<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
pir-isolering-oprindelig

Billede fra Gulvskolen

Faglærer på Gulvskolen: Gulvlæggeruddannelsen er fantastisk – men overset

 • Byggeriets udvikling
 • Uddannelse og Rekruttering
 • Målbar bæredygtighed
 • Håndværker-portræt
 • Gulve, Vægge og Lofter
 • Træ
 • 2023-01-23
 • | Af Frank Ulstrup
 • Det er synd og skam, at mange unge ikke er bekendt med kvaliteterne i gulvlæggeruddannelsen, siger faglærer på Gulvskolen i Viborg, Jesper Krogh. Selv tog han springet fra tømrer til gulvmand, og siden da har han ikke set sig tilbage.

  Hvis man godt kan lide at se mennesker glæde sig over detaljer og finish i et stykke veludført håndværk, så er gulvlæggeruddannelsen på Mercantec i Viborg det helt rette sted.

  Det mener i hvert fald Jesper Krogh, der gennem 18 år har undervist på skolen, og som dermed har været med til at kvalificere rigtig mange af landets nuværende gulvlæggere.

  I snit er det blevet til 50 nye gulvmænd- og kvinder om året, men branchen kunne bruge endnu flere – måske 80 om året – hvis ellers søgningen var stor nok.

  Jesper KroghJesper Krogh, faglærer på Gulvskolen i Viborg.


  Men, det er den ikke helt, og det er et af de store mysterier for Jesper Krogh:

  - Jeg synes jo, det er en fantastisk uddannelse, hvor der oveni købet er både praktikplads- og jobgaranti efterfølgende, siger han og fortsætter:

  - Personligt er jeg uddannet tømrer, men blev træt af at sidde på en tagryg i al slags vejr og udføre arbejde, som ingen efterfølgende kunne se. Og der må man bare sige, at gulvlæggerfaget er helt anderledes. Dels fordi det foregår i behagelige omgivelser, men også fordi det jo har med æstetik, akkuratesse og dekoration at gøre. Der findes virkelig ikke noget bedre end at se, hvor glade folk bliver, når de får overleveret et helt nyt og flot gulv.

  Jesper Krogh understreger, at han ikke har noget skidt at sige om tømrerfaget – altså måske bortset fra det med vejret:

  - Jeg er ikke ude på at kritisere tømrerfaget eller andre fag for den sags skyld. Min pointe er bare, at man som gulvlægger er den sidste, der forlader et byggeri. Det betyder, at ens arbejde ikke dækkes til af andre, og at alle der bevæger sig i rummet vil kunne se det. Derfor skal det være flot og stå knivskarpt. Til gengæld oplever man så andres glæde ved resultatet, lyder det.

  Ikke kendt af Hr og Fru Danmark

  Når Jesper Krogh fortæller om fordelene og glæderne i ”det lille stolte fag” sker det med stor begejstring. Man er ikke et sekund i tvivl om, at han mener, hvad han siger.

  Men det gør det jo kun endnu mere mærkeligt, at de uddannelsessøgende ikke står i kø for en plads på Gulvskolen.

  Spørger man faglæreren selv, er det netop fordi, der er tale om et lille fag, som en hel del mennesker slet ikke kender til:

  - Det hænger formentlig sammen med, at de gulvlæggere, vi uddanner, jo ikke så tit laver gulve for private kunder. Vores studerende kommer fortrinsvist til at lave store komplicerede gulve i erhvervsbyggerier og institutioner, siger han og fortsætter:

  - Det betyder jo, at vi er mindre synlige for Hr og Fru Danmark og for deres børn, som så i stedet bliver tømrer, murer eller mekaniker. Det er jo fag, som mange har direkte kontakt med, og som derfor er kendte.

  Skills har effekt – også på pigerne

  Jesper Krogh er ikke i tvivl om, at de unge ville stå i kø, hvis de vidste, hvad gulvbranchen har at tilbyde. Af samme grund har han gennem 13 år været engageret i Skills. Og det har haft en effekt, siger han: 

  - I starten var der mange der spurgte, om gulvlægger virkelig var en uddannelse. I dag spørger de, om det virkelig kan passe, at den tager lige så lang tid som en tømrer- eller snedkeruddannelse. Så det er blevet bedre med kendskabet, men vi er stadig ikke helt i mål, smiler han og fortæller, at der ved det første Skills-arrangement i Odense for 13 år siden dukkede 20.000 besøgende op. I dag tropper flere end 70.000 mennesker op, og mere end 50 fag er repræsenteret:

  - Så det er et fantastisk udstillingsvindue, der giver os mulighed for at vise vores fag frem. Uden Skills tror jeg, vi havde haft langt færre studerende, end vi har i dag, siger Jesper Krogh og nævner, at det måske også er i Skills-regi, at pigerne har fået øje på faget:

  - Der er jo sket det glædelige, at flere og flere piger vil være gulvlæggere. Det er vi meget glade for - både fordi det altid er positivt med et miks, men også fordi pigerne bare er rigtig gode til det med finish.

  Jesper Krogh fortæller, at enkelte mestre dog har været lidt tilbageholdende overfor de kvindelige elever. Det er sket med henvisning til, at kvinder ikke er så stærke, og ikke kan løfte lige så meget som mænd.

  Men det er et argument, som let kan fejes af bordet, fortsætter han:

  - Det er jo rigtig nok, at de fleste kvinder ikke er lige så stærke, som de fleste mænd. Men med reglerne om, hvor lidt en håndværker må løfte, er det jo fuldstændig irrelevant. Her kan både mænd og kvinder sagtens være med. Derefter stopper diskussionen som regel, smiler Jesper Krogh.


  Billede fra DM SkillsBilleder fra DM i Skills
  billede toBilleder fra DM i Skills
   
   

  Et langt bedre arbejdsmiljø

  Det er svært at få Jesper Krogh til at sige noget som helst negativt om gulvlæggerfaget - og om livet som gulvlægger i det hele taget.

  Men presser man ham hårdt, gentager han, at gulvfolkene typisk er de sidste, der forlader byggeriet, før det overdrages. Det betyder, at der ofte er en ret skarp deadline for, hvornår gulvet skal være færdigt. Og nogle kan opleve det som et pres.

  Dertil kommer selvfølgelig de arbejdsmiljøudfordringer, som faget har til fælles med mange andre håndværksfag.

  Men på det område er der nu sket store forbedringer tilføjer Jesper Krogh:

  - Det er efterhånden mange år siden, at skolen var med til at udvikle en række stående gulvværktøjer, så man ikke i samme omfang skal ned på knæene. Udviklingsarbejdet blev faktisk fulgt af en overlæge, der skrev en ph.d. om det. Hun konkluderede, at det havde en meget positiv effekt på arbejdsmiljøet.

  - Så hvis man bare benytter de hjælpemidler, der findes, er man rigtig godt hjulpet, siger Jesper Krogh og tilføjer at de kommende gulvlæggere også undervises i faget ”Teknologi”.

  - Der opfordrer vi dem bl.a. til at slippe kreativiteten løs og benytte skolens 3D-printer, hvis de har ideer til hjælpemidler. Det er der faktisk kommet en del godt ud af gennem tiden, lyder det.  Største gennembrud

  Med materialer som bl.a. kork, linoleum, vinyl, laminater, træ og tæpper, er der rigeligt at sætte sig ind i for eleverne på Gulvskolen. For de skal ikke bar kunne beregne og montere materialerne korrekt, de skal også kunne rådgive om dem.

  Under rådgivningen hører også den konstant voksende informationsmængde om bæredygtighed og genbrug. Det er noget kunderne går særdeles meget op i, og den interesse skal den professionelle gulvlægger naturligvis kunne honorere, siger Jesper Krogh.

  Den grønne vinkel er da også noget, der bruges mange timer på i undervisningen. Men spørger man faglæreren, der sammenlagt har været over 40 år i gulvbranchen, skal det største nybrud findes et andet sted.

  Nemlig i montering og håndtering af diverse materialer

  - Hvis vi kikker på nye tiltag, der har gjort livet som gulvlægger lettere, vil jeg helt klart pege på flisemontering.

  - I sin tid var vi nødt til at rydde hele kontoret for at få et stort sammenhængende tæppe ind. I dag bruger vi jo tæppefliser og kan dermed starte midt i rummet, hvis det er der, der er bedst med plads.Det samme gør sig gældende med de andre gulvtyper, og det betyder jo, at kontoret kan køre videre samtidig med, at vi arbejder, lyder det.


  IMG_0428

  Lækre gulve går aldrig af mode

  Men det er ikke bare den lettere montering, de nye materialer og gode hjælpemidler, der får Jesper Krogh til at se lyst på fremtiden. Han er overbevist om, at Skills kombineret med læreplads- og jobgaranti vil tiltrække endnu flere unge i fremtiden:

  - Vores erfaring er jo, at de unge bliver rigtig glade for faget, når de først er kommet i gang. Men det kræver selvfølgelig, at de ved, at vi findes. Det sidste arbejder vi stenhårdt på hver dag, og vi synes i al beskedenhed, at indsatsen bærer frugt, siger han og tilføjer et faktum, som det er svært at være uenig i:

  - Så længe, der bygges nyt, skal mennesker have gulve at gå på. Så gulve – og i særdeleshed lækre gulve – vil aldrig gå af mode. Derfor er jeg også sikker på, at der altid vil være behov for dygtige Gulvlæggere, som kan give folk fast grund under fødderne og et stort smil på læben, lyder det fra Jesper Krogh.

  Anbefalede artikler