Gyprocs fabrikschef, Søren Arens har siden udmeldingen om lukning af fabrikken, arbejdet intenst på at få de berørte medarbejdere videre i nyt job.
Gyproc-fabrik i Kalundborg skal bruges til lager og rådgivning
I 2024 blev den sidste danskproducerede gipsplade fremstillet på Gyproc-fabrikken i Kalundborg, og nu forbereder virksomheden sig på at omdanne de eksisterende faciliteter til lager-, salgs- og distributionscenter, hvor omkring 50 medarbejdere bliver en del af den nye organisation.
Arbejdsmarkedschef i Kalundborg Kommune, Lasse Bjerregaard, sammen med Søren Arens, fabrikschef hos Gyproc.
Fremover vil Gyprocs gipsplader til det danske marked hovedsageligt blive produceret i Skandinavien, herunder på det CO2-fri produktionsanlæg i Fredrikstad, Norge. Desuden flyttes produktionen af akustiklofter til en søsterfabrik i Tyskland, hvorfra akustikløsninger vil blive leveret efter foråret 2025.
Læs også: Saint-Gobain Denmark henter ny CEO fra Sweco
Succesfuld indsats for medarbejderne
Fabrikslukningen, der blev annonceret i sommeren 2023, medførte behov for nyt job til cirka 100 af Gyprocs 150 medarbejdere. Takket være et tæt samarbejde mellem Kalundborg Kommunes jobcenter, faglige organisationer og outplacement-bureauer er det lykkedes at finde nye jobmuligheder til langt de fleste berørte medarbejdere. Lokale virksomheder har ydet stor opbakning, og jobcaféer samt speeddating-forløb har resulteret i over 400 jobsamtaler fordelt på fire dage.- Mange medarbejdere har fundet nye, spændende stillinger i lokale virksomheder, mens resten stadig er i gang med at finde deres næste udfordring, siger fabrikschef Søren Arens. Han understreger, at Gyproc og jobcentret har haft fokus på at styrke medarbejdernes selvtillid og kompetencer gennem kurser, CV-træning og samtaleforløb.
Styrket selvtillid gennem opkvalificering
Ifølge Søren Arens har mange af de tidligere medarbejdere haft lange ansættelser hos Gyproc og var derfor usikre på deres muligheder på arbejdsmarkedet.
- Flere troede ikke selv på, at deres erfaring kunne bruges andre steder. Men da vi begyndte at sætte ord som processtyring og lagerstyring på deres kompetencer, blev det tydeligt, at det ikke var manglende kvalifikationer, men derimod selvtilliden, der skulle have et løft. Her har jobcentret og outplacement-bureauerne gjort en fantastisk indsats, forklarer han.
16 lokale virksomheder, offentlige såvel som private, mødte op til en række jobcafédage hos Gyproc, hvilket resulterede i over 400 jobsamtaler.
Læs også: Saint-Gobain Weber i Karlstrup: Produktions-stop i tre timer for at forebygge ulykker
Sidste skifte sker i 2025
Selvom produktionen gradvist bliver nedlagt, arbejder enkelte medarbejdere stadig med at holde gang i produktionen frem til foråret 2025. Ambitionen er at sikre tilstrækkelige produkter til markedet, indtil produktionen er fuldt overflyttet til de nye faciliteter i Norge og Tyskland. Parallelt fortsætter dialogen med lokale virksomheder for at sikre, at de sidste medarbejdere også får nye jobmuligheder.Søren Arens (tv), fabrikschef på Gyproc sammen med Rikke Maria Lykke fra Kalundborg Kommune og Brian Engberg fra outplacement-bureauet AS3.
Godt samarbejde gav resultater
Kalundborg Kommune fremhæver samarbejdet mellem Gyproc, lokale virksomheder og jobcentret som en afgørende faktor for det vellykkede forløb.- Selvom udgangspunktet var trist, har vi oplevet et rigtig godt samarbejde, der har givet os mulighed for at holde fokus på medarbejderne og finde gode jobmuligheder til dem på kort tid, siger arbejdsmarkedschef Lasse Bjerregaard.
Han tilføjer, at forløbet viser, at det aldrig er for sent at blive opkvalificeret og lære nyt.
- Det har været positivt at se, hvordan god planlægning og dialog mellem alle parter kan skabe en konstruktiv proces, der har resulteret i konkrete og holdbare løsninger for medarbejderne, afslutter han.