<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Billede 3

Farverig hotelfacade i Nuuk bruger nordlysets nuancer

 • Nordatlantisk Byggeri
 • Tag og Facade
 • Byggeriets udvikling
 • 2024-05-21
 • | Af Redaktionen
 • | Fotos af Rockpanel

  Hotel Aurora i Nuuk er inspireret af nordlyset med sin brug af grøn og lilla. Facaden er bygget med Rockpanel Chameleon-plader, der kan modstå Grønlands barske klima og bevarer farverne.

  I udkanten af Nuuk er Entreprenørdalen under udvikling fra industriområde til en ny, attraktiv bydel med boliger, rekreative områder og spændende arkitektur. Det kommer til udtryk på det lokale Hotel Aurora, der er opkaldt efter nordlyset, og hvis grønne og lilla nuancer præger byggeriet fra inderst til yderst. Bygningen har fået en livlig facade prydet med robust facadebeklædning fra Rockpanel, der kan fastholde farven og modstå det hårde klima.

  Besøgende i den grønlandske hovedstad kan nu overnatte i nordlysets skær ‒ næsten da. Hotel Aurora har nemlig fået navn efter det spektakulære naturfænomen, der kan opleves på klodens nordligste egne.

  Hotellet ligger i industriområdet Entreprenørdalen i Nuuk, som ifølge hotelejer Klaus Dupont Iversen er i gang med en større udvikling. Derfor havde han en klar vision, da han fik fingrene i en byggegrund:

  - Med et område i forandring skulle hotellet skille sig ud. Navnet henviser til nordlys, og det skulle være gennemgående for hele bygningen. På indersiden kommer det til udtryk med lamper som et nordlysgardin og gulvtæpper i grønne og lilla nuancer, siger han og tilføjer:

  - Derfor var det oplagt også at lege med nordlyset på facaden, og af den grund ville jeg gerne bruge facadepladerne fra Rockpanel Chameleon.

  Billede 1

     Facaden viderefører grønlandsk byggeskik

  Grønland er kendt for sin farverige byggetradition med huse i forskellige kulører, og den ønskede Klaus Dupont Iversen at videreføre med opførelsen af Hotel Aurora.

  - Jeg ville gerne følge traditionen og tilføje farve til området. Hotellets kamæleonfacade passer godt ind sammen med det arktiske og nordlyset heroppe, men den skiller sig alligevel ud og får folk til at stoppe op for at tage billeder, fortæller Klaus Dupont Iversen og uddyber:

  - Grundet sin gode holdbarhed er Rockpanel meget brugt heroppe, men det er som regel i den matte version. Jeg ville gerne gøre plads til en nyfortolkning, og derfor valgte jeg pladerne i højglans, så vi kunne opnå det fantastiske udtryk på hotellet.

  Når solskinnet rammer det store hotel, danser lyset hen over den skinnende facade. Bygningen er nemlig bygget som en firkant for at udnytte pladsen bedst muligt, og derfor måtte ydersiden heller ikke blive for tung at se på:

  - Vi valgte at skære pladerne over på midten og lægge dem ned, så bygningen fik en lidt lettere fremtoning. Heldigvis er pladerne fra Rockpanel nemme at arbejde med, siger han.

  Det er dog ikke kun de visuelle og håndværksmæssige egenskaber, der ligger til grund for valget af den farvestrålende nordlysfacade.  Møder udfordringerne fra arktisk klima

  - Netop fordi Rockpanel er rimeligt afprøvet i Grønland, stoler jeg på produktet og ved, at det kan holde til de særlige vejrforhold her. Vi oplever f.eks. store temperaturudsving fra -20 til +20 grader, og det stiller nogle krav til materialevalget, forklarer Klaus Dupont Iversen. Pladerne fra Rockpanel er lavet af den vulkanske stenart basalt, hvilket gør dem særdeles holdbare.

  Pladerne er helt dimensionsstabile og udvider sig ikke i varme eller trækker sig sammen i kulde. Sten kan heller ikke optage fugt, og derfor kan facaden sagtens holde til, at det regner vertikalt ind på den, siger Mikkel Langetoft-Nielsen, Business Manager hos Rockpanel, og afslutter:

  - Af den grund falmer farven på pladerne ikke, når de bliver udsat for sol, regn eller vind, og Rockpanel-pladerne klarer sig fantastisk godt i de arktiske egne.


  Læs flere artikler om Nordatlantisk Byggeri her

  Anbefalede artikler