Fremtidens håndværkerbranche får egen festival
Building Green lancerer en ny festival HÅNDVÆRK, der skal være med til at fremtidssikre branchen og tage vigtige emner op. I Lokomotivværkstedet d. 24.-25. januar der både være viden, politisk debat, værksteder og underholdning.
Det sker med en ny festival kaldet HÅNDVÆRK, der finder sted i København den 24. og 25. januar 2024, og som vil sætte fremtidens håndværkerbranche i fokus.
Få de biobaserede materialer i hænderne
Når man ser på, hvordan fremtidens håndværkerbranche mon bliver, er der ingen tvivl om, at biobaserede og alternative materialer bliver vigtige i den grønne omstilling. Det vil kræve, at håndværkerne sætter sig ind i materialerne og lærer at bygge med dem, og det tager lang tid at lære materialerne at kende. Derfor kan det kun gå for langsomt for håndværkerne med at få de biobaserede materialer i hænderne og gøre sig erfaringer, ifølge Morten Gisselbæk, der er projektudvikler i Videncenter for Håndværk – Bæredygtighed:
- Det er vigtigt, at man som håndværker forstår byggematerialers egenskaber og hvorfor de reagerer som de gør. Naturmaterialer er organiske og kan naturligt håndtere fugt. I de sidste 5-6 år har det mest været rådgivere, arkitekter og ejendomsbranchen, der har nørdet grønne løsninger, men nu er tiden kommet til at de udførende, altså håndværkeren og entreprenørerne, skal løftes og have udvidet deres værktøjskasse med mere bæredygtige materialer og byggemetoder. Derfor er HÅNDVÆRK et vigtigt samlingssted, hvor nysgerrige kan mødes og afprøve nye materialer og løsninger, siger Morten Gisselbæk i en pressemeddelelse.
Behov for flere hænder og mere diversitet
En anden udfordring er at der er brug for, at flere unge vælger håndværksfag, for branchen mangler hænder, og som det ser ud nu, vil der mangle endnu flere håndværkere i fremtiden.
Festivalen vil også sætte fokus på diversitet i branchen. Og en af dem, som bakker op om festivalen, er Mette Schak Dahlmann, der også er kendt som Mette Murer. Hun er en vigtig stemme, når det handler om diversitet i håndværkerfagene:
- Diversitetssnakken er vigtig, fordi vi i dag har en branche og en kultur, hvor det ikke altid er fedt at være kvinde. Hvis vi skal have flere kvinder, er vi nødt til at tale om kulturen i branchen og om de fysiske forhold, som ofte ikke passer til kvinder. Der skal for eksempel også laves værnemidler og arbejdstøj til kvinder, så knæpuderne ikke sidder på skinnebenet. Håndens arbejde er jo ikke kønsbaseret, hænderne udfører det samme stykke arbejde, og i fremtiden håber jeg på en branche i balance, hvor vi kan fokusere på faglighed og ikke køn. Jeg håber, at rigtig mange håndværkere vil tage sig tid til at deltage på festivalen, så vi kan mødes og tale om det vi alle til fælles – nemlig vores håndværk.
Om HÅNDVÆRK
HÅNDVÆRK er skabt af teamet bag Building Green, der har udviklet events og konferencer til byggebranchen siden 2011. De står blandt andet bag Danmarks største bæredygtighedsevents for byggeri og arkitektur; Building Green København og Building Green Aarhus, der hvert år samler mere end 10.000 fagfolk. Building Green er toneangivende inden for bæredygtighed i byggeriet og har formået at samle byggebranchen om de vigtige debatter og vidensdeling i mere end 12 år. Efterspørgslen efter at få mere fokus på den udførende del af byggeriet er stor, og derfor har Building Green nu lavet et nyt initiativ udelukkende med fokus på håndværkere og de udførende i byggeriet.
·
HÅNDVÆRK bliver afholdt den 24. og 25. januar i Lokomotivværkstedet, Otto Busses vej 5A, 2450 København SV
Partnerliste
HÅNDVÆRK er støttet og bakket op af følgende partnere: STARK, Carl Ras, Havnens Hænder, Genbyg, DI Byggeri, Byggeriets Uddannelser, Boss Ladies, Boligfonden Kuben, Byggeriets Samfundsansvar, NEXT, DI, Dansk Håndværk, Træfagenes Byggeuddannelse, DI Byggeri Træsektionen, Foreningen Lærlinge for Bæredygtighed, Træinformation, BAT Kartellet, Videnscenter for Håndværk, Design & Arkitektur, Værdibyg, SkillsDenmark, Videncenter for Håndværk – Bæredygtighed, VIGOT, GSV, Rådet for Bæredygtigt Byggeri, XL Byg, Ekstra Bladet og Teknologisk Institut.