Markant vækst i antallet af lærlinge i bygge- og installationsbrancherne
Lærlingefest. Sådan beskriver Tina Voldby, underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne de nye praktikpladstal, som viser en markant vækst i antallet af indgåede lærlingeaftaler i ikke mindst de danske installationsvirksomheder. Især vvs-branchen imponerer.
Trods coronapandemien står dørene på vid gab for nye lærlinge i landets el- og vvs-installationsvirksomheder. Faktisk viser helt nye tal fra Børne- og Undervisningsministeriet, at netop installationsbranchen de første 11 måneder i 2020 indgik hele 13,7 % flere uddannelsesaftaler end i samme periode året før.
- Det er ganske enkelt en imponerende udvikling, som bare understreger den positive effekt af sidste års lærlingepakke. Den har været med til både at give virksomhederne det nødvendige incitament til ikke bare at fastholde de lærlinge, man allerede havde, men også at åbne op for flere lærlinge. Samtidig har det givet lærlingene tryghed for, at de kan gennemføre deres uddannelse, siger Tina Voldby, underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal, og uddyber:
- Når vi kigger på især vvs-branchen, kan vi se, at den samlede bestand af lærlinge også stiger – med fem %. Man har altså formået at give endnu flere unge en plads på arbejdsmarkedet. En tendens, der også hjælpes på vej af den generelt positive udvikling, hele installationsbranchen trods corona-udbruddet har oplevet de senere år.
- Og så skal en del af forklaringen på den store vækst nok også findes i korte uddannelsesaftaler, der er blevet konverteret til ordinære aftaler. På den måde sikres lærlingene, at de har en praktikplads under hele uddannelsen, hvilket er præcis den udvikling, vi havde håbet på, siger Tina Voldby.
Væksten i indgåede uddannelsesaftaler i installationsbranchen og i den øvrige del af bygge- og anlægsbranchen er med til at trække udviklingen for alle erhvervsuddannelser i en positiv retning – til en vækst på 8,1 %.