Uddannelse kan spare virksomheder, kommuner og boligselskaber mange hundrede tusind årligt, mener Jørn Robert Vestergaard Nielsen, der er teknisk serviceleder i Viborg.
Uddannelse er vejen til energibesparelse
Virksomheder og kommuner kan spare mange hundrede tusind årligt ved at sende medarbejdere på uddannelse. Så konkret lyder budskabet fra Jørn Robert Vestergaard Nielsen, der i 10 år har været teknisk serviceleder på en af Viborg Kommunes største folkeskoler. Flere har som ham selv gennemført uddannelsen til ejendomsservicetekniker på Mercantec.
Jørn Robert Vestergaard Nielsen er leder for syv ansatte, der arbejder på flere adresser. Flere har som ham selv gennemført uddannelsen til ejendomsservicetekniker.
Spar 5-10 % energi
Jørn Robert Vestergaard Nielsen er ikke i tvivl om, hvad uddannelsen betyder for branchen.
- Der er energibesparelser på typisk 5-10 procent bare ved at indstille for eksempel et ventilationsanlæg rigtigt. Mange anlæg kører 24 timer i døgnet, selvom behovet kun er en tredjedel, siger han og fortsætter.
- Det er en kæmpe fordel at have medarbejdere ansat, der har indblik i det teknologiske. Mine medarbejdere er fordelt på flere adresser. Uddannelsen som ejendomsservicetekniker effektiviserer vores indsats, så vi ofte kan klare det over telefonen, fordi vi alle taler det samme sprog.
Byggebranchens mest alsidige
Jobbet som ejendomsservicetekniker er byggebranchens mest alsidige. En bred indsigt i både VVS-arbejde, el, energioptimering, ventilationsarbejde, tømrer- og anlægsarbejde samt reparationsarbejd og malerfaget er en del af jobbeskrivelsen.
50-årige Jørn Robert Vestergaard Nielsen er oprindelig uddannet tømrer, og har blandt andet arbejdet på Thulebasen som tømrer og vicevært ,og har siden haft job som montør.
Med adskillige års erhvervserfaring i ryggen vurderede han alligevel, at det var en fordel at tage uddannelsen til ejendomsservicetekniker, da den blev tilbudt som erhvervsuddannelse hos Mercantec i Viborg for få år siden.
Tag uddannelsen i Viborg
Kurt Hilbert Thomsen er uddannelseschef på Mercantecs bygge-anlægs afdeling – Byggetek. Han anbefaler alle virksomheder, boligselskaber og kommuner, der har viceværter, pedeller og ejendomsserviceteknikere ansat, at investere i uddannelse. Det betaler sig, fastslår han.
- Teknologien på eksempelvis VVS-området har udviklet sig rigtig meget over de seneste år og forkert eller mangelfuld vedligeholdelse kan blive ekstremt dyrt, siger han og fortsætter.
- De fleste boligselskaber har en servicetekniker ansat, men, hvis der skal skiftes en dør i en lejlighed, bliver opgaven udliciteret til en tømrervirksomhed. På uddannelsen får eleverne alle færdigheder, og det sparer rigtig mange penge på sigt, fastslår han.