<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
54bfdabe-ce37-4be8-bdf7-ca32c6f51686
Annonce

MT Højgaard slår for alvor rødder i Grønland

 • Nordatlantisk Byggeri
 • Byggeriets udvikling
 • Virksomhedsnyt
 • 2022-04-08
 • | Af Malene K. Holm

  Siden 1960erne har MT Højgaard bygget i Grønland med Nuuk Center som et af de største byggerier i nyere tid. Hvor opgaverne tidligere er løst som en hit’n’run projektorganisation fra Søborg, bliver alt nu samlet i Nuuk.

  - Da jeg i 2021 sagde ja til at blive landechef for MT Højgaard i Grønland, var det netop fordi, opgaven drejede sig om at skabe en lokal forankring. Det er noget, jeg brænder for, siger Torben Nielsen, adm. direktør for MT Højgaard Grønland. Han har boet i Grønland siden 1981 og er samtidig adm. direktør for søsterselskabet Arssarnerit.

   

  I mange år har MT Højgaard fungeret ved, at man rejste til Grønland, løste opgaverne og tog hjem igen til Danmark. Det ønsker de nu at gøre op med for at skabe et stærkere lokalt fundament.

   

  2022 03 11 BANU Site View  En naturlig del af samfundet

  Det gør en stor forskel at være en etableret grønlandsk virksomhed, mener Torben Nielsen:

  - Vi tror på, at man har en forpligtelse, når man gerne vil arbejde i Grønland. Vi vil gerne være en fast del af samfundet og vil også gerne have flere lokale ansatte.

   

  Planen er, at alle naturlige funktioner skal samles lokalt. De første trin i flytteprocessen er taget ved at flytte økonomifunktionen til Nuuk. Det næste bliver sikkerhed og sundhed. Man udnytter synergien med Arssarnerit til at skabe samlede enheder, der kan hjælpe begge virksomheder, eksempelvis på arbejdsmiljø, HR, indkøb og logistik.

   

  - Det er en øvelse, der successivt sker her over det næste års tid, hvor vi stille og roligt får flyttet funktioner. Så vi sikrer os, at de stadig fungerer imens. Det første markante skridt har været at få ansat en regionsdirektør til at varetage driften, fortæller Torben Nielsen.

   

   

  Nye bygge- og anlægsopgaver på vej

  MT Højgaard bygger på en lang historie i Grønland begyndende med Monberg & Thorsen samt Højgaard & Schultz. De opførte boliger i 1960erne og tog nogle af de første spadestik på Thulebaserne. I dag er kunderne hovedsagelig offentlige selskaber, men i fremtiden vil virksomheden også gerne ind på det privat finansierede marked, siger Torben Nielsen:

   

  - Over de sidste 10-15 år har vi hovedsageligt udført byggerier. Nuuk Center, som vi lavede for 10 år siden, er med sine 18.000 m2 det største byggeri i Grønland. På sigt er de store anlægsopgaver helt klart et område, hvor vi gerne vil være med igen.

  - I øjeblikket har vi en rigtig stor komfortabel ordrebeholdning. Der ligger mange spændende opgaver og venter, bl.a. terminalen til den nye lufthavn i Qaqortoq, Steno Diabetes Center i Nuuk og Royal Greenlands nye hovedkontor, som vi byder på.

     Støber betonelementer på egen fabrik

  Igennem det seneste år har entreprenørvirksomheden etableret egen betonelementfabrik i Nuuk, og med Arssarnerit som søsterselskab, der kan teknikdelen, ser Torben Nielsen, at MT Højgaard står stærkt:

   

  - Vores elementproduktion er godt oppe at køre nu, og vi begynder at sælge elementer til eksterne entreprenører. Det ser vi gode muligheder i. På denne måde kan vi lave byggerier i højere kvalitet og spare på ressourcerne.

   

  - At kunne stå indenfor og binde jern og gøre klar til at støbe. Det er bare lidt sjovere end at stå udenfor i 15 graders frost og snestorm. Man sparer tid og kan arbejde, når det er dårligt vejr. I perioder med snestorm hver anden dag, spilder man tid, hvis man skal støbe udendørs. Man kommer til at bruge lige så meget tid på at rydde sne som på det faktiske arbejde.

   

  - I fremtiden vil vi også selv gerne i vores egne opgaver kunne stå for udsprængning i anlægsdelen. Så står vi klar med det komplette apparat til at udføre infrastrukturopgaver.

   

   

  Håber på bedre muligheder for at få arbejdskraft til Grønland

  Med en god ordrebeholdning kunne Torben Nielsen dog godt ønske sig, at det var nemmere at få nok arbejdskraft:

   

  IMG_1562  - Med den høje byggeaktivitet både her og i Danmark, er det en udfordring at finde kvalificeret arbejdskraft. Vi vil gerne have al den lokale arbejdskraft, vi kan få. Men her er ikke nok tilgængelig arbejdskraft. Det er dybt problematisk.

  - Der er masser af spændende opgaver med udviklingspotentiale, som venter en håndværker - gerne en tømrer, eller en leder in spe - der har lyst til at komme til Grønland. Her er gode muligheder for potentielle medarbejdere og for ledere, der kan komme ind og være en del af udviklingen og selv udvikle sig.

   

  Torben Nielsen har været aktiv i de grønlandske medier for at fortælle om udfordringerne i at få godkendt papirer på nye medarbejdere, f.eks. fra Polen eller Sri Lanka. Procestiden i SIRI (Styrelsen for Internationale rekruttering og Integration) er ofte 2 måneder, og inden da når potentielle medarbejdere ofte at finde andre jobs:

   

  - Selv om SIRI har lavet en ’fast track’-ordning, så er den altså desværre ikke helt så ’fast’. Jeg håber, at de ændrer lovgivningen, så den virker ligesom på Færøerne, hvor du gerne må tage medarbejderen ind, imens du søger om godkendelse. Det er blevet bedre inden for det sidste halve år, men det er absolut ikke optimalt. Det er virkelig noget, vi kæmper med, og kan hæmme vores vækst - og samfundsvæksten i det hele taget.

   

  Uddannelse af lærlinge

  - Uddannelse af lokale medarbejdere vil vi også gerne blive bedre til. Så vi kan være med til at uddanne de medarbejdere, vi har behov for på sigt, siger Torben Nielsen, der også er formand for KTI, som rummer de specialtekniske uddannelser bl..a. Bygge- & Anlæg og Jern- & Metal samt GUX:

   

  - Vi har en god føling med, hvad der sker på uddannelsesområdet. Her vil vi gerne gøre en indsats og få flere igennem uddannelserne indenfor tømrer og betonarbejder.

   

   

  Byggeprojekter 2022

  Kollegiebyggerier i Nuuk og Qaqortoq

   

  MT Højgaard opfører to kollegiebyggerier i henholdsvis Nuuk og Qaqortoq. Den samlede projektsum er på over 260 mio.kr., og begge opføres som hovedentrepriser. Bygherre er Departementet for Bolig og Infrastruktur. Arkitekter er tnt nuuk og Inuplan er rådgivende ingeniør. Byggerierne opføres med præfabrikerede betonelementvægge fra MT Højgaards fabrik i Nuuk. Modulelementerne gør bygningerne fleksible og nemme at ændre efter behov.  Terminaler i Nuuks nye lufthavn

  MT Højgaard vandt totalentreprisen på opførelsen af nye bygninger til den nye internationale lufthavn. Det samlede projekt består af projektering og opførelse af en terminalbygning på 7.200 m2, en servicebygning på 3.200 m2 og et nyt flyveledertårn på 230 m2. Projekteringen udføres i samarbejde med Zeso Architects.

   

   

  Ny Brandstation i Nuuk

  For Nuuk City Development opfører MT Højgaard en moderne og fremtidssikret brandstation ved Pukuffik. Byggeriet fordeler sig samlet over 2.800 m2, og brandstationen i to etager bliver næsten 100 meter lang med 14 porte.

   

  Anbefalede artikler