<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
IMG_2292_1920
Annonce

”Du skal være fleksibel og have modet til at kaste dig ud i nye opgaver”

 • Anlæg
 • Veje og Infrastruktur
 • Nordatlantisk Byggeri
 • 2021-05-03

  MT Højgaard har gennem et halvt århundrede haft fast afdeling i Grønland. De er involveret i en lang række forskellige projekter fra etablering af 120 km transportvej mellem Kangerlussuaq og Sisimiut til nye kollegiebyggerier i Qaqortoq og Nuuk.

  IMG_2013_1600Sune Bastrup  Med delt base i Nuuk og Søborg løser MT Højgaard International en lang række forskellige opgaver på hele den grønlandske kyststrækning fra Qaqortoq i syd til Thule i nord. Projekterne omfatter alt fra boliger, brandstationer og børnehaver til industrihaller og renoveringer af tophemmelige radaranlæg.  


  Aktuelt er afdelingen ved at etablere en ny transportvej mellem byerne Kangerlussuaq og Sisimiut for Qeqqata Kommunia. De første 21 km fra Kangerlussauq anlægges som en grusvej, og derefter fortsættes med et ATV-spor de sidste 100 km frem til Sisimiut.    


  - Det er en forløber for etableringen af en egentlig vej mellem de to byer og vil gøre det store mellemliggende område langt mere tilgængeligt for både beboere og turister. Vi lavede første del sidste efterår, og efter at have ligget i dvale hen over vinteren starter projektet op igen til juni i år. Det er en spændende opgave, som vi er glade for at være med på, fortæller sektionsdirektør Sune Bastrup. 

   


  Fokus på opbygning af lokal organisation

  MT Højgaard International blev i februar i år valgt som hovedentreprenør på to kollegiebyggerier for selvstyret i henholdsvis Nuuk og Qaqortoq, der er den største by i Sydgrønland. Bygherre er Departementet for Bolig og Infrastruktur, mens tnt nuuk og Inuplan A/S er henholdsvis arkitekt og ingeniør på projektet, der samlet set løber op i 260 mio. kr.


  - Vi har arbejdet i Grønland i over 50 år, men kollegiebyggeriet i Qaqortoq er vores første projekt i byen, så det er vi særligt glade for at være kommet i gang med nu. Her har vi blandt andet fokus på at få opbygget en stærk lokal organisation med håndværkere, der kender forholdene. Vi gør meget for at skaffe lokal arbejdskraft og oplære lokale håndværkere, forklarer Sune Bastrup.


  - Generelt kræver det en omstillingsparat organisation med dygtige generalister at operere i Grønland. Logistikken og klimaet gør, at hvert enkelt projekt bliver helt unikt, og samtidig er udbuddet af opgaver meget forskelligt. Du er derfor nødt til at være fleksibel og have modet til at kaste dig ud i nye opgaver, understreger han.  

   

  IMG_0678_1600  Tidlig og detaljeret planlægning

  I januar i år blev MT Højgaard International valgt som hovedentreprenør på tre nye lufthavnsbygninger i forbindelse med lufthavnsudvidelsen i Nuuk for Kalaallit Airports International A/S. Det samlede projekt består af projektering og opførelse af en terminalbygning på 7.200 m2, en servicebygning til lufthavnens materiel på 3.200 m2 og et nyt flyveledertårn på 230 m2.


  Projekteringen udføres af MT Højgaard International i samarbejde med Zeso Architects, og efter planen går maskinerne i jorden den 1. juli i år.


  - Den helt store forskel i forhold til projekter i Danmark er transporttiderne og vind og vejr. Du skal være mere på forkant og planlægge meget mere detaljeret, for du kan ikke bare ringe og få stumper leveret næste dag. Generelt er vores ønskescenarie, at der kommer udbud i efteråret, så vi kan regne og planlægge hen over vinteren. Så er vi sikre på at kunne få materialer og udstyr op med de første skibe, fortæller Sune Bastrup og fortsætter:   


  - Det er også det, der er så spændende og udfordrende rent fagligt. Vi har den samme projektering og planlægning som alle andre entreprenører, men der er altid et ekstra lag på grund af klimaet og logistikken, så du skal virkelig være skarp.  


  MT Højgaard International omfatter i Grønland omkring 20 funktionærer og 60-80 timelønnede spredt ud over kysten, mens afdelingen på Færøerne råder over 10 funktionærer og 20-30 timelønnede. Derudover sidder der 10 funktionærer i Søborg, som blandt andet supporterer med tilbudsberegning, indkøb og logistik.  

   

  Anbefalede artikler