Glad, nu fastansat Susan
Grøn Vækst A/S tager socialt ansvar
At få en chance til giver værdi for både menneske og virksomhed. Det mener anlægsgartner Grøn Vækst A/S, der fastansatte Susan, som var tæt på at skulle på førtidspension. Nu trives hun i en deltidsstilling hos anlægsgartneren.
At sorge for at affaldssorteringen spiller er en af Susans mange opgaver
Susan hjælper med alt muligt løst og fast i Grøn Væksts værksted
Hos Grøn Vækst A/S kan man kun opfordre til, at man finder steder i virksomheden, hvor det giver mening at ansætte personer, som har brug for en chance til, selvom de ikke kan arbejde fuldtid.
- Næsten alle virksomheder har f.eks. brug for den der person – eller flere af dem – som sørger for, at en masse småting kører i det faglige, men hvor der måske ikke er opgaver nok til en fuldtidsstilling. Susan sætter en kæmpe ære i at gøre det godt, og hendes glæde ved at arbejde smitter af. Det er en win-win situation for os, at have ansat hende, siger Thomas Olesen, den ene direktør i Grøn Vækst A/S i en pressemeddelelse.
Da det kommunale system klassificerede Susan som noget nær handikappet, var hun lige ved at give op. Hun havde været igennem en lang og hård udredning, som skulle vurdere hendes arbejdsevne, på baggrund af udfordringer med tal- og ordblindhed, dårlig arbejdshukommelse og en nedslidt, gigtplaget skulder.
Susan havde egentlig haft et langt arbejdsliv, som bl.a. køkkenassistent, med job på bl.a. Gerlev idrætshøjskole, og med fabriksarbejde hos store virksomheder som Berendsen og Ecophon m.m. Men i hendes seneste job ramte stressen med et brag, da arbejdsgiveren – en bouillon-fabrikant som gik konkurs og måtte fyre folk samtidig med, at de, der blev tilbage, måtte løbe både to og tre gange så hurtigt.
Susan blev sygemeldt, og der var snak om førtidspension, men der var også mulighed for en udredning, med henblik på at fastsætte hendes arbejdsevne. Her fandt man frem til, at hun måske ville kunne varetage et job nogle få timer i ugen.
En venlig sagsbehandler hjalp Susan i gang med at kigge efter potentielle jobsteder, i første omgang i praktik, mens udredningen blev gjort færdig. Hun havde hørt, at de manglede en slags ’alt-mulig-mand/kvinde’ i Grøn Væksts Roskilde afdeling. Her startede Susan kort tid efter og blev med egne ord med ’varmt modtaget’.
Pappressen betjenes kyndigt af Susan, naar der skal sendes pap til genbrug
Hos Grøn Vækst varetager Susan opgaver som affaldssortering, vask af arbejdstøj så det kan genanvendes, oprydning, rens af maskiner, fejning, og andet forefaldende arbejde, primært i virksomhedens værksted og maskinhal. Hun er fastansat til 5 timer i ugen.
- Jeg kunne slet ikke forestille mig at gå hjemme og være på f.eks. førtidspension. Selvom det var skræmmende at skulle i gang med at arbejde igen, så er jeg rigtig glad for det. Det giver mig noget at stå op til, siger Susan Olsen.
Susan er i dag 53 år og håber, at hun kan bidrage og have et arbejde i mange år endnu.
Alle virksomheder skal tage socialt ansvar
Socialt ansvar i virksomheder er i fokus og er gået fra at være noget, nogle få gør, til i stigende grad at være et forretningsparameter. Rapportering i årsregnskabet på samfundsansvar eller CSR (Corporate Social responsibility) er et lovkrav for mange danske virksomheder, og i de kommende år vil nye lovkrav fra EU, bl.a. det såkaldte Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), lægge yderligere pres på mange virksomheder, om rapportering og handling på bl.a. social ansvarlighed og social bæredygtighed.
Der er flere gevinster at hente ved at tage socialt ansvar, f.eks. større medarbejdertilfredshed og nye forretningsmuligheder.