Mobile Mapping-teknologi giver ugers landmåling på få timer
Mobile Mapping er blevet en af de vigtigste nye teknologier hos landinspektørerne, der har ændret den traditionelle tilgang til, hvordan miljøer måles, visualiseres, analyseres og katalogiseres. Teknologien har et stort potentiale til at gøre kommuners arbejde med vejadministration langt mere kosteffektivt, lyder det fra Mølbak Landinspektører.
Når den grønmalede bil ruller ud fra parkeringspladsen i Roskilde, er den allerede klar til at udføre dagens job. Med laserscannere, dataindsamlingssensorer og 360-graders optiske kamerasystemer fastspændt på taget, observerer og registrerer den mobile laserscanner alt, hvad den kommer i nærheden af. Teknologien kaldes for Mobile Mapping og er blevet en revolution inden for landmåling og et af de vigtigste værktøjer til at kortlægge store mængder geospatiale data.
Laserscannerne måler millioner af punkter i sekundet, der kan omdannes til en visualisering af de miljøer, bilen kører forbi. På den måde kan eksempelvis lange vejstrækninger kortlægges systematisk og dermed langt mere effektiv end tidligere. Det, som før tog uger at opmåle og registrere manuelt, tager nu dage eller timer, når der laserscannes ved almindelig trafikhastighed og med millimeters nøjagtighed. Læg dertil, at opmålingen foregår kørende, hvilket betyder, at man ikke er nødt til forstyrre trafikken med afspærringer, og at medarbejdere ikke behøver opholde sig fysisk på vejen, der forbundet med stor risiko for ulykker.
Ifølge Jens Mølbak, administrerende direktør hos Mølbak Landinspektører, er gevinsten ved brug af Mobile Mapping i dag så stor, at det er blevet en af de vigtigste nye teknologier hos landinspektørerne. Det mærker man også på den stigende efterspørgsel fra både ind- og udland. Senest har Mølbak udført et stort tunnelprojekt med Mobile Mapping i Stockholm, registrering af vejtilstanden på en 2200 kilometer lang strækning i Schweiz, ligesom virksomheden med teknologien har bidraget til ruteopbygningen af det kommende Tour de France-løb i Danmark i 2021.
- Vi har talt om Mobile Mapping i en rum tid, men der er ingen tvivl om, at vi nu står ved et turning point, hvor teknologien er fuldmoden, og interessen er stor. I udlandet ser vi, hvordan en lang række europæiske storbyer 3D-kortlægges i disse år for at kunne optimere i forhold til bl.a. infrastruktur og fremtidens klimaudfordringer, og den udvikling smitter også af herhjemme, siger Jens Mølbak og fortsætter:
- Fordelen ved Mobile Mapping er, at det kan anvendes til så mange forskelligartede opgaver bl.a. projektering, forberedelse af ekspropriation, til at give overblik over byggepladser og kortlægning af vej- og jernbanetilstande. Den giver os en helt unik mulighed for at indsamle, udnytte, visualisere og validere store datamængder på kort tid, som det aldrig ville være muligt at opnå med en manuel og traditionel opmåling.
Stort potentiale for danske kommuner
Også rundt om i de danske kommuner har man fået øjnene op for mulighederne ved Mobile Mapping. Flere og flere kommuner har de senere år har fået strategier for at skabe nye Smart Cities, der er drevet af data, og hvor Mobile Mapping bruges til at skabe et detaljeret og visuelt overblik, der skaber databaserede beslutningsgrundlag.
Hos Mølbak hjælper man desuden flere af landets kommuner med at effektivisere hele vejvedligeholdelses-området, der er en omkostningstung driftsopgave. Med Mobile Mapping kan man automatisere de manuelle processer, der gør det muligt at vurdere vejenes fysiske tilstand langt mere effektivt og detaljeret - og for færre ressourcer end hidtil.
- Min vurdering er, at der samlet kan spares op mod trecifret millionbeløb hos staten og i kommunerne alene ved at systematisere og digitalisere den kommunale vejvedligeholdelse. I dag foregår registreringen overvejende manuelt, hvilket er tidskrævende, og det betyder også, at vurderingen af eksempelvis et hul i vejen beror på en subjektiv vurdering. Med laserscanning kan vi give en objektiv vurdering, fordi scanneren kan måle hullerne og størrelsen helt nøjagtigt. Tilsvarende kan den også registrere og genkende revner, der kan være lette at overse for det blotte øje, siger Jens Mølbak og fortsætter:
- Når vi måler med Mobile Mapping, registrerer vi så at sige ukritisk. Det betyder, at alt bliver opmålt. Det giver den fordel, at vi senere kan trække data frem og analysere det. Eksempelvis, hvis kommunen har brug for at få et overblik over samtlige vejskilte i de områder, vi har registeret, kan vi hente daten ind. Derved undgår man på at bruge mandetimer på at skulle ud at registrere igen.
Fremadrettet ser Jens Mølbak også, at der ligger et potentiale for kommunerne, når det gælder om at sikre sig mod klimaforandringer eksempelvis kraftigere storme og regnskyl, der forekommer hyppigere og hyppigere.
- Øget nedbør, storme og temperaturstigninger vil fremover påvirke vejnettet, og det stiller større krav til vandingssystemerne, løbende overvågning og vedligeholdelse af vejnettet. Her ser jeg, at Mobile Mapping bliver en vigtig faktor for at kunne skabe en fuldkommen kortlægning over veje og infrastrukturen i de enkelte kommuner, så man kan identificere sårbare områder og sikre dem i tide.