<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">

Administrerende direktør Ole Wamsler fra Ajos a/s på byggepladsen ved opførelsen af ”Rigshospitalet – Nordfløjen”

Etablering og drift af byggepladser kræver ekspertise og overblik

 • Byggepladsen
 • Byggepladsservice og Udlejning
 • 2019-12-16
 • | Af Mikkel Weber Sandahl

  Det er fristende at lade sine underleverandører stille med det materiel, de har brug for, så bygherren ikke skal bruge tid på at skaffe det. Men ofte er det den dyreste og mest ineffektive løsning. Det giver det god mening at lade en BPI-specialist varetage opgaven, mener direktøren for Ajos a/s.

  En lang række danske bygherrer ville kunne forbedre deres indtjening, hvis deres byggepladser var mere effektive.

   

  - Det er meget centralt for mig, at de danske byggepladser skal være mere effektive, og BPI er et område, som flere bygherrer burde få øjnene op for. En gennemtænkt byggeplads er en effektiv byggeplads, og hvis alle på pladsen gør det, de er specialister i, kan man gennemføre projekter til aftalt tid og indenfor budgettet, siger Ole Wamsler.

   

  Han ved godt, at han med sin opfordring til at anvende BPI-specialister som Ajos, hvor han selv er direktør, vil blive beskyldt for at pleje egne interesser, men tiltaget gavner begge parter, understreger han:

   

  - Det handler om optimal kvalitets-, økonomi- og projektstyring. Det er klart, vi tjener penge på at levere byggepladsindretning, der er vores speciale. Men kunderne tjener samtidig flere penge til sig selv ved at gøre det, dé er bedst til.

   

  Der opnås mange fordele for bygherrerne ved at samle indretning, etablering og drift af en byggeplads under én professionel aktør. Byggepladsen kan f.eks. nemt og hurtigt tilpasses de aktuelle behov, der opstår i løbet af en byggeperiode, f.eks. op- og nedskalering af skurbyen ved hjælp af et bemandingshistogram. Og der kan fra begyndelsen tænkes bæredygtige løsninger ind i byggepladsprojektet.

   

   

   

  En løsning, hvor underleverandører selv varetager opgaven, betyder oftest, at de alle medbringer eget materiel, og hurtigt er der maskiner og skure i overskud og i alt for mange varianter og kvaliteter som ikke understøtter effektiviteten. I den sidste ende bliver den samlede pris derved højere end budgetteret for bygherren.

   

  - Ordsproget "skomager, bliv ved din læst" forklarer situationen. BPI er en specialkompetence, og det skal bygherrerne acceptere, mener Ole Wamsler, som dog ser fremskridt mange steder.

   

  - Det offentlige er langt fremme på området. Sammen med flere andre af vores kunder har de for længst indset værdien af en effektiv byggeplads styret af en professionel specialist. Vi har også andre kunder, som heller ikke igangsætter et nyt byggeri uden at BPI og driften deraf er på plads. Desværre er det ikke alle, som er nået til samme erkendelse, siger Ole Wamsler.

   

  Ajos har gennem flere år investeret massivt i digitalisering af sine processer, så de hele tiden kan overvåge og dokumentere aktiviteterne på byggepladsen. Samtidig er de pladsens vicevært og serviceorgan, der håndterer alle de problemer, som opstår under byggeprocessen, og som der ikke er lavet aftaler for. Det er især de uforudsete opgaver, der går på tværs af entrepriserne eller ligger lidt udenfor hver enkelt entreprise, som hurtigt kan blive en stopklods for et byggeri. Her træder den professionelle byggepladsentreprenør til som blæksprutten, der understøtter den videre fremdrift på pladsen.

   

  - Vi hjælper med at fixe problemerne, så ledelsen kan koncentrere sig om kvalitets-, økonomi- og projektstyring. Jeg har set mange eksempler, hvor en bygherres folk bruger meget tid på at forhandle priser til BPI. Oftest for lang tid, og derfor havde de tjent mere ved at overlade det til andre specialister og fokusere på deres egen kvalitetssikring og fremdrift. Hvorfor bruge tiden på at samle 25-ører op i stedet for at fokusere på de 1.000-kronesedler, der blæser omkring dem? De bør fokusere på deres egne spidskompetencer. Det er dér, de kan tjene / spare pengene, siger Ole Wamsler.

   

   

  Hverdagen på en byggeplads er allerede digital, og den udvikling bliver kun forstærket i fremtiden. Ajos tilbyder allerede nu på større og komplicerede byggepladser Virtuel Design Construction (VDC), hvor byggepladsindretningen simuleres digitalt før igangsætning. Ud fra bygherrens planer kan Ajos skabe et detaljeret billede af, hvordan den optimale byggeplads for projektet bør se ud.

   

  Ved hjælp af VDC kan Ajos optimere logistik, placering af materiel, skurby, adgangsveje og lign. Simuleringen sikrer, at bygherrens byggeplads bliver etableret så effektivt som muligt, og at kunden undgår dyre fejl, inden de sætter byggeriet i gang. Samtidig kan droner hjælpe med at skabe oversigtsbilleder og udføre digital staderapportering.

   

  - Digitaliseringen er en selvfølge for os. Vores montører er udstyret med elektroniske jobkort, hvor de registrerer starttid og sluttid, før- og efterbilleder og andre oplysninger på opgaven. Det er kundens garanti for, at der altid ligger dokumentation for de opgaver, vi udfører for dem. Vores webbaserede logistikprogram smartBYG gør det desuden nemt at styre logistikken på byggepladserne. Det er blot nogle få eksempler på digitaliseringens indtog, og kigger vi 10 år ud i fremtiden, vil de digitale løsninger være en endnu større del af branchen, understreger Ole Wamsler.

   

  Anbefalede artikler