<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
CE002G_act_1920

Når batterier kan holde til en nedbrydningshammers hårde kærlighed, kan de helt sikkert også holde til en cementblander, siger produktchef hos Makita, Jørn Peter Jensen.

I fremtiden kan tromleblanderen drives med solceller på bilens tag

 • TIL HÅNDVÆRKEREN
 • Værktøj
 • 2024-02-16
 • | Af Frank Ulstrup

  Hvis Makitas visioner om en batteridrevet cementblander bliver til virkelighed, kan den i princippet drives af solens stråler.

  IMG_7756_600Med solceller på taget af bilen er energiforsyningen aldrig ret langt væk.


  Der er tilsyneladende ingen grænser for, hvad man kan udstyre med batteri.

  Senest har Makitas hovedkontor i Japan udsendt en forespørgsel til sine datterselskaber rundt omkring i verden: Vurderer I, at der er et marked for en batteridrevet cementblander af tromletypen?

  Jørn Peter Jensen, der er produktchef i Makita Danmark indrømmer, at han umiddelbart var skeptisk, da forespørgslen tikkede ind:

  – På de fleste danske byggepladser er der jo byggestrøm og dermed ikke det helt store behov. Men sådan er det langt fra alle steder. Jeg kan f.eks. se, at vores kolleger i England er ellevilde med ideen, og at de har givet nogle meget positive tilbagemeldinger, lyder det.


  Et hårdt liv

  En anden af produktchefens betænkeligheder gik på det hårde liv, som mange cementblandere lever. De udfører dels et tungt og vådt arbejde, og dels får de ofte en tur med hammeren, når størknet beton skal bankes af. Vil battericeller og den indbyggede elektronik kunne holde til det?

  – Det var mine umiddelbare betænkeligheder, siger Jørn Peter Jensen, der dog hurtigt blev mere positivt stemt:

  CE001G_act_1600

   

  – Belært af erfaring, skal man passe på med at undervurdere ingeniørerne. Når de kan montere batterier på vores største nedbrydningshamre – og få det til at fungere trods de ekstreme påvirkninger – hvorfor skulle de så ikke kunne gøre det samme med en cementblander? Og når batterierne er tætte nok til at fungere på en højtryksrenser, hvorfor skulle de så ikke også være det på en cementblander?

  – Jeg endte med at konkludere, at de sikkert kan få det til at fungere, og at det kan blive en stor hjælp for mange rundt omkring i verden. Nu har vi i hvert fald givet vores input, og så må vi se, hvad der sker, lyder det.

  HR006G_act_1


  Mangler ikke mod

  Sikkert er det dog, at det ikke bliver mangel på mod, der vil holde Makita tilbage.

  Fra 1915, hvor koncernen blev etableret i Japan, har den nemlig produceret alt fra lysarmaturer og transformatorer til dagens batteridrevne håndværktøj og haveredskaber.

  Dertil kommer, at man sidste år præsenterede en batteridrevet mikrobølgeovn og et ligeledes batteridrevet køle/varmeskab til campister og håndværkere. Det er således hverken fantasien til nye ideer, eller viljen til at sende penge efter dem, der mangler.

  Et grønt symbol?

  Jørn Peter Jensen fortæller, at betonblanderen - hvis den kommer – kan blive et symbolsk billede på den grønne omstilling i bygge- og anlægsbranchen. Og ikke bare fordi blanderen vil blive drevet med batteri, men fordi batterierne kan oplades direkte med solens stråler:

  – Vi har gennem en årrække haft et samarbejde med Green Energy Scandinavia A/S, der bl.a. tilbyder tagmonterede solceller til håndværkerbiler. Cellerne oplader så en stor powerbank, som vores batteriladere kan kobles til.

  – Dermed bliver det i realiteten muligt at blande beton eller mørtel ude på en byggeplads – udelukkende ved hjælp af solens stråler. Det synes jeg er et lidt fascinerende billede – igen fordi sten, cement, sand og vand er nogle barske elementer, som så vil kunne tæmmes med ved hjælp af sollys og en hel masse avanceret elektronik. Det er helt bestemt en spændende fremtid, vi går i møde, lyder det fra Jørn Peter Jensen.

  Anbefalede artikler