<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
ATV_anhaenger_1920

Historisk vejprojekt mellem Sisimiut og Kangerlussuaq undervejs

 • Anlæg
 • Veje og Infrastruktur
 • Nordatlantisk Byggeri
 • 2021-05-11

  Kangerlussuaq Lufthavn er landets største lufthavn, og derfor anlægger Qeqqata Kommunia et 100 km langt ATV-spor mellem Sisimiut og Kangerlussuaq, som kommunaldirektør Juliane Henningsen håber at kunne opgradere til en permanent vej, Arctic Circle Road, der vil således åbne op for helårsturisme i Grønland.

  Indlæg af kommunaldirektør Juliane Henningsen, Qeqqata Kommunia. Fotos og illustrationer af Qeqqata Kommunias

   

  D. 10. juni 2021 fortsætter MT Højgaard med at anlægge ATV-spor mellem Sisimiut og Kangerlussuaq. MT Højgaard startede på opgaven sidste sommer for bygherren Qeqqata Kommunia. Parterne har en forventning om at få anlagt 100 km ATV-spor i løbet af den knap 4 måneder lange sne- og frostfrie sommersæson. MT Højgaard sætter både dags- og nathold på opgaven, da der her nord for Polarcirklen er lyst døgnet rundt om sommeren.

   

  Et ATV-spor svarer til en dansk markvej, hvilket muliggør terrængående køretøjer som ATV’ere og UTV’ere samt specialbusser. Når det 25 mio.kr. dyre og 150 km lange ATV-spor er helt færdigt i 2022 vil det således være muligt for lokalbefolkningen, jægere, turister og forskere at køre mellem Grønlands nuværende hovedlufthavn i Kangerlussuaq og landets næststørste by Sisimiut.

  Mange undrer sig over, at vejprojektet efter 60 år nu kommer i gang samtidig med, at der bygges nye lufthavne i Nuuk og Ilulissat. Men efter 30 års usikkerhed om fremtiden for den grønlandske lufthavnsstruktur, så blev det afklaret i 2019. Her blev der både skrevet kontrakt på anlæggelsen af de nye lufthavne i Nuuk og Ilulissat og samtidig indgået aftale mellem Grønlands Selvstyre og Det Danske Forsvar, at Kangerlussuaq Lufthavn bevares og renoveres for et betydeligt millionbeløb.

   

  Da det blev afklaret, at Kangerlussuaq Lufthavn forbliver landets længste og sikreste lufthavn, gik Qeqqata Kommunia i gang med at anlægge ATV-sporet. I de seneste 20 år har mange borgere i Kangerlussuaq og Sisimiut købt ATV’ere og UTV’ere, da disse køretøjer nu er blevet så robuste, at almindelige borgere og jægere kan køre nærmest overalt uden at frygte for nedbrud i den barske arktiske natur.

   

  ATV-sporet vil ikke kun forbinde Kangerlussuaq og Sisimiut men også Indlandsisen mod øst og Davidstrædet mod vest samt åbne det knap 200 km lange landområde op for lokalbefolkning, jægere, turister og forskere. ATV-sporet kobles nemlig på den eksisterende 50 km lange vej mellem Indlandsisen og Kangerlussuaq Havn. Denne vej blev anlagt af det amerikanske Forsvar, da Kangerlussuaq var en amerikansk base frem til 1992. Efterfølgende blev den udvidet og forbedret af tyske VW i 1999, da bilkoncernen i årrække herefter havde et biltestcenter på Indlandsisen.

   

  Den eksisterende vej mellem Indlandsisen og Kangerlussuaq Havn er Grønlands klart længste vej, og den bruges flittigt af jægere, turistvirksomheder og forskere, da den giver adgang til både Indlandsisen og til store naturområder fyldt med moskusokser og rensdyr. Turistvirksomheder og universiteter/forskningsinstitutioner har vist stor interesse for det nye ATV-spor. Flere investeringer i turisthytter er undervejs ligesom flere klimaforskningsprojekter vil opstille måleudstyr og skabe bedre forståelse om de massive klimaforandringer, som vi oplever i Arktis.

   

  illustration af vej

   

   

  Arctic Circle Road

  Men ATV-sporet skal også bruges til forundersøgelser for anlæggelse af en rigtig (grus)vej mellem Sisimiut og Kangerlussuaq. Denne grusvej, døbt Arctic Circle Road, forventes at koste 400-500 mio.kr., men der er behov for bedre viden om vådområder og grus forekomster, før grusvejen kan projekteres og et B-overslag udarbejdes. Grønlands Selvstyre og Qeqqata Kommunia har hver især afsat 5 mio.kr. til disse forundersøgelser og projektering, og det er forventningen at de offentlige instanser finder en finansieringsløsning for anlæggelse og drift af Arctic Circle Road.

   

  Arctic Circle Road vil give anledning til at tiltrække helt andre investeringer end et ATV-spor. Adskillige lokale og internationale turistvirksomheder har vist stor interesse for at bygge hoteller, lodges og restauranter. Men forudsætningen for disse større investeringer er en grusvej, hvor almindelige busser og lastbiler kan bringe turister og forsyninger frem alle årets dage. Da der på nuværende tidspunkt ikke er nogen veje mellem by og bygder i Grønland, findes der ikke højfjeldshoteller liggende ude i den smukke natur i Grønland, hvilket ellers er den store attraktion i alle de andre arktiske lande.

   

  Arctic Circle Road vil således åbne op for helårsturisme i Grønland og sammen med de nye lufthavne i Nuuk og Ilulissat give mulighed for trekantsturisme, hvor turister får mulighed for at opleve flere regioner i Grønland uden at bruge alt for mange penge på flybilletter.

   

  SilverCircle_Midtregion
  Anbefalede artikler