Bygherre om DGNB-certificering: Hård proces men meget bedre byggeri
DGNB-certificering holder bygherren skarp, giver kontante fordele og bedre forhold for brugerne. Den erfaring har Scandinavian Property Development høstet i arbejdet med at få virksomhedens første guld-certificering. Også for entreprenøren var det en førstegangsoplevelse. Begge parter er enige om, at det ikke bliver den sidste.
Et nybygget friplejehjem i Frederikssund har netop givet Scandinavian Property Development den første DGNB-certificering. Scandinavian Property Development er specialister i at udvikle og opføre moderne plejehjem, og den eftertragtede bæredygtighedscertificering i guld er tildelt Lærkevej Friplejehjem, der åbnede i juni sidste år. Lærkevej Friplejehjem er samtidig det første plejehjem i Danmark, der opnår guld for bæredygtighed.
Den uvante proces har været udfordrende. Til gengæld kan ejendomsudvikleren nu konstatere, at det har været alt besværet værd.
- Det har været lidt af et wake-up call, og vi har lært utroligt meget, siger Niclas Thorsbrenner, partner i Scandinavian Property Development A/S.
Blandt andet blev Niclas Thorsbrenner og partnerne i Scandinavian Property Development opmærksomme på, at de med fordel kunne skærpe energikravene undervejs. Derfor gik de fra 150 mm til 190 mm isolering i væggene.
- Det gav os en højere DGNB-score, fordi det giver en stor besparelse på CO2 og de løbende energiomkostninger, ligesom det forbedrer indeklimaet. Alt det nyder både byggeriet og beboerne nu godt af i mange, mange år fremover, konstaterer Niclas Thorsbrenner, Scandinavian Property Development.
Friplejehjemmet er på i alt 5.387 m2 og rummer 70 boliger. Sammen med plejehjemmet opfører Scandinavian Property Development 82 seniorboliger, og her har virksomheden netop indsendt dokumentation for ligeledes at få tildelt guld-certificering.
Giver bedre forhold for de ældre
DGNB-certificeringen måler på i alt 14 af FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Derfor skal der også indtænkes social bæredygtighed, tilgængelighed for de ældre, ligesom brugervenligheden skal være i top. Alle tiltagene tildeles point efter en fast skala, og det er det samlede antal point, der afgør, om byggeriet kan få certificeringen.
- Vi kunne se, at vi manglede nogle point for at få guld og måtte finde endnu flere forbedringer. Derfor udvidede vi plejehjemmets tagterrasse og fik som ekstra gevinst plads til et grønt miljø, hvor det også er muligt for beboerne at plante urter og blomster og følge planterne gro. Alt sammen giver øget plads til aktiviteter og frisk luft til glæde for de ældre. De forbedringer er jeg ikke sikker på, vi var blevet opmærksomme på uden certificeringsprocessen, siger Niclas Thorsbrenner.
Bidrager til kommunernes grønne profil
Udviklingen af de privatdrevne friplejehjem sker som regel i tæt samarbejde med kommunerne, som skal anvise ældre til plejehjemmene. Også her ser Niclas Thorsbrenner store fordele ved DGNB-certificeringen:
- I dag har kommunerne ofte en grøn profil og stiller derfor skrappe krav til nye plejebyggerier. Her bliver dialogen lettere, når vi kan sige, at vi går hele vejen efter en DGNB-guldcertificering. Så ved kommunen, at vi har styr på klima- og miljøprofilen i byggeriet.
Et plus for investorer
Fra investorside er der stigende efterspørgsel på de nyopførte friplejehjem. Ejendommene er ikke så følsomme overfor konjunkturudsving, og Scandinavian Property Development har da også allerede afhændet flere byggerier i deres svenske afdeling. I den proces rækker DNGB-certificeringen en hjælpende hånd:
- Vi kan se, at de investorer, vi har dialog med, er villige til at give en bedre pris for projektet, når det er DGNB-certificereret. Det er lettere at forklare, hvilke standarder byggeriet overholder, og vi kan dokumentere det i de mange hundrede sider, som den endelige certificering fylder, siger Niclas Thorsbrenner.
Stejl læringskurve for entreprenøren
Også for entreprenøren på Lærkevej Friplejehjem, nordjyske Myhlenberg Byg A/S, var det første gang, man arbejdede på et byggeprojekt, der skulle DGNB-certificeres.
- Vi har lært at have mere fokus på både vores egne og underentreprenørernes muligheder for at udskifte byggematerialer til nogle mere bæredygtige, der hvor det er muligt i forhold til byggeriets kvalitet og bygherrens projekt. Man bliver også mere opmærksom på bedre affaldssortering, når man skal dokumentere alt, siger Anita Theilgaard, sekretær i Myhlenberg Byg.
Hun tilføjer, at et par af underentreprenørerne nok også synes det var en stor mundfuld at skulle dokumentere den daglige færden og gøren på byggeprojektet.
- Men det er jo ikke hver dag, man får guld i første forsøg, så vi er helt klart parate til at tage tørnen igen, siger Anita Theilgaard, Myhlenberg Byg.
Flere certificeringer på vej
Ud over seniorboligerne i Frederikssund arbejder Scandinavian Property Development nu på at få yderligere to byggeprojekter certificeret efter guld-standarden. Det er et friplejehjem i Tretårnet i det gamle hospital i Helsingør og et tilsvarende på Værkstedsvej i Valby.
- Som bygherre har vi lært, at det er meget vigtigt, at vi får hele DGNB-arbejdet implementeret fra start. Der er rigtig mange valg, man skal træffe lige fra den første dialog med arkitekten, og det er jo svært at gøre med tilbagevirkende kraft, siger Niclas Thorsbrenner, partner i Scandinavian Property Development.
Antallet af certificeringer i Danmark stiger år for år. I 2015 var antallet af certificerede byggerier i alt seks, mens det sidste år var steget til 24, viser tal fra Green Building Council Denmark, der står for certificeringerne herhjemme. Et enkelt plejehjem i Danmark er tidligere blevet certificeret med den lavere sølv-certificering - det kommunalt opførte Vonsildhave i Kolding.
Fakta om Lærkevej Friplejehjem og seniorboliger i Frederikssund:
- Plejehjem på 5.387 m2 med i alt 70 friplejeboliger
Indviet juni 2019
Certificeret med DGNB Guld - 82 seniorboliger
Heraf er 30 boliger taget i brug og yderligere 52 står færdige i juni 2021
Ansøgning om certificering efter DGNB Guld er under behandling