Ny central position til Lolland: 10 minutter til Tyskland
Byggeriet af den kommende Femernforbindelse er skudt i gang, og Lolland Kommunes borgmester Holger Schou Rasmussen forudser et væld af nye muligheder over de næste 10 år – både for Lolland Kommune og for de virksomheder, der vil være med.
Indlæg af Borgmester i Lolland Kommune, Holger Schou Rasmussen (A)
Det bliver stort. Rigtig stort. Verdens længste sænketunnel er på vej. Fra Lolland over Femern til Centraleuropa. En 18 kilometer lang tunnel med 89 tunnelelementer på hver 217 meter og 73.000 tons. Eller det samme som 14.000 elefanter. Alene den nye arbejdshavn i Rødby bliver Nordeuropas største med et areal på 500.000 kvadratmeter, og fabrikken, hvor de store tunnelelementer skal bygges, kommer til at fylde, hvad der svarer til 240 fodboldbaner. Det er vilde, men fascinerende tal. Og det viser lidt om, hvad der venter. Både for borgere, virksomheder og investorer, der er klar til at se mod syd.
En ny begyndelse
Lolland får med Femernforbindelsen en ny, central position. Midt på den kommende transportkorridor mellem Skandinavien og Tyskland, såvel som mellem København og Hamborg. Her bliver let adgang til motorvejen, og med en opgraderet jernbane fra Ringsted mod Femern får vi samtidig kortere rejsetid og bedre forbindelser, også når det gælder transport med tog.
Samtidig – og i et lidt større perspektiv – glæder vi os over udsigten til en hurtig, effektiv og mere grøn godstransport, når godstrafikken fremover i større grad kommer til at køre via den korte rute over Rødby til Tyskland, fremfor via Fyn og Jylland. Det er en økonomisk og miljømæssig bedre løsning, og i øvrigt en rute, som blev brugt flittigt til godstransport, før Storebæltsforbindelsen åbnede i 1997.
Allerede nu kan vi mærke den første vækst. Vi forventer, at byggeriet over de næste ti år vil skabe op mod 5.000 ekstra arbejdspladser, og allerede nu er mange lokale og regionale virksomheder godt i gang; Aktiv El fra Nykøbing Falster og Nakskov skal stå for de elektriske installationer og VVS-opgaver, entreprenør-virksomheden Holbøll i Næstved tager sig af jordarbejdet ved nedkørsel og arbejdshavn, og det nye bygherrecenter i Rødbyhavn bliver hovedsageligt opført af Idebyg fra Nykøbing Falster, samt en række lokale underleverandører fra blandt andet Maribo, Holeby, Nakskov og Vordingborg.
Vi er klar
I Lolland Kommune lægger vi vægt på at tage godt imod de mange nye virksomheder og medarbejdere. Vi ønsker at tilbyde en fleksibel og effektiv erhvervsservice, en smidig og skræddersyet sagsbehandling, og vi er klar til at gå i dialog ved særlige behov. Vi ved, hvor vigtigt det er, at områdets erhvervsvirksomheder har gode rammebetingelser, og vi er ikke i tvivl om, at det er i et tæt samarbejde, at vi i fællesskab bedst kan udnytte de mange muligheder, som om det nye byggeri fører med sig.
Ved motorvejen i Maribo er vi desuden i færd med at udvikle en moderne erhvervspark, som på sigt vil komme til at dække 88 hektar, og vi arbejder benhårdt på at sikre gode forbindelser og tilkørselsforhold både mod motorvejen, omkring jernbanen og på tværs mod Fyn og Jylland.
Attraktivt - også for medarbejdere
Ingen virksomhed uden medarbejdere og også her har vi meget at byde på. Som noget helt unikt har vi f.eks. taget initiativ til at oprette Danmarks første internationale folkeskole; Lolland International School. Det er et gratis tilbud til internationale familier, hvor eleverne vil få et relevant og attraktivt skoletilbud med cambridgecertificeret undervisning i et internationalt miljø lokalt på Lolland. Et forhold, der kan gøre det lettere at tiltrække og fastholde medarbejdere fra udlandet.
På Lolland er der desuden gode boligtilbud, uanset om man er til mark, skov og hav, eller toppede brosten og krogede gader i en charmerende købstad. Har man familien med, er her desuden attraktive dag- og skoletilbud, højt til loftet og et social- og fritidsliv der især på outdoorområdet kan lidt ekstra. Med en ny station, centralt på Lolland, som bliver sidste stop før Tyskland, vil det samtidig blive lettere at pendle til og fra området, hvis man har behov for en større geografi.
Og sådan kan man blive ved. Jeg håber, at mange virksomheder har lyst til at gribe bolden og er klar til at være med.
I Lolland Kommune glæder vi os til at tage fat og til at byde jer velkommen!