<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
8920b8016eff5b06_800x800ar

WICONA facader skaber nytænkende dele-lokation i Solna Svømmehal

 • Materialer og Løsninger
 • Byggepladsen
 • Tag og Facade
 • Byggeprojekter
 • Stål
 • 2023-12-12
 • | Fotos: Anders Bobert
 • Godt samarbejde og et gennemtænkt design fra WICONA har været nøglen til at skabe facadeløsningen til Solna Svømmehal, der samler swimmingpool og kontorfaciliteter i én bygning.

  Solna Svømmehal er resultatet af et helt utraditionelt byggeprojekt, hvor man ønskede at lade to helt forskellige lokaler – en svømmehal og et kontor, eksistere side om side i én bygning. Facadeløsningen er leveret af WICONA.

   

  Charlie Bergandhal fra Scandifront fortæller om facadedesignet:

   

  – Facaderne omkring hele bygningen og den, der vender ud mod poolen, er blevet koblet sammen med andre, nye facadedele fra en anden entreprise, så projekt- og planlægningsmæssigt var der udfordringer. Der skulle også udvikles tekniske løsninger på grund af de høje krav til dampspærrer og tæthedskrav, som svømmehaller har. Men det var meget lærerigt, og vi er meget tilfredse med, hvordan projektet er blevet gennemført.

   

  85dc58f16c59bef2_800x800ar

   

  Bygning med flere funktioner

  Solnas nye svømmehal ligger lige ved siden af Arenastaden, hvor den sammen med nærliggende skøjtebaner og sportsplads skaber et fitness- og sportscenter for Solnas beboere. Bygningen, der både rummer svømmehal og kontorer, skal være et naturligt mødested for beboerne, og med sin placering ved jernbanen bliver den et tydeligt udstillingsvindue for forbipasserende.

  9ff6cf5d29f215cf_800x800ar

  Nederst i bygningen ligger den nye, moderne svømmehal med alle de funktioner, man kan ønske sig, hvor man finder et undervisningsbassin, ti svømmebaner og et børnebassin. Badehuset indeholder også en højdejusterbar multifunktionspool. Alt dette skaber en god og bred vifte af aktiviteter.

   

  På det øverste niveau ligger kontorlokaler, som med sin placering ser ud til at flyde oven på swimmingpoolens tag. Det viser, hvordan man kan tage to helt forskellige bygninger og funktioner og placere dem sammen til en.

   

   

  En lærerig proces

  Vil se mere tredimensionel ejendomsdannelse

  Johan Jansen, der er ledende arkitekt fra AIX på byggeriet, forklarer, hvordan ideen opstod:

   

  – Det var en lang proces, hvor mange muligheder blev udviklet fra starten. Men vi begyndte at afprøve ideen om dele-lokation og det blev en slags opfindelse, kan man sige. Det er ikke gjort før, at opdele en bygning i to dele på denne måde. Når du først har udklækket ideen, har du også skabt meget store udfordringer. Frem for alt er bygningen teknisk krævende. At kombinere både et kontor og en swimmingpool, hvor hver del har så forskellige krav, herunder spændvidder på rammen, at svømmehallen har sine tæthedskrav og lignende.

   

  – Det var ekstremt komplekst og krævende i teknisk implementering med store ruder, især mod poolområdet. Limtræsrammen, der sidder der, er beklædt med facadesystemprofiler, som igen er beklædt med metalplader på ydersiden, siger Charlie Bergendahl fra Scandifront.

   

  Ud over swimmingpools tilbyder svømmehallen også en sauna med friske og moderne omklædningsrum.

   

  At lade to helt adskilte virksomheder blive bygget sammen og udnytte fællesarealer er en spændende idé og noget, der er helt i tråd med en fremtid, hvor samfund og byer vokser, og behovet for plads kun stiger.

   

  – I en eller anden form tror jeg, at det vil fortsætte, med flere bygninger med tredimensionel ejendomsdannelse i fremtiden, runder Johan Jansen af.

  Anbefalede artikler