Test af betonsliber fra Carat: Variabel hastighed vakte begejstring
Bygge- & Anlægsavisen har fået hjælp af et hold dygtige håndværkere fra CG Jensen, der i vinterkulden hjalp med at teste en ny betonsliber fra Carat. Men trods det dårlige vejr var humøret i top da maskinen blev sat i gang og betonen kom under en kærlig behandling.
Står man af på Rødovre station vil man have udsyn til en pulserende byggeplads domineret af orange veste med CG Jensens selvlysende logo. Her er entreprenøren i gang med at opføre byggeriet Rødovre Port, et imponerende projekt, der vil skabe 514 moderne lejligheder i forstadskommunen.
Hver eneste dag kan man se udviklingen i byggeriet og etagerne skyder op i en rasende fart. Så vi kunne næppe forestille os et bedre sted end her, hvor vi med hjælp fra CG Jensens erfarne håndværkere, kunne teste den nye Carat Pro125 Betonsliber.
Den 4,7 kg tunge vinkelbetjente maskine, har en 2.000 watt motor, variabel hastighed, værktøjsfri betjening af sugekåbe, der også har udskiftelige børster og meget mere.
Vi mødte op på byggepladsen mens regndråberne så småt begyndte at hilse os velkomne. Før vi ankom, havde vi fået strenge instrukser fra formanden Dan Rasmussen om at huske både hjelm, refleksvest og sikkerhedssko. Der er ingen særbehandling for journalister på en byggeplads. Med det rette udstyr i hænderne fik vi overleveret betonsliberen til to af arbejdsmænd, der er godt bekendte med pladsens gamle og trofaste betonsliber.
Stor uden at være klodset
Den ene, Oliver Palmer er jord- og betonarbejder og kommer fra nedrivningsbranchen, mens den anden, Danni Rasmussen, er bygningsstruktør.
Oliver får som den første betonsliberen i hænderne:
- Den er større og vejer væsentlig mere end den jeg normalt har i hænderne, men der er et fint greb om den og jeg bruger ikke sådan en betonsliber i lang tid ad gangen. Jeg sliber en sektion og rykker enten stilladset eller går videre til en ny sektion, fortæller Oliver. Han inspicerer maskinen og er især positiv overfor håndtaget:
- Det er smart at man kan justere håndtaget uden at skulle bruge værktøj. Jeg render normalt rundt med et værktøj i lommen for at kunne justere på den gamle betonsliber jeg bruger til hverdag. Det tager måske ikke lang tid, men skal man gøre det mange gange om dagen bliver det træls i længden.
Godt med variable hastigheder
Der bliver monteret en kopsten på sliberen og maskinen tændes op:
- Det må jeg sige! De 2.000 watt kan virkelig noget. Det går rigtig hurtigt når man har fuldt tryk på maskinen. Jeg har ind til nu ikke følt, at vores gamle sliber var tung i optrækket, men det har den her da ændret på, siger Oliver overrasket.
Danni tager over:
- Det er rart at man kan justere på hastigheden alt efter arbejdsopgaven. Det gør den egnet til både de tunge slibeopgaver og de lettere finishopgaver. Den støver heller ikke særligt meget. Selvom vi altid har støversuger koblet til oplever man desværre, at der kommer en del støv fra mange betonslibere.
Carats betonsliber har også en værktøjsfri betjening af sugekåbe for slibning helt til kanten, men dette tager både Danni og Oliver som en selvfølge:
- Det er vi vant til. Mekanismen til at åbne op så sugekåben kan komme helt ind til kanten fungerer fint, men sådan skal det være. Det ville simpelthen være for besværligt hvis man skulle have værktøjet frem hver eneste gang man arbejdede med kanterne, forklarer Danni.
Hønen eller ægget?
Men en ting er maskinen. Der bliver diskuteret hvorvidt det er betosliberen eller den tilhørende kopsten, der er skyld i en hurtig arbejdsindsats. Derfor bliver CG Jensens gamle betonsliber udstyret med Carats kopsten og betonsliberen fra Carat udstyres med den lidt ældre kopsten. Dermed har værktøjstesten udviklet sig til en værktøjsfaglig diskussion om hvad der kom ført: Hønen eller ægget, kopstenen eller betonsliberen?
Efter at have prøvet begge maskiner siger Oliver:
- Selvfølgelig betyder det noget at Carats maskine har så kraftig en motor. Men jeg kan jo mærke at den gamle betonsliber fungerer bedre med den nye kopsten. Den gamle kopsten er heller ikke så slidt, så jeg syntes at det peger på at Carats kopsten er i en super kvalitet.
Danni mener ikke at det gør den store forskel og sværger til at maskinens størrelse og motor er hvad der gør udfaldet. Men uanset hvad er resultatet en hurtigere slibeproces.
Ledningen er godt placeret
Efter megen slibning bliver der igen set på selve designet bag maskinen.
- Man holder fint på den, trods størrelsen. Jeg syntes også godt, at man må bemærke, at ledningen er smart placeret. Den sidder over håndtaget, så når man lægger maskinen fra sig, vil vægten ikke bøje ledningen, som det er tilfældet med vores gamle sliber. Her bliver ledningen altid bøjet og slidt når man lægger den fra sig, fortæller Oliver mens han fremviser en slidt ledning, der bliver holdt på plads af en tyk luns gaffatape.
Så overordnet var der stor og positiv interesse for den nye betonsliber og ikke mindst den tilhørende kopsten fra Carat. Men kravene til kvaliteten for en betonsliber var også store:
- Vores erfaring er at betonsliberne generelt er godt konstrueret og har en meget lang levetid i forhold til byggepladsens andet værktøj. Så forventningsniveauet er også højt, afslutter Danni.
Tekniske specifikationer:
Carat Pro125 Betonsliber
Spindel: M14
Effekt: 2000 watt
Omdrej. pr minut: 4300-7200
Kopdiameter: 125mm
Vægt: 4,7kg
Tak til CG Jensen
CG Jensen er en landsdækkende entreprenør med et bredt udvalg af kompetencer og en stor egenproduktion. Vi fik denne test hjælp af Oliver Palmer, jord- og betonarbejder og Danni Rasmussen, bygningsstruktør. De var nøje udvalgt af Dan Rasmussen, der er formand på byggepladsen Rødovre Port.