<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Protræt-1500

Håndværkerne skal turde pege på de bæredygtige valg

 • Byggeriets udvikling
 • Målbar bæredygtighed
 • Uddannelse og Rekruttering
 • 2023-09-05
 • | Af Mikkel Weber Sandahl
 • For udviklingskonsulent i Dansk Håndværk og vært på Podcasten "Den Nysgerrige Håndværker" Mads Okking er det afgørende, at de udførende kommer mere på banen i den grønne omstilling. Det kræver en aktiv indsats fra den enkelte mester, hvor man tør bruge sin viden og præsentere bæredygtige muligheder, ligesom der skal gøres op med tid som den vigtigste faktor på opgaverne.

  Den bæredygtige dagsorden præger alle aspekter af byggebranchen i dag, men hvis man som mindre håndværker ønsker at gøre noget ekstra, så skal man ifølge udviklingskonsulent i Dansk Håndværk Mads Okking ofte selv opfinde løsningerne:

   

  - Der er rigtig mange små håndværksvirksomheder, og vi skal som branche hjælpe dem med at agere bæredygtigt. Store virksomheder gør i dag mest for at være bæredygtige, men når man har 300 ansatte, kan man nemmere ansætte en bæredygtighedsekspert, end Tømrermester Planke med fem svende, hvor lillemor laver regnskab – her skal vi hjælpe ham som branche.

   

   

  Fremtidens håndværkere skal blive ved med at være nysgerrige

  Mads Okking mener, at mere uddannelse af de udførende er vigtigt og i særdeleshed efteruddannelse, nu hvor branchen udvikler sig så drastisk med nye krav.

   

  - Det er tydeligt, at man i dag ikke bare kan nøjes med et svendebrev. Der er for håndværkere meget tit en stolthed over fortidens håndværkstraditioner, eksempelvis inden for stenhugger- og murerfaget, som er min egen baggrund, og derfor er der en indgroet modstand mod at skulle ændre på noget, der altid har fungeret, siger Mads og fortsætter:

   

  - De udførende kunne efter min mening godt bruge lidt mere nysgerrighed efter at tilegne sig ny viden og være mere nørdede i forhold til de materialer, som de bruger. For der er brug for håndværkere, som tør være eksperter. Lige nu er det ofte rådgiverne, der optræder som ekspert, og som så tegner en forsikring – her skal en del af ekspertisen flyttes over hos håndværkeren, som ligeledes skal huske at sikre sig. Eksempelvis i forhold til de nye krav i Bygningsreglementet om LCA-beregninger, så har de udførende en dyb viden om hvilke materialer, der er brugt og omfanget, og her skal vi hjælpe dem med at videreformidle oplysninger til rådgiver og bygherre.

   

  Giv kunderne et grønt tilbud også

  Ifølge Mads Okking bør der hele tiden være samtaler med kunder om bæredygtige muligheder på opgaverne, eksempelvis kunne man forestille sig, at man som kunde får to tilbud – et grønt tilbud og et almindeligt tilbud – så man bliver tvunget til at tage stilling, ligesom med organdonation eller økologi.

   

  - Folk er villige til at prioritere det grønne, men de skal tage stilling. Lige nu er der 15 % af os, der køber økologisk, men det stiger hele tiden, og det samme vil også gøre sig gældende for bæredygtigt byggeri. Håndværkerne skal tydeliggøre de bæredygtige valg i processen i forhold til maskiner, affald, materialer, strøm osv. I fremtidens byggebranche er der helt bestemt en vigtig plads til den klima-ambitiøse håndværker, som bygherren kan tage med på råd.

   

   

  Vi skal gøre op med tid som den afgørende faktor

  Mads Okking fremhæver, at der for bygge- og anlægsopgaver er visse fastlagte priskuranter, som belønner omfang og volumen fremfor kvalitet, hvilket ikke er befordrende for bæredygtighed.

   

  - Der er visse strukturelle ændringer, som er nødvendige for at bygge mere bæredygtigt, ligesom det er vigtigt med mere samarbejde tværfagligt for at mindske spild og konflikter. Når ressourceforbruget skal bringes ned, så skal samarbejdet også optimeres, siger Mads Okking og pointerer, at vi i dag har viden og løsningerne til at bygge bæredygtigt, men det kræver, at der skal gøres op med tid som den afgørende faktor:

   

  - Tid er penge, men efter min mening vil det ikke længere være den vigtigste parameter på et byggeprojekt – det bliver bæredygtighed. Og hvis vi snakker om de helt overordnede ændringer i vores samfund, så må vi redefinere velstand, så det ikke kun drejer sig om økonomi. Fagbevægelsens motto har altid været: Gør din pligt og kræv din ret! Men det kræver også noget at være borger, og lige nu er borgerpligten ikke at gøre noget, som forværrer klimaet for den kommende generation. Jordkloden skal nok klare sig, men det bliver lige så stille utåleligt for mennesker at være her på jorden – og det kræver, at vi ikke bare gør, som vi altid har gjort.  Anbefalede artikler