
Er du bevidst om risici ved arbejde i højden?
Ved arbejde i højden skal byggepladsen være indrettet så der er den fornødne plads til kraner, stilladser, personløftere med videre, pointerer Gitte Falstrup, Falstrup Consult. Sikkerheden er herefter afhængig af, at opgaverne planlægges og udføres forsvarligt.
Gitte Falstrup
Enhver opgave ved arbejde i højden kræver planlægning i et samarbejde mellem de udførende og byggepladsledelsen. Når opgaven er planlagt, skal medarbejde instrueres om opgaven og de sikkerhedstiltag der er knyttet til netop denne opgave.
Arbejde i højden er af Arbejdstilsynet defineret som ”særligt farligt arbejde”. Ved udførelse af sådanne opgaver skal der foreligge en skriftlig APV, Arbejdspladsvurdering, som den enkelte virksomhed kan tilpasse den konkrete opgave ud fra en generel APV som er udarbejdet i deres organisation.
Man skal altid anvende det mest sikre tekniske hjælpemiddel som f.eks. ved arbejde i højden. Afhængig af opgavens risici kan det være nødvendigt, at de personer, der arbejder i højden, tillige skal anvende faldsikringsudstyr. Af hensyn til dem, som befinder sig i underliggende niveauer, skal det område, hvori der er risiko for nedfaldene genstande, afspærres.
Uanset valg af teknisk hjælpemiddel skal de personer, der færdes i arbejdsområdet være opmærksom på, at færdsel på og med tekniske hjælpemidler og arbejde i højden kræver særlig opmærksomhed. Personerne bevæger sig op og ned med risiko for at snuble, har travlt med at komme hen til opgaven og / eller sikkerhedsbarrierer kan være fjernet.
Valg af tekniske hjælpemidler
Byggepladsens skal være indrettet så der er plads til transport og opstilling af tekniske hjælpemidler.
Valg af tekniske hjælpemidler afhænger af opgavens karakter og længde. En risikovurdering vil være et godt værktøj til hjælp for valg af hjælpemiddel.
Ved mange byggerier vil det være hensigtsmæssigt at opstille stilladser hvis indretning besluttes i et samarbejde mellem bygherrens rådgivere og uddannede stilladsbyggere. Stilladser skal opfylde krav om hindring af fald fra højden og tab af genstande. Det kræver uddannelse at ændre stilladser så enhver form for fjernelse eller ombygning af dele af stilladser er forbeholdt stilladsbyggerne. Uanset det er rimeligt sikkert at færdes på stilladser kan enhver form for færden på stilladset være forbundet med risiko for nedstyrtning.
Såfremt opgavens længde er af kortere varighed, kan personløftere af forskellig slags komme i betragtning. Der findes forskellige typer af mobile arbejdsplatforme og personløftere. Ved brug af personløftere skal man anvende faldhindrende udstyr hvis personløfteren udover at kunne bevæges i højden også kan bevæges sidelæns medens der står en person i ”kurven”, da der herved opstår risiko for at blive smidt af.
Stillads med skærm opstillet som sikring ved tagfod
Rækværk som sikring på tage ved gavle
Som sidste mulighed for at komme i højden kan stiger anvendes. Stiger er et farligt hjælpemiddel, da der er risiko for at den vælter medens der arbejdes fra den. Er det nødvendigt at anvende stige skal der anvendes en stige af bedste slags til opgaven, stigen skal gerne spændes fast eller der kan anvendes ”fodmand”. Stiger må kun anvendes når der er tale om opgaver af kortere varighed, hvilket vil sige nogle timer.
Uanset valg af teknisk hjælpemiddel skal man altid undersøge jordbundsforhold, da selv sikre hjælpemidler bliver farlige hvis det bærende underlag ikke er tilstrækkelig stabilt. Undersøgelsesmetoder er afhængig af opgavens karakter herunder belastningen.
Arbejde i højden direkte på eller fra konstruktionen
Flere typer af opgaver udføres direkte fra en konstruktions bygningsdele, f.eks. tagarbejde. I disse tilfælde er det vigtigt at undersøge bæreevnen for de arealer man arbejder på. Er der f.eks. risiko for at træde igennem og styrte ned skal der ekstra sikring til i form af understøtning og eller faldsikring.
Ved anvendelse af faldsikring skal man anvende et solidt ankerpunkt, som kan bære den fulde last som foreskrevet i regler herom. Der skal monteres rækværk i en afstand fra tagkant og arbejdes der nærmere tagkant skal man også her anvende faldsikring.
Flugtveje og beredskab
Ved arbejde i højden skal der i mange tilfælde, f.eks. ved tagarbejde, etableres flugtveje, som ikke samtidig må anvendes som adgangsveje. Flugtveje skal være opmærket som flugtveje og skal til enhver tid holdes fri for genstande og være passable helt ud til sikkert område.
I tilfælde af ulykker, skal medarbejderne være klar over hvordan man skal agere. Det være sig både i relation til førstehjælp samt tilkaldelse af ekstern assistance som f.eks. ambulance og brandvæsen.

Der skal udarbejdes specifik beredskabsplan ved arbejde med faldsikring og der skal udarbejdes en opgavespecifik og / eller projektspecifik beredskabsplan for byggepladsen.
Organisationen og / eller byggepladsen skal have procedurer for opfølgning på uønskede hændelse, ulykker og nærved-ulykker.
Væsentlige regler er beskrevet i Falstrup Consults ”Værd at vide om miljø- og arbejdsmiljøregler ved projektering og udførelse af bygge- og anlægsprojekter – en guide”
Læs mere om arbejde i højden og sikkerhedsforanstaltninger mm. på vores temaside