Søren Thams Paulsen  der er skolepraktikinstruktør på tømreruddannelsen på Hansenberg

Søren Thams Paulsen, skolepraktikinstruktør på tømreruddannelsen på Hansenberg

Erhvervsskole vil have fremtidens tømrere til at tænke i genbrug

  • Byggeriets udvikling
  • TIL HÅNDVÆRKEREN
  • Målbar bæredygtighed
  • Træ
  • Uddannelse og Rekruttering
  • Håndværker-portræt
  • 2025-05-26
  • Genbrug er blevet et omdrejningspunkt i tømreruddannelsen på HANSENBERG i Kolding. Tømrerlærlinge skal have et grønt mindset for at holde sig relevante over for kunder og virksomheder i branchen, mener uddannelsesleder Mikkel Jensen Klingsten.

    Nedtagning af køkkener af tømrerlærlinge (5)Nedtagning af køkkener af tømrerlærlinge

    Nedtagning af køkkener af tømrerlærlinge (4)Nedtagning af køkkener af tømrerlærlinge
     
     

    Genbrug er de seneste år blevet en mere integreret del af tømreruddannelsen på HANSENBERG. Erhvervsskolen i Kolding sender hvert år 50-70 nye tømrer ud i byggebranchen, og målet er at skabe en generel forståelse og mentalitet, så lærlingene lærer at passe på ressourcerne. Det fortæller Mikkel Jensen Klingsten, der er tømrer og uddannelsesleder på tømreruddannelsen.

    - Byggebranchen er i en konstant udvikling. Vores unge mennesker skal derfor både kunne det teoretiske om CO2-analyser, faglig praktisk viden om grønne tilvalg af materialer, men også have den rette indstilling til at ville forandre og støtte op om en grøn dagsorden i branchen, siger han.

     

    En måde et hold tømrerlærlinge på HANSENBERG har arbejdet med genanvendelse har været i et samarbejde med den almene boligforening Alfabo. Opgaven bestod rent fagligt i at pille 32 køkkener ned i tre etageejendomme i Kolding, lægge materialerne på lager og stiller køkkenerne op igen. Men forløbet har også givet tømrerlærlingene en forståelse for at gemme så meget som muligt i stedet for at smide ud.

    - Forståelsen for ressourcer og materialespild kan vores lærlingetage med ud til kunder. I stedet for altid at lave et nyt køkken er det vigtigt, at vores unge kan foreslå ikke nødvendigvis at skifte alting. At de ved, hvad der virker, hvad der er god nok kvalitet, og hvad der kan bruges igen.

    I den mere teoretiske ende arbejder tømrerlærlingene på grundforløbet med produkters miljødokumentation og ”grønne mikrohandlinger”, hvor de finder frem til små tiltag i branchen eller i deres hverdag, der kan bidrage positivt til klimaregnskabet. CO2-analyser over hvor meget bestemte materialer og mængden af dem udleder er også et fast element på alle hovedforløbsopgaver.


    Nedtagning af køkkener af tømrerlærlinge (1)Nedtagning af køkkener af tømrerlærlinge

    Nedtagning af køkkener af tømrerlærlinge (7)Nedtagning af køkkener af tømrerlærlinge
     

    Skolen sparer penge

    Fokus på genbrug kommer også til udtryk i udnyttelsen af træmaterialer på tømreruddannelsen. HANSENBERG er begyndt mere og mere at genbruge de store mængder træ, der typisk er til overs fra svendeprøven. I stedet for at kassere træet, bliver det i højere grad genanvendt ned igennem uddannelsen på andre hovedforløb og ned til grundforløbet til opgaver som at lave kviste, vådrum og saveøvelser.

    - Vi vil gerne sikre så mange arbejdsgange som muligt i det samme materiale, siger Mikkel Jensen Klingsten og nævner, at mere genanvendelse har fået skolens indkøb af materialer til at falde. Der er en økonomisk gevinst på 300.000 kr. om året. Vores tømreruddannelse ligger normalt i indkøb af materialer på 1 til 1.5 mio. kr. om året. Nu er vi på ca. 800.000 til ca. 1.2 mio kr., siger Mikkel Jensen Klingsten og glæder sig over den gode respons, der er over for genbrug i branchen.

    - Tidligere var holdningen til genbrug lidt skeptisk. I dag er genanvendelse og organiske byggematerialer en integreret del af undervisningen, og mange af vores mestre vil gerne støtte op og eksperimentere med vores lærlinge. At vælge bedre materialer til uden så meget kemi giver også et bedre og mere sikkert arbejdsmiljø, og med nye klimakrav er alle nødt til at være med.
    Anbefalede artikler