Test af Milwaukee Stiksav: "Hold da kæft hvor er der meget power"
Stiksaven fra Milwaukee udmærker sig ved sit patenterede FIXTEC-klingeskift, der muliggør et hurtigt klingeskift uden brug af værktøj. Dens 5-trins pendulfunktion giver et hurtigere snit, og afbryderen kan opereres uanset arbejdsstillingen. Milwaukee stiksaven er dermed et fleksibelt stykke værktøj, der stadig leverer et hurtigt og rent snit, takket være dens 3.500 slag i minuttet og bløde opstart. Værd at nævne er også den kulfri POWERSTATE motor, der gør det muligt at skære op til 32 m i 19 mm træ (på ét 5.0 Ah batteri).
Da stiksaven kommer frem, er bygningssnedkerne fra testpanelet i deres helt rette element. Der bliver lagt træ frem, og der går ikke lang tid, før man kan høre stiksaven drøne derudaf:
– Hold da kæft, hvor er der meget power i den her, udbryder Tobias Preilev, og fortsætter:
– Normalt ville jeg ikke rigtigt bruge stiksaven med blød opstart, men når der nu er så meget
power, så er det faktisk meget fint. Den skærer bare igennem, og jeg kan virkeligt ikke mærke forskel på blødt og hårdt træ her.
– Ja der er smæk på. Men så skal batteriet også være af en ordentlig kvalitet, hvis den skal kunne holde liv i den her. Ved første øjekast så er det store land noget, jeg virkeligt er glad for, forklarer Steffen Slott Jørgensen.
– Ja man skal lige vænne sig til, at en stiksav på batteri giver så meget smæk. Her er jeg også enig med Tobias i, at den bløde opstart er fin, for starter man ud med for meget volumen, så flækker træet op. Jeg synes sgu, at den skærer godt, siger Peter Johnny Hansen.
Men det gode stykke værktøj handler ikke kun om power og slag i minuttet. Her roser Thomas Lomberg det store fokus på detaljer:
– Der er en knap til at tænde på begge sider af maskinen, så man kan bruge den, uanset om man er højre- eller venstrehåndet, eller hvis man står i nogle mærkelige arbejdspositioner. Klingeskiftet er også hurtigt og let, som producenten lover. Jeg har før i tiden skulle stå med skruetrækker, og det er sgu håbløst, siger Thomas Lomberg.
– Balancen er god, den giver et flot snit, uanset om du saver nede fra og op, eller den anden vej rundt. Det dertilhørende lys er også smart, men jeg ville ønske, man kunne slå det fra, for når man kører med stiksaven på hovedet, kan det blænde én, afslutter Steffen Slott Jørgensen.
Tekniske specifikationer:
Geringskapacitet (°): 45
Kapacitet (Ah): 5.0
Maks. skærekapacitet i aluminium: 19mm
Maks. skærekapacitet i stål: 10mm
Maks. skærekapacitet i træ: 100mm
Pendulfunktion: Ja
Pendulindstillinger: 4
Slaglængde: 25mm
Slagtal, ubelastet: 800 – 3500 slag/min
Spænding: 18V
Læs også: Test af Milwaukee Kap-/geringssav: Masser af styrke
Bygge- & Anlægsavisens håndværkerpanel
Peter Johnny Hansen er faglærer på Roskilde Tekniske Skole og er også skolens Skills- og talenttræner. Han er uddannet møbel- og bygningssnedker og har blandt arbejdet i Norge og Gaza. Hans mål er at uddanne Danmarks bedste bygningssnedkere.
Steffen Slott Jørgensen er i gang med at uddanne sig til bygningssnedker på Roskilde Tekniske Skole, hvor han også er en del af Skills-holdet. Hertil er han i lære hos Hoffmann, hvor han håndterer vidt forskellige opgaver, hvilket har været med til at give ham en bred håndværksmæssig forståelse.
Thomas Lomberg er blikkenslager og udlært i 1994. Han laver alt inden for VVS-arbejde og er tilknyttet små og store projekter. Han er ansat i CG Enterprise, der siden 1927 har håndteret en bred vifte af opgaver i forbindelse med VVS-arbejde, hovedentrepriser såvel som tekniske storentrepriser og fagentrepriser.
Tobias Preilev er i lære hos Hoffmann, hvor han startede som arbejdsdreng. Han er sidenhen startet på uddannelsen som bygningssnedker, og er ved at blive kørt i position til at kunne blive en del af Roskilde Tekniske Skoles Skills-team.
Lasse Hald er indehaver af Jysk Skridsikring og er uddannet murer. Når ikke han tager rundt i hele landet for at skridsikre alt fra parkeringspladser til spaområder, arbejder han hos Øens Murerfirma for at holde murergerningen ved lige.
En stor tak til STARK på Frederiksberg for at stille deres lokaler til rådighed for Bygge- & Anlægsavisens testpanel