
- De næste skridt vil være at måle på effektivitet og kvalitet i byggeprocesserne. Her mangler man at indsamle data, så man kan måle på, hvor effektive man er i et byggeri.
- Det er vi ikke særlig dygtige til endnu herhjemme, og derfor vil der være uhensigtsmæssige valg i både planlægning og byggeproces, som rykker med fra det ene projekt til det andet.
- Man kan f.eks. måle på, om tidsplanen holder. Hvilke dele af byggeriet blev løst til tiden, hvilke gik hurtigere og hvilke gik langsommere? Her kan vi se et stort potentiale, slutter Morten Skaarup Jensen.
Læs flere artikler om den effektive byggeproces