Kenneth Poulsen, salgschef i Randers Tegl og Steen Madsen, administrerende direktør hos Genbrugssten
Genbrugte mursten skal nu ud på et større marked
Teglkoncernen Randers Tegl er klar til at tage genanvendelse af mursten til næste niveau på markedet og udvider sit samarbejde med Genbrugssten ApS til også at gælde Skandinavien, Tyskland og Benelux.
Kenneth Poulsen og Steen Madsen
Flere og flere efterspørger brugte mursten, og markedet er på vej ind i en ny fase. For virkelig at være konkurrencedygtige skal der være 100 % styr på produktet, leveringen og leveringssikkerheden. Sådan lyder det fra Randers Tegl A/S og Genbrugssten ApS, som siden 2017 har specialiseret sig i genbrug af mursten i byggeriet.
Derfor ønsker de to parter nu at tage deres samarbejde et skridt videre. I februar i år underskrev Randers Tegl og Genbrugssten derfor et strategisk og kommercielt samarbejde om salg af genbrugssten. Siden har parterne samlet værdifulde erfaringer især gennem en god dialog med Randers Tegls store forhandlernetværk.
Det har ført til, at de to parter er nået til enighed om, at Randers Tegl overtager salget af genbrugssten fra Genbrugssten fra 1. januar 2025.
- I løbet af året har vi præsenteret genanvendte teglsten fra Genbrugssten for vores forhandlere og har generelt oplevet en stor interesse for produkterne. Dialogen med forhandlerne har også skærpet vores blik på, hvad der skal til for, at vi for alvor får det her marked til at tage fart.
- Vi tror på, at vi ved at samle hele salget hos vores store distributionsnetværk kan give udviklingen et markant skub i den rigtige retning, fortæller Kenneth Poulsen, der er salgschef i Randers Tegl.
Steen Madsen, som er administrerende direktør hos Genbrugssten ser ligeledes store perspektiver i aftalen.
- Vi har arbejdet hårdt og dedikeret siden 2017 med dette område, og når vi kigger på både efterspørgsel, udvikling i lovgivning og erhvervslivets fokus på klimaregnskab, tyder alt på, at markedet er modent til et gennembrud. Skal det lykkes, kræver det en styrket professionalisering i forhold til blandt andet tilgængelighed, markedsføring og salg, og her har vi stor tiltro til, at vores aftale med Randers Tegl kan løfte brugen af genbrugssten til industriel skala, forklarer Steen Madsen.
Lovgivning og grønne pionerer skubber markedet
Hvad angår den lovmæssige udvikling har Steen Madsen bemærket, at regeringen med bred opbakning før sommerferien indgik en aftale om strengere klimakrav til nye bygninger, hvilket betyder, at CO2-grænsen for byggeri skal falde til 7,1 kg fra 1. juli 2025.
Desuden betyder EU-lovgivningen, som i øjeblikket er ved at blive indfaset, at virksomheder i stigende grad skal dokumentere deres klimapåvirkning. Konkret vil flere og flere virksomheder tage beslutninger med den grønne bundlinje for øje.
- Eksempelvis vil det betyde, at CO2-påvirkningen fra de bygninger, en virksomhed ejer, eller for den sags skyld bygninger virksomheden lejer sig ind i, vil spille en væsentlig rolle for virksomhedens samlede klimaregnskab. Allerede nu ser vi flere store virksomheder, der af den grund forpligter sig til i højere grad at vælge mere CO2-besparende byggematerialer, og det puster til efterspørgslen efter f.eks. genbrugssten, siger Steen Madsen.
Den grønne omstilling af byggebranchen ligger også bag Randers Tegls beslutning om at samarbejde med Genbrugssten.
- Mursten har været anvendt i Danmark i mere end tusind år og har nogle fantastiske kvaliteter i forhold til både æstetik og levetid. Hvis vi også i fremtiden skal nyde godt af de kvaliteter i vores byggeri, kræver det, at vi både nedbringer CO2-udledningen for produktionen af nye teglsten, og at vi bliver bedre til at genanvende brugte sten. Derfor arbejder vi målrettet med begge dele, fortæller Kenneth Poulsen.
Skalering er nødvendig
Genbrugssten er dog ikke et billigt materiale, og prisen på genbrugssten er normalt lidt højere end nye. Nøglen til at løse denne udfordring er at kunne skalere op, siger Steen Madsen, og forklarer:
- Der er fra nogle sider i dag en villighed til at betale mere for en sten med et mindre CO2-aftryk, fordi det understøtter den grønne bundlinje. Det er dog klart, at skal genbrugssten være en kommerciel succes – og med succes mener jeg, at de kommer til at udgøre et tocifret antal procent af den samlede omsætning af tegl – så kræver det en konkurrencedygtig prisudvikling. Her bliver det afgørende, at vi via samarbejdet med Randers Tegl kan løfte volumen, så vi på sigt kan sænke stykprisen.
Hos Randers Tegl har man samme opfattelse:
- Den udvikling vil vi gerne være med til at skubbe på. Ikke mindst fordi vi har en stor tiltro til det her marked. Sammen med Genbrugssten har vi desuden udviklet et nyt teglprodukt, hvor mindst 30 procent af råmaterialerne kommer fra kasserede genbrugssten. Produktet får samme pris og høje kvalitet som vores øvrige teglprodukter, og det kan således være med til at gøre teglsten med reduceret CO2-aftryk tilgængeligt for et større kundesegment allerede på den helt korte bane, siger Kenneth Poulsen.
Nogle ag de mursten, som Genbrugssten modtager, er beskadigede og kan ikke genbruges, og disse sten anvendes i murstensserien ReClay.
Genbrugte sten til byggeri
Mursten er et af de mest holdbare byggematerialer, og der findes bygninger i mursten, der har stået i over tusind år. Denne lange levetid gør mursten til et oplagt valg for genanvendelse, især i en tid, hvor bæredygtighed spiller en afgørende rolle i byggeriet.
Traditionelt set er mursten fra nedrevne bygninger blevet knust og brugt som vejfyld eller andre sekundære formål. Men mange af stenene er i god stand og det betyder, at store mængder brugbare mursten går til spilde.
Genbrugssten ApS renser, sorterer og klargører de brugte sten til genbrug i nye byggeprojekter. Ved genanvendelse af mursten bevarer man ikke kun den oprindelige kvalitet og æstetiske værdi, men bidrager også til en betydelig reduktion af CO2-udledningen i byggeriet.
COWI oplyser, at der hvert år i Danmark bliver nedrevet bygninger, der tilsammen indeholder omkring 40 millioner mursten.