Vigtig milepæl for NCCs regnvandsprojekt, Ålebækken Ruinpark
Gennem det seneste halvandet år har NCC arbejdet på et komplekst klimatilpasningsprojekt for Lyngby-Taarbæk Forsyning, som skal sikre, at større mængder regnvand kan opbevares midlertidigt i stedet for, at de bliver skyllet ud i Ålebækken og videre til Mølleåen.
Ved Teknikerbyen i Lyngby har området omkring et nedlagt renseanlæg været lukket for offentligheden i årtier. Nu har arbejdet med at miljøsanere området, renovere et eksisterende åbent bassin og etablere nye overdækkede bassiner samt et overløbsbygværk nået en vigtig milepæl.
To underjordiske bassiner på 2.500 m3 står nu klar til idriftsættelse. Det betyder, at projektet kan gå videre med sidste etape af opgaven, hvor det åbne bassin, der indtil nu har været ene om at opsamle og forsinke regnvand, nu skal renoveres. Det skal støbes op med betonvægge, der skal lægges asfaltbund og etableres automatisk rensning.
Det åbne bassin har også en kapacitet på 5000 m3, og dermed vil anlæggets kapacitet være fordoblet, når det står færdigt.
- Det er et super spændende projekt, fordi det er komplekst og bringer mange af vores spidskompetencer i spil, siger NCC’s projektleder Daniel de Roode og fortsætter:
- Der er brug for mange fagligheder, fordi projektet byder på alt fra nedrivning, jordsanering, smedearbejde, el-arbejde, in-situ betonstøbning, jordankre, spuns og fundering, som vores søsterselskab Hercules har stået for.
Brug for opfindsom løsning
NCC’s folk har måttet have tænkehatten på for at komme op med en plan for, hvordan spildevandet i overløbssituationen skulle håndteres i den periode, hvor der arbejdes i det åbne bassin, som netop er blevet taget ud af drift.
- Vi har tænkt og tænkt, og jeg har gået og studeret pladsen for at se, hvad vi kunne gøre, fortæller NCC’s projektleder Daniel de Roode.
- Vi vidste godt, at der lå en underjordisk tekniktunnel på grunden, men det viste sig, at der under den løber endnu en tunnel som viste sig at være den gamle afvandingskanal. Så det vi gør er, at vi midlertidigt fører det vand, der ikke kan rummes af de nye bassiner, gennem den tunnel og ud i Ålebækken. På den måde sikrer vi, at vandet ikke løber ind i det åbne bassin, mens vi arbejder i det.
Projektet har budt på flere overraskelser undervejs, som det jo sker på en grund, der har haft andre funktioner tidligere. En del jord var forurenet og skulle køres til deponi, og undervejs er der dukket både plasticaffald og gamle cykler op, ligesom holdet har mødt en del gamle konstruktioner i jorden.
Udfordret af store mængder regnvand
NCC har været på pladsen siden begyndelsen af 2019 og har med egne øjne set, hvordan et voldsomt regnvejr oversvømmer bassinet og sender snavset vand ud i bækken.
- Vi begyndte arbejdet i en periode med voldsom regn, så det var jo helt tydeligt, at der var brug for de bassiner, som Lyngby-Taarbæk Forsyning nu kan sætte i drift, siger Daniel de Roode.
- Vi er kommet rigtig langt og tager nu hul på sidste etape, så vi tidligt på foråret kan aflevere Ålebækken Ruinpark til Lyngby-Taarbæk Forsyning og kommunens borgere.
- I Lyngby-Taarbæk Forsyning ser vi frem til, at projektet bliver helt færdigt. Med projektet har vi fjernet forurenet jord, vi reducerer overløb til Mølleåen og mindsker lugtgenerne fra det åbne spildevandsbassin. Og så håber vi, at offentligheden tager godt imod området, der med bevarelsen af de gamle konstruktioner bliver lidt utraditionelt, siger Nina Caspersen, der er sektionsleder i Lyngby-Taarbæk Forsyning.
Rensningsanlæg og park i ét
Målet med projektet er at begrænse belastningen af Mølleåen, forbedre driften af det åbne bassin og åbne området for offentligheden som et rekreativt område. Rådgivere fra Sweco og Rambøll har udarbejdet projektet, så parken kommer til at rumme elementer af det gamle anlæg, og så de besøgende kan få en fornemmelse af Ålebækkens industrielle fortid.
Ålebækken Ruinpark forventes at stå klar til åbning i maj 2021.