<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Zeni og RUM forvandlede folkeskole i Kruså til specialtilbud
Zeni og RUM forvandlede folkeskole i Kruså til specialtilbud

Zeni og RUM forvandlede folkeskole i Kruså til specialtilbud

Jakob Lerche

En samlet investering på ca. 70 mio. kr. har gjort det muligt at samle specialskole-tilbuddet i Aabenraa Kommune og dermed tilbyde elever og ansatte langt bedre forhold.

Der var nok at gå i gang med, da politikerne i Aabenraa Kommune besluttede sig for at indrette den tidligere Kruså Skole til specialskole for børn med særlige udfordringer.

 

Skolen, der er bygget i flere etaper op gennem 1960’erne og 1970’erne er en typisk kam-skole, og var blevet til overs efter en sammenlægning af tre skoledistrikter i 2012. Oplagt var det derfor at samle Aabenraa Kommunes specialtilbud, der indtil da havde ligget på tre forskellige adresser, på skolen i Kruså.

 

Men én ting var den rent politiske beslutning – noget andet var, at de fysiske rammer, krævede en hel del ombygning.

 

Både fordi skolen var slidt, men også fordi en indretning som specialskole for børn med udfordringer spændende fra autisme og Aspergers til specifikke fysiske handicaps, i sagens natur stiller store krav til indretningen.

 

 

En udfordring

Projektleder i Aabenraa Kommunes Børn og Skole/Sekretariatet, Kim Hovmand Larsen, indrømmer da også gerne, at renoveringen af de ca. 6000 m2 eksisterende bygninger og et nybyggeri på 1000 m2 samt etablering af et terapibad, har været en stor mundfuld.

 

- Det har bestemt været en stor opgave at skabe rammerne for 240 børn og 160 medarbejdere. Men når man ser på resultatet i dag, synes jeg, vi kan være rigtig godt tilfredse. De fysiske forhold er blevet lige så gode - og flere steder bedre, end de var tidligere, siger han og nævner, at arkitektfirmaet RUM A/S, blev valgt som totalrådgiver på om-og tilbygningen af selve skoledelen. Projektet blev derefter realiseret ved udbud i traditionelle fagentrepriser.

 

Masser af nye vægge

Kim Hovmand Larsen fortæller videre, at renoveringen af de eksisterende bygninger, der beløb sig til ca. 35 mio. kr., primært drejede sig om indvendig istandsættelse – herunder rumindretning.

 

Den oprindelige indretning bestod af klasseværelser på 50 – 90 m2, hvilket var alt for stort til den fremtidige brug, siger projektlederen.

 

 - På en specialskole af denne type er det vigtigt, at der ikke er alt for meget larm og uro, og at der er mulighed for, at man kan trække sig lidt tilbage. Man har typisk fem til otte elever i hver klasse, og af samme grund er der sat rigtig mange vægge op.

 

 

Godt stykke arbejde

Budgettet for den nye bygning på ca. 1000 m2, til brug for multihandicappede børn, lød på ca. 20 mio. kr.

 

For de penge har borgerne i Aabenraa Kommune fået sig en spritny gulstens bygning med brunlige facadeplader. Og stikker man hovedet indenfor, kan man forvisse sig om, at bygningen er temmelig speciel. Den er nemlig udstyret med rumdækkende lifte og en række særligt indrettede baderum.

 

- Jeg synes både RUM-arkitekterne og de involverede håndværkerfirmaer har gjort et godt stykke arbejde i forhold til at realisere en meget speciel bygning. Det samme kan faktisk siges om hele projektet inklusive terapibadet, siger Kim Hovmand Larsen og peger på den 500 m2 store 2-etagers bygning, der har kostet ca. 15 mio. kr.

 

Ommen & Møller havde terapibadet i totalentreprise, mens Zeni Arkitekter i Aabenraa har trukket stregerne.

 

Den kombination er der kommet noget rigtig godt ud af, siger Kim Hovmand Larsen og tilføjer, at badet primært er tiltænkt elever med fysiske udfordringer. I det 34 grader varme vand kan der næsten ske mirakler:

 

- Det bliver brugt til fysioterapi, men helt generelt oplever fysisk handicappede mennesker bare en meget større bevægelsesfrihed, når de opholder sig i vand. Dermed er der på sin vis tale om både fysisk- og mental terapi.

 

En skøn skole i et skønt område

Som et sidste – men meget stort plus ved den tidligere Kruså skole, der nu har skiftet navn til Fjordskolen – peger Kim Hovmand Larsen på udenoms arealerne. Ud over de store legepladser, som UNO-UNIQA Group A/S har etableret, ligger skolen nemlig naturskønt på en fem hektar stor grund, der grænser op til skoven.

 

- Det er et skønt område, som nu også har fået en rigtig fin specialskole med alt, hvad der hører sig til af hjælpemidler og plads til forskellige brugergrupper, slutter Kim Hovmand Larsen.

 

 

Skolen og byggeprocessen

 

  • Renovering og nybyggeri startede i slutningen af 2017 og forløb frem til februar 2019. Fjordskolen blev taget i brug i august 2019.

 

  • Skolen modtager børn med specielle behov fra hele Aabenraa kommune. Samtidig kan områdets øvrige kommuner købe sig ind.

 

  • Undervisningen på Fjordskolen følger de almindelige klassetrin. Der er desuden tilknyttet en Skole/Fritidsordning.