<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Render 09_Terminal Airside Exterior
Annonce

Nye lufthavnsprojekter insisterer på balance mellem teknik og symbolik

 • Nordatlantisk Byggeri
 • Veje og Infrastruktur
 • 2021-05-18
 • | Af Martin Rønberg

  Hos Zeso Architects arbejder man bevidst ud fra et princip om afbalancering af fem kernefaktorer i alle projekter – et princip, der er døbt High Five. Det viser sig tydeligt i lufthavnsbyggerierne, hvor tegnestuen lige nu er godt i gang med den nye terminalbygning i Nuuk i Grønland.

  Undgå mange store glaspartier. Så enkel lød anbefalingen fra de stedkendte, da Zeso Architects gik i gang med skitserne til de nye lufthavnsterminaler i Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq i Grønland. Meget kan sagtens lade sig gøre med god planlægning, skarp projektering og dygtige håndværkere, men lige præcis glasfacader er en udfordring på grund af kysternes høje vindtryk.

  - Klimaet er så ekstremt, at det dikterer rammerne, men det er også det, der gør det så spændende. Vi har forsøgt at lave nogle enkle voluminer, hvor glasset stadig spiller en vigtig rolle, selvom bygningerne er relativt lukkede. Det er bare placeret strategiske steder, hvor det stadig sikrer udkig til landskabet og banerne, fortæller partner i Zeso Architects Kelly Andrew Nelson og fortsætter:

  - Vi har ønsket at lave byggerier, der passer til stedet og de mennesker, der bruger det, og har derfor bevidst fravalgt den mere generiske internationale lufthavnsstil. Facadebeklædningen er lavet, så den relaterer til landskabet, og bygningerne fremstår udefra barske og robuste. Indenfor er der derimod intimt, imødekommende og varmt, ligesom den grønlandske kultur.

  Interior render 01_ cafe
  Interior render 03_ Tax free
   
   


  Mange måneders feltarbejde under projekteringen

  Zeso Architects er lige nu godt i gang med projekteringen af den nye terminalbygning og servicebygningen i Nuuk for MT Højgaard, der har totalentreprisen. Forløbet startede i sin tid med, at Zeso udarbejdede det vindende dispositionsforslag for lufthavnsudvidelserne i både Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq sammen med COWI. Tegnestuens projektteam tilbragte i den forbindelse en uge om måneden gennem otte måneder i landet for at undersøge og få en fornemmelse for forholdene.

  Det har tegnestuen i øvrigt også gjort i forbindelse med den nye terminal til Vágar Lufthavn på Færøerne, som Zeso Architects har været bygherrerådgiver på for COWI. Kelly Andrew Nelson uddyber:

  - For os er det afgørende at være der, opleve forholdene og lære området og stedet og menneskene at kende. På Færøerne var det lidt sjovt, faktisk, at vi jo allerede ved ankomsten i lufthavnen kunne gøre os nogle iagttagelser af, hvordan den eksisterende terminal fungerer. Det er lidt, ligesom når overlægen indlægges på sit eget hospital: Man skifter til et helt nyt perspektiv og får pludselig øjnene op for nogle forhold, man ellers aldrig ville have tænkt over.

  Han nævner også udformningen af de to ’Hello’- og ’Goodbye’-zoner i Nuuk: I Grønland følger mange familier og venner nemlig ofte med passagerer i lufthavnen. Zeso Architects har derfor lavet en særlig zone i forbindelse med afgangs- og ankomsthallen, hvor der er mulighed for ophold og visuel kontakt mellem land-side og air-side. På den måde kan man følge de afrejsende hele vejen.

  SHORT SECTION
  Render 04_ Airside Close View
  Render 01_Arial Landside View
   
     Holistisk tilgang sikrer den rette balance i hvert enkelt projekt

  I Nuuk omfatter den nye terminalbygning 7.150 kvadratmeter, mens servicebygningen er på 1900 kvadratmeter. De udspringer som alle andre projekter fra Zeso Architects af tegnestuens grundlæggende princip High Five. Det er en holistisk arbejdsmetode, der handler om at balancere alle fem kernefaktorer i ethvert projekt: Funktionalitet, bæredygtighed, økonomi, æstetik og bygbarhed.

  Særligt i forbindelse med lufthavnsterminaler, der er blandt de mest teknisk krævende byggerier i verden, giver modellen en række klare fordele, understreger Kelly Andrew Nelson:

  - Det handler om at bevare opmærksomhed på alle faktorer, selv om funktionalitet og teknik fylder utroligt meget. Ud over hospitalet er lufthavnsterminalen den bygningstype, som flest mennesker benytter på en normal dag, og det stiller bare ekstra krav at tegne noget, som bruges af så mange. Symbolikken er vigtig. Lufthavnen er ofte det første, man ser, når man kommer til et nyt sted, så den skal have lidt ekstra kærlighed for at kunne vise noget betydningsfuldt om stedet.

  - Vi kigger i øvrigt både på Færøerne og i Grønland på andre byggerier end lufthavne, og vi er godt i gang med at opbygge erfaring med forholdene, og hvordan man bygger begge steder. Planen er helt klart at udvide aktiviteterne, understreger han til slut.

  Anbefalede artikler