<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
FOTO 1 Professionel Indretning

Professionel bilindretning kan optimere arbejdsprocesserne, besparelser på bundlinjen, såvel medvirke til et bedre miljø.

God indretning af varebilen kan ses på bundlinjen

 • Varevogne og Transport
 • TIL HÅNDVÆRKEREN
 • 2022-11-23
 • | Tekst af Sean Fitzgerald Coard

  Der findes mange spændende nye varevogne, kassevogne og pick-up’s, der kan få dig fra A til B og som har en masse pladskapacitet til dit værktøj og dine materialer, men Mika Hamalainen fra firmaet Bott-Danmark mener, at der er mange håndværksfirmaer, som ikke kender fordelene ved en professionel bilindretning.

  Bygge- og Anlægsavisen har talt med direktør Mika Hamalainen fra firmaet Bott-Danmark A/S, der er en af de førende producenter af bilindretning, arbejdspladssystemer og værkstedsindretning på verdensplan.

  Sammen med licenspartnere og importører i hele verden opfylder de lokale behov individuelt – lige fra rådgivning og planlægning til montage. Hovedsædet i Tyskland samler de forskellige erfaringer og inputs fra alle lande for at kunne tilbyde hvert land innovative kvalitetsløsninger og dermed ideelle forudsætninger for effektiviteten i kundernes daglige arbejde.

  FOTO 2 hamaliainen_mika_unternehmenMika Hamalainen er direktør for Bott-Danmark A/S, der har bilindretning som sin spidskompetence, hvilket tæller 80-85% af firmaets omsætning.


  Med en professionel bilindretning får du en helt anden arbejdsdag, der letter håndværkeren eller entreprenørens dagligdag, heriblandt overblikket. Det skal være tidsbesparende at finde dét værktøj, der skal bruges på hver enkelt opgave og det må ikke rode i dit køretøj. Derudover er det vigtigt med en bilindretning, der giver dig som medarbejder en høj sikkerhed.

  Vidste du f.eks. at en færdigmonteret varevognsindretning med lavere vægt giver et mindre brændstofforbrug, hvilket reducerer din virksomheds CO2-udledning.

  Det giver bl.a. din virksomhed bedre signalværdi til medarbejdere, kunder, såvel overfor omverdenen. Endvidere er du medvirkende til et bedre miljø nu og for fremtiden. Sidst men ikke mindst kan det ses på brændstofforbruget, hvilket gør at du kan få en bedre bundlinje.

  Vi har konstateret, at hvis du laver en varevognsindretning selv i f.eks. aluminium eller krydsfiner, tager det dig ca. en dag at bygge.

  Men det anbefales at outsource denne del til en virksomhed, der har dette som en af sine spidskompetencer, som har hands-on og som ved hvad der vil virke for dig og din virksomhed. Samtidig har du færre udgifter til brændstof og sparede ressourcer på ikke at skulle montere varevognsindretningen selv.

   

  Bott-Danmark A/S har tre ben i deres forretning, som er bilindretning, værkstedsindretning og produktionslinier. Først nævnte forretningsområde tegner 80-85% af omsætningen, hvilket gør at vi her på Bygge- & Anlægsavisen syntes, at det er relevant at kigge dem over skuldrene, da der kan være meget at hente på bundlinjen for landets håndværkere og entreprenører.

  Flere og flere håndværkere og entreprenører begynder at have eldrevne køretøjer. Derfor er det interessant at høre nogle af de gode indspark Hamalainen fremhæver.

  Opbygningen skal være så let som muligt, f.eks. ved at benytte aluminium og herved hiver man ikke en masse strøm ud af batteriet.

  Ofte vejer en opbygning 50-200 kg afhængig af varevognens størrelse. En anden ting der er vigtig, er at opbygningsmaterialerne er TÜV crash testet og godkendt, hvilket sker i Østrig og Tyskland. Samme forskrifter har de andre store aktører indenfor bilindretning.

  Tendenserne i markedet er sikkerhed og alsidigheden ved at man har et værksted på hjul. Håndværkeren har sit værktøj og tilbehør lige ved hånden.

  Endvidere bekræfter Mika Hamalainen vores konstateringer, at der er flere og flere virksomheder, der har fokus på skiftet til elbiler / elvarevogne, bl.a. grundet politikernes pres i storbyerne for en grøn udrulning, såvel signalet til omverdenen at man tager ansvar.


  Der er stor konkurrence på markedet for bilindretning, men de er kun en håndfuld af specialiserede firmaer i dette felt.

   

  Ny varebilsindretning kan spare en millioner i brændstof om året


  En klimarapport som en stor entreprenør og håndværkervirksomhed har fået udarbejdet i.f.m samarbejde med en anden udbyder indenfor varevognsopbygning, viser at over 90% af deres CO2-udledning kom fra deres store vognpark på flere hundrede varevogne, hvoraf hovedparten havde bilindretning i krydsfiner.

  Tidligere brugte virksomheden en dag på at bygge bilindretningen selv, men har sidenhen valgt at få en færdig løsning i stedet.

  En Rådgivningsvirksomhed som bl.a. har bæredygtighed som speciale lavede beregninger på, hvor meget Co2 de kunne spare, hvis de ændrede hele deres vognpark med indretning, der har en lavere vægt end bilerne med krydsfiner.

  Her fremgik det, at der kunne spares ca. en halv million i brændstof om året med de nuværende brændstofpriser, når hele flåden havde fået ny indretning. Samtidig ville CO2 udledningen blive reduceret med forventeligt 90 ton CO2 om året.

   

   

  Nogle af de ting vi har erfaret, som man skal være særligt opmærksom på, hvis man vælger at få en udbyder på markedet til at varetage sin opbygning, er at funktionaliteten og sikkerheden er i top. At man som virksomhed kan flytte sin opbygning fra den ene vogn over i den anden vogn, når man ønsker at udskifte sin gamle varevogn.

  Her oplyser Mika Hamalainen, en opbygning kan gøres 2-3 gange, svarende til en holdbarhed på ca. 12 års virke.

  Opbygningen skal være alsidig, således at den kan bruges i forskellige henseende. Endvidere skal den matche til din dagligdag og fungere problemfrit.

  Miljødelen er også vigtig i disse tider og sidst men ikke mindst skal prisen også passe.

  Ved at outsource sin bilindretning kan din flåde være ensrettet i modsætning til, når det er selvbygget af de forskellige medarbejdere.

  Med en ensartethed kan dine medarbejdere / kollegaer bytte køretøj, uden at det skaber udfordringer i dagligdagen, da alt har sin plads uanset hvilken vogn, der vælges til dagens opgaver.

  Man kan ved en opbygning overveje at påføre solceller på taget. Herved slipper man for at ”køre rovdrift” på vognens batteri.

  Til gengæld lader man solcellerne komme med strøm til sit værktøj. Solcellerne på taget limes fast og ellers benyttes beslag.

  Hvis man vil have tagbøjler på sin varevogn, er det svært med beslag, det skal man lige være opmærksom på.

  Til gengæld ved brug af lim, er det svært at tage solcellerne af igen. De følger simpelthen med varevognen ved et salg. 

  Anbefalede artikler