Bæredygtighedskonsulent og elektriker Lars Jørgensen ser på energitjek af Enemærke og Petersens byggepladser.
Enemærke & Petersen er på en rejse mod en grønnere byggeplads
Håbet om den grønne byggeplads banker på, og entreprenørvirksomheden Enemærke & Petersen har flere pilotprojekter i gang. I løbet af foråret vil byggepladserne begynde at bruge en ny energiscreenings app.
Er der varmt vand på vandvarmeren hele dagen? Og LED-pærer i lamperne? Derhjemme har man vænnet sig til at skrue ned på energiforbruget, men vanerne skal man til at have med på byggepladsen, ifølge Enemærke & Petersens bæredygtighedschef Anders Sørensen.
For byggeriet er inde i en hvirvelvind af en omstilling mod at blive mere grøn og reducere CO2-udledningen i byggeprocesser og skrue ned på mængden af affald. Et sted at se hen er på byggepladsen.
- En byggeplads, der sparer på strømmen, giver point, når man skal bygge DGNB-certificeret eller Svanemærket. Men det er ikke kun på point, at det er vigtigt. Det vil også stille virksomhed og håndværkere stærkere, når man ser på fremtidens byggekrav, siger Anders Sørensen, som sammen med bæredygtighedskonsulent Lars Jørgensen grønner vejen for Enemærke & Petersens byggepladser.
Hvad kigger I på?
Enemærke & Petersen er på en fælles rejse mod mere grønne byggepladser med flere tiltag.
- Vi laver pilotprojekter sammen med København Kommune og andre aktører i branchen med fokus på at måle og registrere ressourceforbrug og efterfølgende implementering af reduktionstiltag. Derudover har vi sendt 150 håndværkere på efteruddannelseskurser i affaldshåndtering og arbejdsmiljø.
- For der er stor sandsynlighed for, at i fremtiden vil klimaberegninger også omfatte byggeprocessen, som er A4 og A5. Rent praktisk betyder det, at byggepladsen også bliver en del af byggeriets CO2-aftryk og LCA-beregningen. Og det kalder på, at man laver de mest energi- og ressourceoptimerede byggepladser.
Ifølge bæredygtighedschefen er energiområdet en lavthængende frugt. Alene hvis man ser på skurbyerne:
- I vinterhalvåret står der isolerede containere og har et energispild af den anden verden. Energi er håndgribeligt at gå til, men jeg siger ikke, at det er nemt, påpeger Anders Sørensen.
Vegetarisk menukort for byggepladsen
Kigger man rundt i Danmark har Enemærke & Petersen 50-60 byggepladser.
- Som det er i dag, har hver byggeplads ret stor selvbestemmelse i forhold til opbygning og indretning af byggepladsen. Det giver god mening, fordi der kan være store forskelle på karakter og størrelse af byggeprojektet. Det betyder dog også, at det ikke giver mening at sammenligne energiforbruget på pladserne med hinanden, fordi nogle arbejdsopgaver kræver brug af mere energi end andre.
- I vores søgen efter at kunne sammenholde byggepladsernes performance op imod hinanden har vi dog fundet en god metodik og struktur for at måle, hvor energi-optimeret den enkelte byggeplads er, og dermed åbnet op for en sund intern konkurrence imellem vores byggepladser over hele Danmark, som kommer os selv og vores bygherrer til gavn, siger Anders Sørensen.
- Derfor lancerer vi en energiscreenings app i 1. kvartal af 2024. Her vil vi hvert kvartal bede byggeledelsen om at gennemgå pladsen inden for en række kriterier. Det kan være: Er der ur-styring på vand og lys? Bruger I LED-lys? Det vil give os et systematisk overblik over, hvor energi-optimeret alle vores byggepladser er, og vi kan samtidig bruge data som et måleredskab til at definere, hvordan den allermest energioptimerede plads ser ud.
Ud fra byggepladsernes data i app’en kan man lave generelle praksisser i byggeprocesserne.
- Det bliver et ”vegetarisk” menukort for byggepladsen, for så kan vi sige: Når I indretter byggepladsen, så er der de her ting, I kan vælge imellem.
Der skal være noget at hente
Det er håndværkerne på byggepladsen, som kan drive den store forandring mod mindre energiforbrug, affald, transport m.m.
- Ofte foregår hele diskussionen om grøn omstilling i byggeriet i nogle rum, der er svære at forholde sig til ude på en byggeplads. Men energiforbrug er nemt at forholde sig til. Vi ønsker, at vi kommer derhen, hvor det bliver en motivation for håndværkeren og skaber et naturligt incitament hos både byggeledelse og håndværkere for at spare på energien – det gælder vores egne medarbejdere, men også alle de fagentreprenører vi samarbejder med.
Oftest er det bygherre, som betaler regningen for byggepladsen, så incitamentet for at spare på byggepladsens el-regning har ikke været der.
- Der har ikke været det store incitament til at investere i at spare på energi på byggepladsen, når vi som entreprenør betaler regningen, og besparelsen går til bygherre. Derfor er det vigtigt, at vi får set på de aftaler, vi laver, omkring afregning af energi mellem os og bygherre, så vi sikrer, at alle har de rigtige incitamenter til god energi-besparende adfærd.
Byggepladsens grønne historier
Hvordan man gør det håndgribeligt ude i praksis er også noget, der bliver kigget på hos Enemærke & Petersen, så håndværkerne vil kunne se og mærke, at indsatsen giver resultater. Det er måske ikke affaldscontainere, der siger tak, men historien skal spinde en sløjfe tilbage til dem, der gør arbejdet.
- Vi skal være gode til at synliggøre effekten af hele det her, og vi skal se på, om der er noget, vi skal udvikle til at vise eksempelvis energiforbrug. Måske ved infoskærme eller information ude på byggepladsen. Det ansvar ligger på vores bord at sikre, at vores håndværkere og fagentreprenører - alle der kan påvirke det her, kan følge med. Det, tror jeg, er en meget vigtig del af denne her rejse og forandring.
Vi vil vise, hvad er Enemærke & Petersen-vejen til minimering af ressourceforbrug på byggepladsen. Men samtidig er det hensigtsmæssigt at udvikle nogle standarder i byggebranchen, så vi ikke alle gør det på tyve forskellige måder. Det er der heldigvis gode kræfter i branchen, som sikrer, at det sker.