<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Ny vinkelsliber fra Makita får ledningsværktøj til at ryste i bukserne
Ny vinkelsliber fra Makita får ledningsværktøj til at ryste i bukserne

Ny vinkelsliber fra Makita får ledningsværktøj til at ryste i bukserne

Fotos: Alexander Tengbjerg

Efter at Makitas nyeste 40V boremaskine kom på fint teaterbesøg, besluttede vi at sende dens fætter, en 40V vinkelsliber ud på samme kulturoplevelse. Her blev den mødt af store bunker metalstænger, som blot ventede på at blive skåret i småstykker. Ifølge producenten kan den nye vinkelsliber konkurrere med en 1000W maskine på ledning.

Batteridrevet værktøj er efterhånden blevet normen. Skal man finde en boremaskine på ledning kræver det efterhånden, at man tager på frilandsmuseet eller ind i Den Gamle By i Aarhus. Men når det kommer til vinkelslibere, er der stadig en åben krig mellem ledninger og batterier. Vi har før testet vinkelslibere med og uden batteri og vores testpanel har været splittet. Nogle sværgede til de kraftfulde vinkelslibere på ledning, mens andre foretrak fleksibilitet fremfor rå muskelkraft.

 

Derfor var vi spændte på at se hvad Makitas nye 40V vinkelsliber kunne præstere. Med et 40V batteri går man ikke på kompromis med ydeevnen, og der er stadig fuld fleksibilitet. Spørgsmålet kunne så lyde: Er 40V at skyde over målet eller ender man ud med en vinkelsliber, der står imellem to lejre uden at brilliere?

 

Rolf Hansen, skiltemaler og scenograf fik den i hænderne og efter nogle ugers bekendtskab var han klar til at svare på alle de store spørgsmål.

 

Makita_Vinkelsliber4_1600
Makita_Vinkelsliber7_1600
 
 

 

Flot balance

Først må man se på vægten. Makitas nye 40V batterier vejer godt til, men det viste sig ikke at være et problem:

 

- Selve maskinen er utroligt let, siger Rolf og vejer den med hænderne. Han finder herefter en ældre vinkelsliber med ledning frem.

 

- Den her vinkelsliber vejer det samme som Makitas. Men al vægten er samlet omkring koppen. Makitas her er fordelt mellem koppen og batteriet. Det giver den et helt perfekt tyngdepunkt, fortæller Rolf, mens han balancerer maskinen på langefingeren.

 

- Når man har stået med den i flere timer, er det noget man for alvor værdsætter, siger Rolf og fortsætter:

 

- Knappernes placering er også perfekt. Du kan tilgå alt med en enkel hånd, hvilket jo er vigtigt med en dødemandsknap. Men man kan også indstille den så den bare kører derudaf uden at man skal have fingeren på knappen. Personligt er jeg glad for at man har begge muligheder. Klingen stopper næsten med det samme når man fjerner hånden fra startknappen, så hvis man kommer til at lægge den fra sig, skærer den ikke gulvet op, fortæller Rolf og hentyder til den vinkelsliber han bruger i hverdagen.

 

En anden mindre feature er at beskyttelsesdækslet kan justeres uden værktøj:

 

- Det er utroligt rart. Skal man bare skære 100 tykke stålrør over, som jeg de sidste uger har haft fornøjelsen af at gøre, så er det jo ligegyldigt. Men jeg står ofte med finnish-opgaver, hvor der skal skæres skruer og søm over i lidt mærkelige positioner, og her var det en stor hjælp at jeg kunne justere dækslet uden besvær. Det er et intuitivt system, som er en velkommen feature, forklarer Rolf.Fuld kontrol

Rolf tager igen den gamle vinkelsliber frem, som han til hverdag har brugt. Da han tænder for den, giver den i starten et heftigt ryk. Samtidig er der en meget intens larm fra den. Herefter bliver Makitas vinkelsliber startet op:

 

- Der er ingen vibrationer og ryk. Der er en enorm kraft, men man er hele tiden i kontrol. Den har derfor været velegnet til de tunge opgaver, hvor den i timevis har skullet tygge sig igennem diverse metaller. Men den har også været fin til de små tilretningsopgaver, hvor et fejltrin kan være dyrt. Her overraskede den mig, da jeg ikke havde turde, at den magtede både det grove og finere arbejde.

 

- Den skive jeg har brugt til vinkelsliberen, har ikke været den bedste og med vinkelslibere er det jo ofte sådan, at tilbehøret er lige så vigtigt som selve maskinen. Men vinkelsliberen har evnet at kompensere for skivens kvalitet (eller mangel på samme). Så selv med en mindre god klinge kunne jeg opnå fine og hurtige snit.

 

Makita_Vinkelsliber5_1600

 

 

Den endelige dom

Det store spørgsmål er så, kan denne maskine så konkurrere med de tunge vinkelslibere med ledning? Og har den stadig fleksibel nok til håndværkeren på farten?:

 

- Den har kunnet dække alle mine behov, og jeg har svært ved at se at den ikke også skulle kunne dække behovet på selv store byggepladser. Jeg er altid på farten og er afhængig af, at have mit værktøj med mig og ville være glad for at have en vinkelsliber som denne. Det er selvfølgelig udfordrende, at man skal til at have nye batterier og ladere med sig. Men jeg glemte på et tidspunkt 40V-laderen, men jeg nåede slet ikke at dræne batteriet efter en hel dags arbejde, så har man et par batterier i bilen, har man slet ikke brug for at have laderen med sig. Samtidig tror jeg også, at mange vil skifte helt over til Makitas 40V-serie i fremtiden og over tiden lade deres 18V batterier gå på pension. Den power de tilbyder, er noget der virkelig kan give akku-værktøjet førertrøjen, afslutter Rolf.

 

 

 

Tekniske specifikationer:

Makita Vinkelsliber XGT GA023GZ

Spænding: 40V

Omdrejninger: 3.000 – 8.500 min.

Klingehul Ø: 22,23 mm

Skivediameter: 125mm

Nettovægt (m. batteri): 4,4 kg

Lydeffektniveau:

Lydtrykniveau: 81 dB(A)

Vibrationsniveau: 6,5 m/s²

 

Tak til Rolf Hansen

Rolf Hansen er uddannet skiltemaler og er blandt landets dygtigste scenografer, der har fået flere priser for sit arbejde.