<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Betafactory4_1920

Betafactory skal være klubhuset hvor iværksættere og erhvervsliv inspirerer hinanden

 • Virksomhedsnyt
 • Håndværker-portræt
 • IT og ny teknologi
 • Byggeriets udvikling
 • 2021-01-28
 • | Af Claus V. Jensen

  Betafactory i København er et kreativt hotspot proppet med viden og muligheder, hvor innovative mennesker kan mødes om udvikling af idéer og nye produkter. Og det er klubhuset, hvor uddannelser, iværksættere og erhvervslivet kan finde sammen for at inspirere hinanden og skabe morgendagens industrieventyr. Det mener i hvert fald en af initiativtagerne, medstifter og adm. direktør Christopher Nielsen.

  Alle kender det fra den lokale sportsklub, musikskolen eller fitnesscentret. Man betaler et beløb hver måned, og så får man adgang til en række muligheder som undervisning, fællesskab og træning.

  Sådan er det også med Betafactory. Her er det bare ikke boldspil, håndvægte eller instrumenter, der er på hylderne, men derimod produktudvikling, produktion, teknisk support og professionel sparring målrettet innovative iværksættere, virksomheder og institutioner.

   

  Betafactory1

   

  Vi eksisterer for, at kreative mennesker kan mødes om udvikling af de produkter og idéer, de går og sysler med, og det, vi tilbyder dem, er et miljø proppet med viden og muligheder, fortæller en af initiativtagerne, medstifter og adm. direktør Christopher Nielsen.

   

  Det miljø, han taler om, er indkapslet af en 2.222 kvadratmeter stor hal i Trifolium-bygningen beliggende i Sydhavnen i København. Indenfor murene finder man værksteder, hvor medlemmerne kan boltre sig med træ, metal, tekstiler og grafiske produktioner. Der er det meste i moderne teknologi, der er 3D-printere, laserskærer og CNC-fræser udover selvfølgelig adgang til kontorer, frokostordning, teknisk support og helt nede på jorden socialt samvær med ligesindede. Et innovativt hotspot hvor idéer opstår, udvikles og søsættes.

   

  - Der går mange kreative sjæle rundt på landets uddannelser med idéer, der kunne være det næste store industrieventyr, men problemet er, at de ikke rigtig har nogen steder at gå hen, når de forlader skolen. Så er de på egen hånd. De har måske en prototype, og så skal de til at etablere sig med et stort, dyrt produktionsapparat længe før, de overhovedet har solgt noget, og det er altså en kæmpe risiko at løbe. Det er her, vi kan være mellemleddet, forklarer Christopher Nielsen.

   

  Betafactory5

   

   

  Viden på tværs af faggrupper

  Medstifteren mener selv, at Betafactory er det eneste sted af sin slags i det lille kongerige.

  Der findes mange værksteder rundt omkring i kommunerne, hvor kreative hjerner kan udvikle prototyper og idéer, men forskellen er, at de ifølge Christopher Nielsen ikke kan facilitere en reel produktion. Det kan Betafactory. Her er både ramper, palleløftere, lagerkapacitet, og hvad der ellers skal til for at gå hele vejen for en mindre virksomhed.

   

  På den måde er Betafactory katalysator for en ny form for industrialisering, forklarer direktøren, hvor man ikke nødvendigvis skal låne penge i banken og investere enorme summer for at komme i gang. Man kan i stedet starte ud med crowdfunding og et medlemskab af et skabermiljø som eksempelvis Betafactory. Dermed kan mange flere få mulighed for at give drømmen et skud, og det vil ikke kun resultere i flere nyskabende produkter, metoder og designs på markedet, det vil også bidrage markant til den generelle udvikling indenfor blandt andet industrien og bygge- og anlægsbranchen, mener han.

   

  - Folk, der kommer her, arbejder sammen i et miljø af viden på tværs af faggrupper. De inspirerer hinanden og udvikler hinanden på daglig basis, og på et eller andet tidspunkt ender de ude i produktionerne og på byggepladserne, hvor de kan inspirere videre, fortæller Christopher Nielsen og konkretiserer med et eksempel fra hverdagen i Betafactory.

   

  Her går tekniske nørder og håndværksmæssige nørder rundt mellem hinanden og taler sammen. Studerer hinanden. Blandt andet er der arkitekter og industrielle designere, som ved en masse om digitalt styrede maskiner. Håndværket ligger i programmeringen. Ved siden af står en snedker. Han lægger stor vægt på det traditionelle håndværk. På omhyggeligheden, mand og materiale, det smukke i detaljen og velgjort håndværk. Men også i snedkerfaget er der rutineopgaver, som tager tid. Eksempelvis når man skal skære ud til en tapsamling. Men så havde tekniknørden en idé til, hvordan det kunne gøres nemmere, hurtigere og meget præcist med programmering.

   

  - På den måde blev snedkeren inspireret til, hvordan han kunne lave godt, traditionelt håndværk på en nemmere måde. Det er jo fantastisk, og det er bare et eksempel, konstaterer direktøren.

   

  Betafactory3

   

   

  Bindeled til erhvervslivet

  Og det er ikke bare Christopher Nielsen selv og medlemmerne i Betafactory, der har fået øjnene op for mulighederne i hallen i Sydhavnen. Det har verden omkring dem også.

   

  - Det kan godt være svært for etablerede og store virksomheder at være innovative i egne lokaler, fordi der ofte ligger nogle fasttømrede forretningsgange og kulturer, der kan trække sådan en proces i langdrag. Sådan er det ikke her. Der er meget kort vej fra idé til handling, så der kan hurtigt ske noget. Nogen får en idé og prøver det af med det samme, og lige præcis det oplever vi en stor interesse for, fortæller Christopher Nielsen.

   

  Blandt andet fra en arkitektvirksomhed der har flyttet en udviklingsgruppe ud i Betafactory for at være en del af det umiddelbare og kreative miljø med fart over feltet. En større entreprenørvirksomhed har også allerede forespurgt om mulighederne for en lignende løsning, og det samme har Syddansk Universitet.

   

  - Det er jo lige præcis her, vi gerne vil være. Lige midt i det hele som bindeleddet mellem uddannelser, iværksættere, kreative sjæle og erhvervslivet. Vi er klubhuset, hvor de kan mødes for at inspirere og udvikle hinanden, konstaterer han.

   

  Ville være opfinder

  Christopher Nielsen var egentlig ude på en lang og snørklet vej, inden han fandt sit rette element med Betafactory.

   

  Vi tager den korte version, der begynder med unge Christopher, som bare gerne ville være opfinder, men håndbogen ”Hvad kan jeg blive” listede ikke nogen direkte vej i den retning, så han valgte det, han mente lå tættest på, og det var ingeniør. Så han blev civilingeniør, fik job i Vestas’ talentudviklingsprogram Vestas Graduate Programme og rejste rundt i verden på forskellige projekter.

   

  En dag vågnede han i Madrid i Spanien uden job og kom via gode kontakter ind i den nystartede designvirksomhed Estudio Buenos Dias, hvor de jonglerede med nye idéer og designede interiør til Madrids barer, hoteller og events. De købte en 3D-printer og en laserskærer og legede lidt med det, men bedst som de skulle til at udvide konceptet og søsætte Madrids første fælles skaberværksted, så Christopher sig nødsaget til at vende hjem til Danmark.

   

  Her blev han ansat som underviser på Københavns Erhvervsakademi og oprettede faget Digital Produktion & Makerkultur, men oplevelserne fra Madrid havde bidt sig fast. Sammen med hans kompagnon, Rasmus Bo Nielsen, etablerede han derfor et lignende skaberværksted med at par maskiner. Stedet blev døbt Vrkstedet, og det var i 2014. Vrkstedet tiltrak flere og flere, så faciliteterne blev udvidet, Rasmus gik fuld tid på det fælles projekt, og Christopher droslede ned på deltid ovre på erhvervsakademiet. For et par år siden blev det så også fuld tid for Christopher, og i dag er de tre medejere og snart fem fuldtidsansatte i en virksomhed, der råder over 2.222 kvadratmeter og maskiner for millioner.

   

  Betafactory2

   

   

  Med i stort EU-projekt

  Sidste år tog Christopher Nielsen og co. så hul på endnu et eventyr, da et tæt og godt samarbejde med Copenhagen Business School, CBS, åbnede nye døre ud i Europa.

   

  CBS har således inviteret Betafactory med ombord på et stort EU-finansieret projekt, der omfatter tyve forskellige organisationer og virksomheder fra ni forskellige europæiske lande. Projektet er blevet døbt iProduce, og målet er at udvikle nye produktionsmuligheder, så forbrugerne kan få større indflydelse på designet af de varer, de køber i butikkerne.

   

  Et eksempel fra Christopher Nielsens mund. Du har en væg derhjemme og en masse bøger, som du gerne på en eller anden måde vil have op på den væg. Så er der et antal reoler på markedet, du kan vælge imellem. Take it or leave it. Men hvad nu hvis du kunne sidde derhjemme i din stol og designe din egen reol efter nøjagtige mål og ønsker. Så kunne du flytte lidt på linjerne, gøre hylderne kortere, sætte en skuffe ind der eller måske der, og nede i hjørnet af skærmen blev prisen hele tiden opdateret. Når du var færdig, trykkede du køb, og en uge senere blev reolen leveret ude foran din dør.

   

  - Ambitionen er at kunne lave de her unikke produkter med samme hastighed som masseproduktion, for så kommer prisen ned. Og det kan sagtens lade sig gøre. Det kommer snart. Det er jeg ikke i tvivl om, konstaterer Christopher Nielsen.

   

  En kæmpe møbelprinter

  I forbindelse med iProduce har Betafactory udviklet et transportabelt værksted med en kæmpe møbelprinter, som de har proppet ind i en container.

   

  Som en anden Hjem-Is bil skal den til sommer, hvis corona vil det, rundt i landet for at gøre gavn. De første aftaler er allerede i bogen. Blandt andet skal containeren forbi en skole, hvor de kreative medarbejdere i containeren skal hjælpe med at indrette et klasselokale. I samarbejde med klassens lærere og elever bliver indretningen planlagt, og møblerne bliver designet, og bagefter går de alle sammen ud i containeren og ”printer” elementer til eksempelvis borde og bænke, som eleverne efterfølgende skal samle. Undervejs lærer både eleverne og lærerne så også en hel del om både maskiner, produktion og design.

   

  Hvis Christopher Nielsen får lov til at tænke højt, kunne han forestille sig at revolutionere håndværks- og designundervisningen i folkeskolerne på den måde, og hvorfor ikke have sådan en container stående forskellige steder i landet, hvor hr. og fru Danmark kunne komme med deres tegning af en stol eller et bord og selv skære den ud.

   

  Eller hvis man går skridtet videre, kunne man så forestille sig, at man byggede et helt træhus på den måde. At man sad i sin sofa og designede sit hus ud fra en 3D-model og til sidst lagde hele huset i kurven. Kort tid efter blev der så leveret en container på byggegrunden, hvor håndværkerne kunne skære elementerne, efterhånden som de skulle bruge dem. Så man vidste, at de altid passede perfekt, og så man slap for at have en masse byggematerialer oplagret på pladsen hele tiden.

   

  Ja, det kunne man sagtens forestille sig. I hvert fald hvis man hedder Christopher Nielsen og står i spidsen for Danmarks måske eneste idrætscenter for kreative iværksættere.

   

  - I modsætning til et idrætscenter kan man sige, at vi jo nok lidt paradoksalt har en drøm om at komme af med vores medlemmer, for hvis vi kan være fødselshjælpere for det, der kan blive det nye Danfoss eller Grundfos, ville vi blive utroligt stolte. Virkelig, siger idémanden, medstifteren og direktøren.

  Anbefalede artikler